Skip to content

Ρόλο πρωταγωνιστή για την ανατροπή-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ΄΄

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Αλλαγής ενδυναμώνεται σημαντικά. Ως εκ τούτου τα ερωτήματα που τίθενται είναι δύο: α) με ποιον τρόπο θα αντιστοιχηθεί η δημοσκοπική «άνθιση» με τα εκλογικά ποσοστά; β) θεωρείτε πως διαμορφώνεται σκηνικό ανατροπής στην κεντροαριστερά;

Η πολιτική και κοινωνική δυναμική που έχει αναπτύξει το Κίνημα Αλλαγής είναι ορατή και ήδη καταγράφεται. Προκαλεί ήδη την ανησυχία και το φόβο τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανησυχία και ο φόβος τους εκφράζονται με την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος οξύτητας και πόλωσης.

Συμπεριφέρονται σα να τους ανήκει η Ελλάδα, σα να μην έχει άλλος δικαίωμα να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες, να καταθέσει μια διαφορετική και εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Οι πολίτες όμως δεν εγκλωβίζονται στο δίλημμα ‘’Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ’’, δεν μπορεί να είναι αυτή η μοναδική επιλογή που έχουν οι Έλληνες πολίτες και η χώρα.  Μας ικανοποιεί η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες, μας γεμίζει ευθύνη το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωπο που επενδύουν σε εμάς τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους.

Η ανατροπή του σημερινού αποτυχημένου και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, περνάει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, μιας νέας , σύγχρονης και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης .

Το είπα στην ομιλία μου στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα: ο  ορίζοντας αυτής της χώρας είναι πολύ πιο ευρύς και μεγάλος σε σχέση με το στενό ορίζοντα που θέλουν κάποιοι να περιορίσουν όχι μόνο τη χώρα αλλά και τους πολίτες.

Υπάρχουν δημιουργικές, νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Σύριζα.

Το κόμμα σας έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία. Εάν όμως οι συνθήκες απαιτήσουν συνεργασίες για την επόμενη μέρα στη χώρα, θα προσφέρατε τη βοήθειά σας –σε κυβερνητικό επίπεδο- σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ;

Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται συνήθως από όσους θέλουν να βλέπουν το Κίνημα Αλλαγής ως βολικό και μικρό κυβερνητικό εταίρο και μάλιστα σε μια διακυβέρνηση που το περιεχόμενο της δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες μας.

Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει ήδη συνεχείς εκλογές μέχρι να πάρει την αυτοδυναμία, και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή και του ΜΕΡΑ 25 και του ΚΚΕ, το οποίο κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Και βέβαια, κανείς δεν μιλάει για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, με ποιους και για ποιους θα γίνει αυτή η κυβέρνηση.

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής ενοχλεί. Γιατί επιβραβεύεται από τους πολίτες, γιατί αυτή είναι η εντολή των πολιτών.

Γιατί η δημοκρατική παράταξη δεν προσφέρεται για το ρόλο του μικρού και βολικού κυβερνητικού εταίρου. Διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή, θέλει να ανατρέψει το σημερινό σκηνικό της παρακμής.

Δώσατε την πρώτη μεγάλη μάχη στη Βουλή, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, τι γεύση σας άφησε η συζήτηση; Ποιες οι θέσεις του κόμματός σας –συνοπτικά- για την πολιτική προστασία της χώρας και την οικονομική στήριξη των πολιτών;

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια πρόβα πόλωσης και οξύτητας για να καλύψουν η κυβέρνηση την ανεπάρκεια και την αποτυχία της πολιτικής της και η αξιωματική αντιπολίτευση την ένδεια προτάσεων και την έλλειψη αξιοπιστίας της.

Στήνουν ‘’εικονικούς καυγάδες’’ για να εγκλωβίζουν και να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες.

Τόσο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό όσο και στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η δική μας επιλογή ήταν να μιλήσουμε στην καρδιά και στο μυαλό κάθε Έλληνα πολίτη με επιχειρήματα και κυρίως με προτάσεις.

Η επιλογή μας αυτή δικαιώθηκε, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο δικομματισμός του ενάμιση κόμματος, η τεχνητή πόλωση και οξύτητα συντηρούν το σημερινό παρακμιακό και χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό.

Και γυρίζουν την πλάτη σε όλους αυτούς.

Εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους πολίτες, να μιλάμε με επιχειρήματα και στοιχεία , να καταθέτουμε σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις που αποτελούν τη βάση και την πρώτη ύλη για μια διαφορετική κυβερνητική πρόταση.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει στην αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Η δική μας πρόταση επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου πολιτικής προστασίας , στο οποίο δεν θα διαχέεται και δε θα χάνεται η ευθύνη.

Ενός νέου μοντέλου πολιτικής προστασίας που θα λειτουργεί με ενιαία διοίκηση και συντονισμό, αποτελεσματικά και αυτοματοποιημένα,  κινητοποιώντας όλο το διαθέσιμο εξοπλισμό και τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Παράλληλα καταθέσαμε μια συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση του πιο μεγάλου ίσους προβλήματος , έτσι όπως εξελίσσεται.  Και όπως καταλαβαίνετε αναφέρομαι στην ακρίβεια που απειλεί σχεδόν όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις προκειμένου να είναι σε θέση να απορροφήσουν την πίεση για ανατιμήσεις και  φυσικά αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά, κάτι που δεν γίνεται σήμερα.

 

 

Πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον επιλογή των υποψηφίων σε αυτοδιοίκηση και βουλευτικές εκλογές; Τι σκέφτεστε για τη Δυτική Ελλάδα και την επιλογή του υποψήφιου Περιφερειάρχη; Για την Πάτρα και τον Πύργο;

Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Μέσα από συλλογικές και αδιάβλητες διαδικασίες και σε μια αμφίδρομη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, θα γίνουν οι καλύτερες επιλογές.

Η παράταξη μας έχει ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό στην αυτοδιοίκηση, έχει ταυτιστεί όμως και με τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση.

Στη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα και στον Πύργο υπάρχει δημοκρατική παράδοση, υπάρχουν δημοκρατικές δυνάμεις και πολίτες που πιστεύουν σε μια ισχυρή, ανεξάρτητη και παρεμβατική αυτοδιοίκηση.

Είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής θα αυξήσει τις δυνάμεις του τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Τι διαφορετικό θα πράττατε στο πεδίο της πανδημίας; Kρατήθηκε όρθιο το ΕΣΥ;

Αν δεν υπήρχε η αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει εδώ και καιρό. Οι άνθρωποι αυτοί όμως έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειαζόταν ενίσχυση με προσωπικό αλλά η άποψη του υπουργού κ.Σκέρτσου, που διατυπώθηκε δημόσια και με προκλητικό τρόπο, ήταν ότι ‘’ Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας’’.

Στην πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία δεν αισθάνεται καλά με το ΕΣΥ, γιατί πολύ απλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση έκανε τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν αξιοποίησε τις προτάσεις που είχαμε καταθέσει, εγκαίρως και με υπευθυνότητα.

Να θυμίσω ότι είχαμε προτείνει:

-Να  επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή.

-Να επανέλθει και να διευρυνθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να καταστεί διαχειρίσιμη η κατάσταση.

-Να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με περισσότερα δρομολόγια

-Να ενισχυθεί με προσωπικό το ΕΣΥ και να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αξιοποίησε αυτές τις προτάσεις, έκανε τραγικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, μετρώντας το πολιτικό κόστος με αποτέλεσμα να μετράμε σήμερα σχεδόν 24.000 νεκρούς.

Καθημερινά φεύγουν από τη ζωή ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν, αν είχατε έγκαιρα αναπτύξει και στελεχώσει τις ΜΕΘ με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε όλοι να έχουν αυξημένη φροντίδα.

Η κυβέρνηση υπονόμευσε την εμβολιαστική προσπάθεια, δίνοντας μήνυμα χαλαρότητας με τον πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς να κηρύσσουν το τέλος της πανδημίας.

Αντί να βγουν μπροστά οι επιστήμονες και να μιλήσουν αυτοί στην κοινωνία, βγήκαν υπουργοί που παρίσταναν τους λοιμωξιολόγους και έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Υψηλή η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα. Μπορεί να αλλάξει αυτό; Μπορούν να επιστρέψουν οι νέοι από το εξωτερικό στον τόπο τους; Είναι ζήτημα μόνο κεντρικής πολιτικής;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει το 5ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Έχει υποστεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή τα τελευταία 14 χρόνια. Παρουσιάζει έλλειψη μεγάλων παραγωγικών μονάδων ενώ στερείται σύγχρονων υποδομών και οδικών αξόνων.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου για την τοπική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής , που λέγεται Ολυμπιακή κληρονομιά, δεν έχει προχωρήσει η χωροταξική διαμόρφωση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, δεν υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Όλα αυτά αποτελούν κυβερνητικές πολιτικές, με τη διαφορά ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη ποτέ δεν είχαν ένα συνεκτικό και αξιόπιστο σχέδιο για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποβάθμισαν και άλλο την περιοχή με αποφάσεις και επιλογές τους.

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η περιφερειακή ανάπτυξη θα είναι βασικό δομικό στοιχείο του νέου μας προγράμματος. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την πρόταση θα την διαμορφώσουμε μαζί με τους φορείς και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

 

Back To Top