Skip to content

Οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί της Ηλείας περιμένουν άμεσα αποζημιώσεις και στήριξη από την κυβέρνηση-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και των αγροτών της Ηλείας επανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή.

Ο Ηλείος βουλευτής επανέφερε το αίτημα για αποζημίωση των κτηνοτρόφων, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να αποτελεί το μόνο κριτήριο καταβολής αποζημίωσης η συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά ότι μαζί με όσους παράγουν γάλα να πληρωθούν και όλοι όσοι παράγουν κρέας, αφού όλοι υπέστησαν ζημιά κατά την περίοδο της πανδημίας.

‘’Με τα μαγαζιά της εστίασης κλειστά, τα τυροκομεία στις πληττόμενες επιχειρήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας την περίοδο του Πάσχα όλοι οι κτηνοτρόφοι με γιδοπρόβατα υπέστησαν σημαντική ζημιά’’ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης, ο οποίος συμφώνησε με την παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων για τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα των πατατοπαραγωγών, όπως η χαμηλή τιμή, η υστέρηση εξαγωγών, η μείωση της κατανάλωσης  αλλά και η αθρόα εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας, ζητώντας οικονομικές διευκολύνσεις και στήριξη της εγχώριας παραγωγής, αφού μόνο το 15% της πατάτας που καταναλώνεται στη χώρα είναι ελληνική!

Υπενθύμισε στον κ. Βορίδη την υπόσχεσή του για αποζημίωση στους παραγωγούς κηπευτικών που επλήγησαν από τη διαταραχή των λαϊκών αγορών. Επισήμανε την οριακή αύξηση στα συμβόλαια για τη βιομηχανική ντομάτα, παρά την ραγδαία αύξηση της ζήτησης για προϊόντα μακράς διάρκειας ενώ τόνισε την απογοήτευση του αμπελοοινικού κλάδου από τις έως τώρα αποφάσεις της Κομισιόν.

Ο κ. Κατρίνης ζήτησε ένταξη περισσότερων σχεδίων βελτίωσης, επίσπευση των πληρωμών σε αυτά που έχουν εγκριθεί χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις από τις τράπεζες, ζητώντας ταχεία επίλυση του ζητήματος εξαγοράς εκχερσωμένων γεωργικών εκτάσεων (53.000 αιτήσεις στην Ηλεία) για να μην κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις των αγροτών.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στον κίνδυνο περικοπής των άμεσων ενισχύσεων λόγω μειωμένης ΚΑΠ με αυξημένες απαιτήσεις για τον παραγωγό, τη μείωση της απασχόλησης στο γεωργικό τομέα και την ανάγκη σύγχρονου πλαισίου με κίνητρα για την ένταξη και δημιουργία ομάδων παραγωγών

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε’’ Πρέπει να προσελκύσουμε και να ενημερώσουμε τους νέους αγρότες σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, την ποιότητα και πιστοποίηση, την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, την οργάνωση και διοίκηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τις απαιτήσεις της αγοράς και το μάρκετινγκ των προϊόντων. Μόνο έτσι η Ηλεία, από 1ος πανευρωπαϊκά νομός στην αγροτική εξειδίκευση θα γίνει πρότυπος και πρωτοπόρος νομός για την πρωτογενή παραγωγή με όφελος για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και το νομό μας συνολικά’’

Back To Top