Skip to content

Οι παρελάσεις τελείωσαν, ο λαϊκισμός; – Άρθρο στο WE24.gr

ΆΑφορμή για την παρέμβασή μου αποτέλεσε η επίδειξη δημοκρατικής ευαισθησίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με την εντολή του να μην τοποθετηθούν κάγκελα στους χώρους που θα διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις.
Θυμήθηκα ότι το 2011 οι παρελάσεις είχαν μετατραπεί σε πεδίο “αυθόρμητης” έκφρασης των αγανακτισμένων πολιτών, με τους βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης να υποδαυλίζουν ακραίες συμπεριφορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτιμήσει ότι οι παρελάσεις αποτελούν προνομιακό πεδίο έκφρασης της λαϊκής αγανάκτησης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τυπώσει αφίσες που συσχέτιζαν το “ΟΧΙ” του 1940 με το αναγκαίο -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- “ΟΧΙ” στην κυβέρνηση, τα μνημόνια και τα μέτρα.

Εκπαιδευτικοί παρότρυναν μαθητές να μην στρίψουν το βλέμμα τους στην εξέδρα των επισήμων, μαθητές μούτζωναν τους πολιτικούς και πολίτες προπηλάκιζαν τους εκπροσώπους της τότε κυβέρνησης. Και όλα αυτά σε ένα κλίμα πρωτοφανούς κοινωνικής και θεσμικής ανοχής τέτοιων συμπεριφορών.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσα δεν είχαν προετοιμάσει ή συμμετάσχει στα έκτροπα που έλαβαν χώρα, έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στις “αυθόρμητες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των πολιτών”.

Τα στελέχη αυτά σήμερα και μνημόνιο εφαρμόζουν και μέτρα επιβάλλουν. Βρέθηκαν από τα πανό της διαμαρτυρίας στα υπουργικά γραφεία.

Παραδίδουν μαθήματα εθνικής υπευθυνότητας λέγοντας ότι κρατούν τη χώρα εντός του ευρώ. Παράλληλα, παραδίδουν μαθήματα εθνικής αντίστασης με τις “διαπραγματεύσεις” με τους εταίρους, οι οποίες καταλήγουν πάντα σε πλήρη αποδοχή των θέσεων των δανειστών.

Ο λαϊκισμός επιβεβαιώθηκε. Οι εκφραστές του κέρδισαν αυτό που ήθελαν, εκμεταλλευόμενοι τις αντιδράσεις των πολιτών και αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Για να κάνουν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υπόσχονταν στους πολίτες.

Αν οι σημερινοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν τα βίντεο των παρελάσεων του 2011, θα ένιωθαν αμήχανα, τόσο για το μέγεθος της υποκρισίας τους όσο και για τον μελλοντικό κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων καταστάσεων. Με τους ίδιους σε άλλη θέση, από αυτή του υποκινητή σε αυτή του υποδοχέα των αντιδράσεων.

Εύχομαι να μη χρειαστεί να επαναληφθούν αυτά τα θλιβερά περιστατικά. Εύχομαι, επίσης, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές να αισθανθούν λίγη ντροπή για τη στάση τους τότε.

Οι παρελάσεις δεν χρειάζονται, προς το παρόν, προστασία από κάγκελα. Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται, όμως, προστασία από το λαϊκισμό, τους εκφραστές του και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Σε όποια θέση και αν βρίσκονται.

Back To Top