Skip to content

Οι επαγγελματίες της Ηλείας αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, αφού τράπεζες και κυβέρνηση δεν ρυθμίζουν τα πυρόπληκτα δάνεια – ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το φλέγον ζήτημα των «πυρόπληκτων» δανείων και τον αποκλεισμό, πρακτικά, της πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για πολλούς επαγγελματίες της Ηλείας κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ο Ηλείος βουλευτής στηλιτεύει την απροθυμία των τραπεζών να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις την τελευταία χρονιά ισχύος των κρατικών εγγυήσεων (όλο το 2019) με την ανοχή του αρμόδιου υπουργείου, ενώ επισημαίνει την άρνηση της κυβέρνησης να παρατείνει τις εγγυήσεις και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη νομοθέτηση ειδικής μακροχρόνιας ρύθμισης για τα δάνεια που έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές στις ΔΟΥ, παρά την έγγραφη διαβεβαίωση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Σκυλακάκη στις 26 Νοεμβρίου 2019 μετά από σχετική ερώτηση του κ. Κατρίνη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τον υπουργό να απαντήσει και για την πορεία του προγράμματος «Ηρακλής» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισημαίνοντας πως κάποια τραπεζικά ιδρύματα μεταφέρουν στα funds και εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια σε μικρή καθυστέρηση (μικρότερη του ενός μήνα) για να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα, παρά το ότι η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει πως κάτι τέτοιο δε θα επιτραπεί κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Εκπέμπω σήμα κινδύνου στην κυβέρνηση για την τύχη των Ηλείων επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αφού πέρα από τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες για να πάρουν οι επαγγελματίες δάνειο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή το Ταμείο Εγγυοδοσίας, πάρα πολλοί αποκλείονται εξαρχής λόγω της αδυναμίας ρύθμισης των «πυρόπληκτων» δανείων. Οι τράπεζες άντλησαν ρευστότητα 9,2 δις ευρώ τον Απρίλιο με πολύ χαμηλό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χάρη στην εγγύηση του κράτους . Επομένως, τα νέα δάνεια, για τα οποία το δημόσιο εγγυάται το 80%, θα πρέπει να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες με όρους βιωσιμότητας της επιχείρησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας και όχι με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Η δεκαετής οικονομική κρίση και η απροθυμία των τραπεζών να ρυθμίσουν τα εγγυημένα ‘’πυρόπληκτα’’  δάνεια, καθιστά ομήρους τους Ηλείους επιχειρηματίες και τους αποκλείει από την αναγκαία ρευστότητα. Η λύση πρέπει να είναι άμεση, αφού τα προγράμματα τρέχουν αυτό το διάστημα»

 

Back To Top