Skip to content

Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα, σε πολλές περιοχές της χώρας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης και του Σχηματαρίου-Δηλεσίου, που αποτελούν απλά μια μικρογραφία για εκατοντάδες άλλες περιοχές της χώρας.

Υπάρχουν πολλές φιλοζωϊκές οργανώσεις και κτηνίατροι, που δρουν αυτόνομα και με ελάχιστους πόρους, χωρίς τη συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και χιλιάδες πολίτες που από το υστέρημα τους φροντίζουν εγκαταλελειμμένα ή από αναπαραγωγής αδέσποτα ζώα.

Το πρόβλημα είναι διττό και αφορά αφενός στη φροντίδα των απροστάτευτων ζώων που είτε υποσιτίζονται είτε δέχονται βάρβαρες επιθέσεις από ασυνείδητους και αφετέρου την προστασία των πολιτών από ακαθαρσίες, ασθένειες και σπανιότερα επιθέσεις ζώων που βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση.

 

Ερώτηση σε τρεις συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές αναδεικνύοντας το πρόβλημα της φροντίδας και της προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο κ. Κατρίνης ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου , προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στη δημιουργία  καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  μέσα από την παραχώρηση χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων.

Αυτή τη στιγμή  οι δήμοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν χώρους δημιουργίας των αναγκαίων καταφυγίων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, παρά το ότι αποτελούν τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Μάλιστα η  ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το 2020 , την επαναφορά της δυνατότητας παραχώρησης χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων σε δήμους για την ίδρυση και λειτουργία ενδιαιτημάτων αδέσποτων ζώων.

Στην ερώτηση , οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν  ότι με την επαναφορά της συγκεκριμένης  δυνατότητας,  θα δινόταν η δυνατότητα παραχώρησης σε ενδιαφερόμενους δήμους του καταφυγίου αδέσποτων ζώων που βρίσκεται στη θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1984 σε δασική έκταση.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όλα  τα προηγούμενα χρόνια δε χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Σε δήλωση του, ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει:

‘’ Η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων αποτελεί δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουν φροντίδα αυτά τα πλάσματα, να ελεγχθεί η αναπαραγωγή και ο πληθυσμός τους αλλά και να μπορεί να βρεθεί ένα σπίτι και ένας νέος ιδιοκτήτης για αυτά, που θα τα φροντίζει και θα τα αγαπά.’’

Back To Top