Skip to content

Οι προσωπικές στρατηγικές στο ΚΙΝΑΛ δεν οδηγούν πουθενά-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟΡΑΜΑ

Ο πρ. Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην πολύκροτη συνέντευξή του στο «Πατρινόραμα», έκανε λόγο για ανάγκη «προοδευτικής συγκυβέρνησης». Πώς σχολιάζετε  αυτή τη δήλωση του; Υπάρχει προοπτική συγκυβέρνησης με  ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κυβερνηθεί ο τόπος και να ηττηθεί η Ν.Δ.;

Προτιμώ τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση αντί για συγκυβέρνηση που παραπέμπει σε συμφωνίες κορυφής και κυβερνητικά σχήματα, προϊόν ισορροπιών ή και συμμαχιών χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.

Η δημοκρατική παράταξη, για να ξαναγίνει μεγάλη και πλειοψηφική δύναμη όπως της αρμόζει, πρέπει να εκφράσει υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις. Οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης δεν θα δημιουργηθούν πίσω από κλειστά γραφεία και συνεννοήσεις κορυφής.

Θα διαμορφωθούν μέσα στην κοινωνία, στη βάση. Απαιτούν ρεαλιστικό πρόγραμμα, θέσεις που απαντούν σε υπαρκτά προβλήματα, νέες ιδέες που θα εμπνεύσουν, αλλά και δεσμεύσεις για μεγάλες αλλαγές.

Ο κόσμος κουράστηκε με την εσωστρέφεια και την διαδοχολογία στο Κίνημα Αλλαγής. Πώς θα μπορέσετε να πείσετε τους πολίτες, όταν εμφιλοχωρούν έριδες στο εσωτερικό του κόμματός σας; Πώς σχολιάζετε την επιλογή κάποιων στελεχών να αμφισβητούν δημόσια την ίδια την Πρόεδρό σας;

Υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες που όλοι πρέπει να σεβόμαστε και θα εφαρμοστούν κατά γράμμα. Κυρίως, όμως, πρέπει να δείχνουμε σεβασμό σε αυτούς που στάθηκαν κοντά μας στα δύσκολα, σε αυτούς που στήριξαν και δεν εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ αλλά και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που περιμένουν από το Κίνημα Αλλαγής να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο στόχος της επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ στη θέση που του αξίζει είναι συλλογικός και θα κριθούμε όλοι αυστηρά από τον κόσμο μας για την προσήλωση ή μη σε αυτό το στόχο. Υπάρχουν αρκετοί πολίτες που περιμένουν από εμάς και προσβλέπουν σε εμάς, έχοντας ζήσει από τη μία τις ψευδαισθήσεις και την αναποτελεσματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που εντείνουν τις ανισότητες και αφορούν λίγους και εκλεκτούς. Δεν πρέπει να τροφοδοτούμε αυτούς τους πολίτες με εσωστρέφεια αλλά με λύσεις που τους βγάζουν από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται.

Οι προσωπικές στρατηγικές δεν οδηγούν πουθενά. Όσοι ακολούθησαν προσωπικές στρατηγικές στο χώρο μας ,κατέληξαν στην αυλή είτε του κ.Μητσοτάκη είτε του κ.Τσίπρα. Όπως οι περισσότεροι, έτσι και εγώ έμεινα στο ΠΑΣΟΚ και έδωσα τη μάχη στα δύσκολα. Δε σήκωσα σημαίες ευκαιρίας και συνεχίζω καθημερινά την προσπάθεια για την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει πίσω του την ιστορία και το DNA του ΠΑΣΟΚ, τις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου. Δε συμβιβάζεται με μονοψήφια ποσοστά, με το ρόλο ενός συμπληρωματικού κυβερνητικού εταίρου ή μιας συμπαθητικής πολιτικής δύναμης.

Ο στόχος μας είναι να συνομιλήσουμε και πάλι με τα πιο δυναμικά ακροατήρια, να έρθουμε κοντά με τους νέους ανθρώπους, τη μεσαία τάξη, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που η κυβέρνηση θέλει να τους εξαλείψει, έχοντας ως επιλογή να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας.  Αυτούς πρέπει να εκφράσουμε.

Θεωρείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποχρεωθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές;

Είναι δεδομένο ότι οι πρόωρες εκλογές είναι στο μυαλό του κ.Μητσοτάκη, αφού πλησιάζει η ώρα της σύγκρουσης με την πραγματικότητα. Η αναστολή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, δεν θα κρατήσει για πάντα.

Η εικόνα μιας χώρας με διψήφια ύφεση, με ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά τα 240 δις και με την πραγματική οικονομία να οδηγείται σε αδιέξοδο λόγω της έλλειψης ρευστότητας, απέχει πολύ από την πλασματική εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Όσο η εικόνα αυτή γίνεται ορατή, όλο και περισσότερο, από την πλειοψηφία των πολιτών και όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, είναι δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης θα αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εκμεταλλευόμενος και τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο είναι, βέβαια, αν η υγειονομική και η οικονομική κατάσταση της χώρας επιτρέπουν μικροπολιτικούς σχεδιασμούς στο επιτελείο του Μαξίμου ή επιβάλλουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη υπευθυνότητα και συναίσθηση της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Με λίγα λόγια, θα πρέπει η κυβέρνηση να δουλέψει περισσότερο και ουσιαστικά για να μειώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και όχι να εργαλειοποιεί την κρίση για εκλογικούς σκοπούς.

-Κύριε Κατρίνη, τί συμβαίνει τελικά με την πολύπαθη Ε.Ο Πατρών – Πύργου; Ποιος κοροϊδεύει, ποιον; Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει το έργο;

Η κυβέρνηση έχασε ήδη 19 μήνες. Όλοι έχουν καταλάβει ότι τον Ιούλιο του 2019, όταν και ανέλαβε την εξουσία, δεν είχε κανένα σχέδιο.

Ο Υπουργός Υποδομών κ.Καραμανλής, μετά από διαρκή πίεση που ασκώ από την πρώτη μέρα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δήλωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2024.

Εξακολουθώ όμως να έχω προβληματισμούς και ανησυχίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός στο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, από τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της Ε.Ε. Πρόσθετο στοιχείο προβληματισμού είναι και το γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα ούτε τα έργα βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου.

Το έργο του δρόμου ‘’Πάτρα-Πύργος’’ αν είχε ξεκινήσει το 2015 , τώρα θα είχε τελειώσει. Είναι δεδομένες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τις επιλογές που έκανε με την κατάτμηση του έργου που οδήγησαν σε έκπτωτους αναδόχους και στη μη κατασκευή του δρόμου.

Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για ασφυξία ρευστότητας που τις οδηγεί μαθηματικά στο λουκέτο και οι αγρότες- κτηνοτρόφοι για απηνή ασφαλιστικά- δανειακά και φορολογικά βάρη που τους λυγίζουν. Έχετε ρεαλιστική πρόταση για τόνωση της αγοράς, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και αναστροφή του κλίματος;

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο αλλά ούτε και τη βούληση να προσφέρει αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη, σε αυτή τη συγκυρία, η οικονομία: ρευστότητα.

Οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο παρά το γεγονός ότι έχουν αντλήσει πάνω από 40 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχουν αυξήσει τις καταθέσεις 21 δις μέσα στο 2020. Ακόμα και στα δάνεια που δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο 80%, πρόσβαση έχουν μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ.

Έχουμε ζητήσει αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής στα 5,5 δις (από 2,5 δις σήμερα) με επιστροφή μόνο του 30%, αλλά η κυβέρνηση αυτό το οποίο κάνει είναι να βάζει διαρκώς νέους ‘’κόφτες’’ προκειμένου να αποκλείει ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις από τη ρευστότητα.

Είναι δεδομένο, επίσης, ότι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους σε δυσθεώρητα ύψη ( 240 δις ευρώ) δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί με κούρεμα 30% για όσους τηρούν τη ρύθμιση, αλλά και να θεσμοθετηθεί η αναστολή πλειστηριασμών .

Αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται, δυστυχώς, ως μη πληττόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία και δεν τους έχει δοθεί καμία αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών ή δανειακών υποχρεώσεων, τη στιγμή που κινδύνευσαν να λάβουν τις αποζημιώσεις του covid-19 λόγω χρεών προς εφορία και τράπεζες. Ακόμα και οι αποζημιώσεις που δίνονται καθυστερούν να φτάσουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ δεν έχουν καλυφθεί όλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος λόγω κορωνοϊού.

Το Κίνημα Αλλαγής συμπιέζεται από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την αφαίμαξη στελεχών του. Πώς κρίνετε την τακτική τους, αλλά και τα στελέχη σας που σηκώνοντας σημαία ευκαιρίας αποχώρησαν, προκειμένου να συστρατευτούν με τους πρώην αντιπάλους τους;

Προφανώς για να αναζητούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που θήτευσαν στο ΠΑΣΟΚ, αποδέχονται την ένδεια τους σε πολιτικό προσωπικό.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει αυτόνομη πορεία και διακριτό πολιτικό λόγο και οι επιλογές για τη χώρα δεν μπορεί να περιορίζονται, σε καμία περίπτωση, στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν το επιδιώκουν αμφότεροι.

Πολιτική χωρίς αρχές δεν υπάρχει. Δεν θέλω να κάνω κανένα προσωπικό σχόλιο αλλά αποδεικνύεται ότι η μοναδική ιδεολογία που είχαν και έχουν κάποιοι είναι η ιδεολογία της καρέκλας.

Πέρα από την έλλειψη συνέπειας υπάρχει και ένα έλλειμμα πολιτικής αξιοπρέπειας για κάποιους.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έγινε μεγάλο χάρη σε ανθρώπους που ήταν αγωνιστές, που δεν πούλησαν ούτε εξαργύρωσαν τις ιδέες τους για οφίτσια, αλλά πίστεψαν σε αρχές και αξίες, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει και τη χώρα να προοδεύει.

Πώς θα μπορέσει το Κίνημα Αλλαγής να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης και των νέων ανθρώπων, που κάποτε έδιναν το πολιτικό πλεονέκτημα στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί αδυνατείτε σήμερα να εκφράσετε τους παλαιούς  παραδοσιακούς ψηφοφόρους του χώρου σας;

Η λαίλαπα του λαϊκισμού, από Δεξιά και Αριστερά, είχε στόχο το ΠΑΣΟΚ, το συκοφάντησε και το τραυμάτισε. Δε διαλυθήκαμε, όπως θα περίμεναν κάποιοι, γιατί έμειναν και έδωσαν τη μάχη μαζί με όλους μας, οι απλοί πολίτες.

Τώρα, ξεκινά κάτι διαφορετικό , μια νέα πορεία. Το Κίνημα Αλλαγής αρχίζει να απευθύνεται σε αυτούς που ήταν και είναι δικοί μας άνθρωποι αλλά και σε αυτούς που αναζητούν πολιτική έκφραση, αφού βίωσαν τον κ. Τσίπρα και-τώρα-τον κ. Μητσοτάκη.

Είμαστε η πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το Κίνημα Αλλαγής έχει κυριαρχήσει, είμαστε το μοναδικό κόμμα που καταθέτει ρεαλιστικές προγραμματικές προτάσεις και ασκεί τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Το στοίχημα για όλους μας είναι αυτές οι προτάσεις, αυτή η νέα δυναμική που δημιουργείται να πάει στην κοινωνία, να αξιολογηθεί και να οδηγήσει σε αλλαγή των συσχετισμών.

-Δημιουργήθηκε νέο κόμμα, από παλαιά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που η πολιτική διακήρυξή του στηρίζεται στις αρχές και αξίες του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Νιώθετε να σας απειλεί ως Κίνημα Αλλαγής αυτή η κίνηση;

Τον Ανδρέα Παπανδρέου τον ανακαλύπτουν κάποιοι με μεγάλη καθυστέρηση. Τον ανακάλυψε και τον επικαλείται και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον έστειλε στο ειδικό δικαστήριο.

Ελπίζω να μην τον ξαναπιάσουν στο στόμα τους και αυτοί που σήμερα έχουν βρει στέγη στη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον κ.Μητσοτάκη.

Χώρος για νέο κόμμα δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχει χώρος για μια μεγάλη και πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στην οικονομία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους; Βλέπετε διέξοδο και ανάκαμψη;

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα του χρόνου και η κυβέρνηση, ήδη, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει το σύνολο των εκτιμήσεων της για την οικονομία που συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό.

Να υπενθυμίσω ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν ο κ. Σταϊκούρας προέβλεπε ανάπτυξη 2,8%, με την πανδημία σε έξαρση στην κεντρική Ευρώπη και η ύφεση στην Ελλάδα τελικά θα κλείσει σε διψήφιο ποσοστό.

Το ίδιο ισχύει για το 2021, στο οποίο η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 4,8% στον προϋπολογισμό με αύξηση των εσόδων (!), την ίδια στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσουν τα lockdown, τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες για την αγορά και την οικονομία.

Είναι αλήθεια ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη συνδέεται με την επιστροφή στην κανονικότητα, με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Όπως δεν έκανε αυτά που έπρεπε να για θωρακίσει υγειονομικά τη χώρα αλλά και για να προχωρήσει απρόσκοπτα και με ταχύτητα ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Η πρόβλεψη του πρωθυπουργού για  εμβολιασμό του 60-70% των Ελλήνων πολιτών έως τον Ιούνιο αποδείχτηκε ανέφικτη, από τη στιγμή που δεν υπήρξε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με άμεση αξιοποίηση  του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κινητών μονάδων για τους εμβολιασμούς. Και από τη στιγμή βέβαια, που η χώρα μας παραμένει παθητικός θεατής των σχεδιασμών της Κομισιόν για την προμήθεια των εμβολίων, που δεν είναι και οι πιο επιτυχημένοι.

 

 

Back To Top