Skip to content

ΟΥΤΕ ΜΕ ΝΔ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

  1. Κύριε Κατρίνη, ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ο κύριος Ανδρουλάκης σας όρισε πρόεδρο της Κ.Ο., μιας και ο ίδιος κωλύεται. Θέλω να μας πείτε πόσο παραγωγική μπορεί να είναι η Κ.Ο. στη Βουλή με  εσάς πρόεδρο κι αν αυτό το σχήμα, των δύο προέδρων θα μπορούσε να θεωρηθεί  ένα είδος δυαρχίας στο κόμμα;

Δεν υπάρχει καμία δυαρχία. Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με καθαρή και ισχυρή εντολή για ανανέωση και αυτόνομη πορεία είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η εντολή αυτή μας δεσμεύει όλους. Ο πρόεδρος μου έκανε την τιμή να με προτείνει για τη θέση του επικεφαλή της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στη Βουλή και οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής με εξέλεξαν ομόφωνα.

Για μένα είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη.

Όλοι μας έχουμε πλήρη και απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών μας. Οι δημοκρατικοί πολίτες που έρχονται και πάλι κοντά μας, έχουν μεγάλες απαιτήσεις από εμάς. Και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους διαψεύσουμε.

  1. Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, βλέπουμε μια γενικότερη αλλαγή πολιτικής στάσης στο αντιπολιτευτικό σας έργο. Αυτό δείχνει πως φτάνοντας προς τις εκλογές θα σκληρύνετε κι άλλο τη στάση σας και θα «χορέψετε» κατά την προσφιλή έκφραση Λαλιώτη «σκληρό ροκ» τον κύριο Μητσοτάκη;

Είναι πλέον δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί τον εύκολο αντίπαλο του κ. Μητσοτάκη. Αυτό όμως δε μπορεί να συνεχιστεί.

Γιατί αντιπολίτευση δεν σημαίνει κραυγές και ακραίες συμπεριφορές. Όλα αυτά, δηλαδή, που οδήγησαν στο σημερινό έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα μάτια των πολιτών. Έτσι εξηγείται και το πρωτοφανές φαινόμενο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο να μην καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά να φθείρεται το ίδιο σε μεγαλύτερο βαθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί πλέον την πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση, απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντι του εμάς που ασκούμε αντιπολίτευση με επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις. Ό,τι ακριβώς δηλαδή δεν επιθυμεί ο ίδιος, αφού δυόμισι χρόνια είχε «βολευτεί», με το είδος της αντιπολίτευσης που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Το ίδιο θα πράξετε και προς τον κ. Τσίπρα;

Η σύγκριση μας με το ΣΥΡΙΖΑ γίνεται και στη Βουλή, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο.

Οι πολίτες ήδη έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν την ποιότητα και τη στόχευση του πολιτικού λόγου, αλλά και τις προγραμματικές προτάσεις των δυο κομμάτων.

Αυτό που πρέπει μάλλον να συνειδητοποιήσουν όλοι, τόσο στα ‘’δεξιά’’ μας, όσο και στα ‘’αριστερά’’ μας, είναι ότι η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί μια αδιαπραγμάτευτη στρατηγική μας επιλογή.

  1. Πως θα μπορέσετε να κάνετε «επαναπατρισμό» οπαδών σας στο Κίνημα, όταν αρκετά από τα στελέχη σας σήμερα βρίσκονται είτε σε καίριες θέσεις στη κυβέρνηση, είτε έχουν ενταχθεί χρόνια τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν απευθυνόμαστε σε αυτούς που εγκατέλειψαν και πρόδωσαν το ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας καρέκλες ‘’δεξιά’’ και ‘’αριστερά’’. Τέτοιου είδους στελέχη, πολύ απλά, καρέκλες έψαχναν και ζητούσαν, καρέκλες πήραν.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που δεν αναζητούν καρέκλες, όπως κάποιοι άλλοι, αλλά μια εναλλακτική και κυρίως αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Η δημοσκοπική άνοδος του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την αγωνία ενός μεγάλου μέρους πολιτών,  που δεν θέλει να εγκλωβιστεί στην επιλογή «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ» και αναζητά μια νέα, διαφορετική και κυρίως αξιόπιστη επιλογή.

  1. Τελικά ποιο από τα κεντροαριστερά κόμματα εκφράζει την σοσιαλδημοκρατία, εσείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η σοσιαλδημοκρατία εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (S&D), μέλος του οποίου είναι το Κίνημα Αλλαγής, κι όχι οι απλοί παρατηρητές των διαδικασιών του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα δεν ταυτίστηκε ποτέ με εθνομηδενιστικές και μειοψηφικές απόψεις. Όπως δεν ταυτίστηκε με ακρότητες ή με την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Αυτά αποτελούν τις βασικές διαφορές μας και νομίζω πως κάπως έτσι κλείνει και η συζήτηση.

  1. Θα μπορούσε μετεκλογικά να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με ένα από τα δύο κόμματα για συγκυβέρνηση και πότε βλέπετε εκλογές;

Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος πριν. Σας τόνισα πως η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στρατηγική μας επιλογή.

Το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, έτσι όπως το οριοθετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις ιδέες μας, όπως και με τα προτάγματα μιας νέας και σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις εκλογές που έρχονται, έχουν μια μοναδική ευκαιρία: να ανατρέψουν με την ψήφο τους το σημερινό χρεοκοπημένο και παρωχημένο πολιτικό σκηνικό. Φορέας αυτής της ανατροπής, αυτής της νέας αλλαγής είμαστε εμείς. Με τη δύναμη της ανανέωσης, αλλά και ενός σύγχρονου και αξιόπιστου προγράμματος για τη χώρα και τους πολίτες.

Επιπλέον, όπως έχω πει πολλές φορές, θεωρώ ότι στο σχεδιασμού του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι οι πρόωρες εκλογές. Και η εκτίμησή μου ισχυροποιείται από τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουμε πως η φθορά της κυβέρνησης επιταχύνεται και τα αδιέξοδά της εντείνονται, μέρα με τη μέρα.

  1. Τι θα λέγατε και τι θα μπορούσατε να δώσετε στους πολίτες, που χειμάζονται από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία, την ανεργία και αν αυτά που θα δίνατε είναι κοστολογημένα, έτσι ώστε μην πέσετε και πάλι πάνω στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Οι έλεγχοι στην αγορά και η τιμωρία φαινομένων αισχροκέρδειας, δεν είναι πρακτικές που αντιβαίνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η κυβέρνηση όμως της Νέας Δημοκρατίας ούτε καν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα, αλλά ιδεοληπτικά περιμένει από την αγορά να «αυτορυθμιστεί».

Από εκεί και πέρα, σας υπενθυμίζω πως η πρόσφατη απόφαση του ECOFIN ανοίγει το παράθυρο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως η τρέχουσα.

Να υπενθυμίσω, επίσης, πως η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε είδη όπως το γάλα ή το ψωμί η Ελλάδα έχει ΦΠΑ 13% όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 7%.

Νομοτελειακά, εφόσον συνεχίζεται αυτή η κρίση, θα πρέπει να δούμε τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης γιατί η κοινωνία οδηγείται στα όρια της. Ήδη, μέσα σε μόλις 4 μήνες, οι εργαζόμενοι έχασαν το 13,6% της αγοραστικής τους δύναμης.

 

  1. Πως κρίνετε την εικόνα με τη ‘’φιέστα’’ για την υποδοχή των Rafale; Είστε από τους λίγους που με αφορμή αυτό, έκαναν λόγο για την ανάπτυξη και ενίσχυση μιας ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η κομματική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση που επιχείρησε η κυβέρνηση ήταν μείζον ατόπημα.

Θα σας έλεγα επίσης ότι δεν χρειαζόταν ούτε υποδοχή, ούτε φιέστα. Αυτοί που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το έχουν πάρει. Όλα τα υπόλοιπα ήταν για εσωτερική κατανάλωση.

Είναι όμως καιρός να δούμε τα σημαντικά και τα μεγάλα. Καλώς έγιναν οι προμήθειες των Rafale και των φρεγατών, αλλά η Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να είναι μόνο ένα κράτος-πελάτης οπλικών και αμυντικών συστημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε προμήθεια οπλικού συστήματος πρέπει να συνδυάζεται με συμφωνία που θα εκχωρεί μέρος του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενισχύοντάς την.

Σημαίνει επίσης ότι μέρος του ναυπηγικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να υλοποιηθεί στα ελληνικά ναυπηγεία, για τα οποία έχουν εκδηλωθεί ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις.

Έχουμε λαμπρά μυαλά, επιστήμονες αλλά και ικανά στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία και ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο.

 

Back To Top