Skip to content

Ο κ.Μητσοτάκης κρατά την Ηλεία στην αναμονή και στο περιθώριο-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι μετά από τις πιέσεις της κοινής γνώμης και των φορέων της περιοχής , ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πριν μία εβδομάδα ότι θα υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ηλεία, αλλά έκτοτε δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην υιοθετήσει η κυβέρνηση το αποτυχημένο μοντέλο του Ταμείου Μολυβιάτη ενώ τόνισε ότι τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών (αναστολές φορολογικών-δανειακών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το σύνολο των κατοίκων του δήμου) αφορούν μόνο τους 2 δήμους της Εύβοιας αλλά όχι τους δήμους της Ηλείας, την οποία επισκέφθηκε η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διαπιστώσει τις σοβαρές ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη  για την απώλεια εισοδήματος σε αυτές τις περιοχές και ιδιαίτερα για την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος για τα επόμενα έτη.

‘’Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και πρόβλεψη για την αποζημίωση, για την αρωγή ανθρώπων που έχασαν φυτικό κεφάλαιο, αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή είναι αγρότες ειδικού καθεστώτος και οι οποίοι ενώ καταστράφηκαν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αποζημιώσεων.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης.

Ανέφερε επίσης ότι τα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για την αναπλήρωση του φυτικού κεφαλαίου μέσω του ΕΛΓΑ θα κάνουν πάνω από ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν, αφού πρέπει και να εγκριθούν-με αυστηρές προϋποθέσεις-σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν, ο κ.Κατρίνης χαρακτήρισε  αδιανόητο ένας άνθρωπος ο οποίος έχει χάσει το σύνολο της περιουσίας του σε φυτικό κεφάλαιο να καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ επειδή δεν κάηκε το σπίτι του και να απαλλάσσονται μόνο αυτοί οι οποίοι τους κάηκε το σπίτι ή επιχειρήσεις οι οποίες συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.

Πρότεινε τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων του νομού στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας, ενώ ζήτησε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών με γενναίο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής με μικρό ποσό επιστροφής για τα επόμενα χρόνια, αφού το τραπεζικό σύστημα δεν είναι προσβάσιμο και ο βραχνάς των πυρόπληκτων δανείων απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Ηλείας.

Back To Top