Skip to content

Παροχολογία, κινδυνολογία και υποσχέσεις-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ”ΕΦΣΥΝ”

Έχοντας εκτεθεί ηθικά και πολιτικά η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιδιώκουν πάση θυσία να αλλάξουν την ατζέντα, εργαλειοποιώντας τη  ΔΕΘ.

Ο κ.Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγγελίες, παροχές και υποσχέσεις.

Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις θα δοκιμαστούν μέσα στο χρόνο, ενώ οι παροχές είναι βέβαιο ότι δε θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλου μεγέθους κρίση, υιοθετώντας ημίμετρα και προσωρινές λύσεις.

Αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι οι προηγούμενες παρεμβάσεις της, ιδιαίτερα στο ζήτημα της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στα καύσιμα, αποδείχθηκαν πλήρως αναποτελεσματικές.

Είναι επίσης δεδομένο ότι ο κ.Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα για την ελληνική οικονομία και θα προσφύγει στη γνωστή του τακτική, να αναζητά μια δικαιολογία (εισαγόμενη κυρίως) απέναντι σε κάθε πρόβλημα.

Με αυτό το σκεπτικό και σύμφωνα με την κυβέρνηση, για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος, ξεχνώντας ότι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των ανατιμήσεων ήδη από το Σεπτέμβριο του 2021 όταν δεν υπήρχε πόλεμος. Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 7% πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέρυσι στη ΔΕΘ ,ο κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι το φαινόμενο ήταν παροδικό και ότι οι εξαγγελίες-παροχές θα ‘’σβήσουν’’ τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Τελικά, το φαινόμενο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό, με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να κινείται ήδη σε διψήφιο ποσοστό ( 11,1% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο) ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι αισθητά χαμηλότερος.

Για την αλματώδη αύξηση των τιμών στο κόστος ενέργειας και στα καύσιμα, για την κυβέρνηση φταίει ο Πούτιν (όταν δεν φταίει για τις υποκλοπές …που συνελήφθη να κάνει η ίδια η κυβέρνηση).

Στην πραγματικότητα, το κόστος ενέργειας είχε αυξηθεί πριν τον πόλεμο και επιδεινώθηκε από την ολική αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στην Ισπανία και στην Πορτογαλία η τιμή της μεγαβατώρας είναι 182 ευρώ και στην Ελλάδα έφτασε σχεδόν στα 700 ευρώ πριν λίγες ημέρες, με την Ελλάδα να έχει την υψηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη

Γιατί όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδίκησαν και πέτυχαν στη σύνοδο κορυφής την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την ουσιαστική αποσύνδεση τους από τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο κ.Μητσοτάκης κρύφτηκε, έμεινε σιωπηλός.

Ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή , είναι η ακριβότερη χώρα στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη.

Και ας εξηγήσει γιατί η τιμή της μεγαβατώρας στην Ισπανία και στην Πορτογαλία είναι αισθητά χαμηλότερη. Όπως ας εξηγήσει την άρνηση της να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής. Όπως και να μειώσει το ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα όταν Πορτογαλία , Γαλλία και Γερμανία έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Φυσικά ούτε λόγος, από τον κ.Μητσοτάκη, για μέτρα όπως:

-Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.

-Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος για να συγκρατηθούν οι τιμές και να δουν ορατή βελτίωση καταναλωτές και νοικοκυριά, κάτι που αποτελεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

-Η φορολόγηση των πραγματικών και υπέρογκων υπερκερδών των παρόχων ενέργειας που η κυβέρνηση απέφυγε και συνεχίζει να αποφεύγει.

-Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, στην οποία ήδη έχουν προχωρήσει πολλές χώρες, με την Πορτογαλία να παρατείνει χρονικά την ισχύ του μέτρου έως το τέλος του χρόνου.

-Η  διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια και η επιδότηση ενοικίου σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε τουριστική περιοχή, για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Οι παροχές του κ.Μητσοτάκη, όποιες και αν είναι αυτές, είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν τη δυναμική τους μπροστά στην διαρκή άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Το ίδιο ισχύει και για την ωραιοποιημένη εικόνα της οικονομίας , που πιθανώς θα παρουσιάσει, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού η Ελλάδα:

-Έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη.

-Έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

-Έχει ελλείμματα και κρυφά χρέη που υποκρύπτουν την αληθινή δημοσιονομική εικόνα και προέρχονται από δαπάνες που ετεροχρονίστηκε η πληρωμή τους, ενώ είναι υπαρκτός ο δημοσιονομικός κίνδυνος κατάπτωσης κρατικών εγγυήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο, αφού αλλάζει διαρκώς.

-Παρουσιάζει διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών , παρά την καλή πορεία του τουρισμού.

Ό,τι και αν κάνει, ό,τι και αν πει στη ΔΕΘ ο κ.Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει ένα μόνο πράγμα: ότι τόσο αυτός όσο και η κυβέρνηση του αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Και δεν θα τον σώσει ούτε η κινδυνολογία ούτε η αυθαίρετη προσπάθεια ταύτισης του με την πολιτική σταθερότητα. Γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποτελεί, πλέον, παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας.

 

 

Back To Top