Skip to content

Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση οι υπαίθριοι λιανέμποροι (μικροπωλητές). Άμεση ανάγκη η λήψη μέτρων ανακούφισης-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα της ενίσχυσης του κλάδου των υπαίθριων λιανεμπόρων (μικροπωλητών) λόγω μακράς επαγγελματικής αδράνειας εξαιτίας της πανδημίας, ανάδειξε με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.

 

Σύμφωνα με τον Ηλείο βουλευτή η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας των υπαίθριων λιανεμπόρων από τις 22 Φεβρουαρίου έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο που την ίδια στιγμή καλείται να καταβάλει εισφορές στον ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος καθώς και τέλη κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις εισφορές που τους ζητήθηκε να πληρώσουν στον ΕΦΚΑ (ύψους 660 ευρώ συνολικά για το διάστημα των τριών μηνών του καθολικού κλεισίματος) η καθαρή αποζημίωση που έλαβαν από το κράτος ανέρχεται σε 146 ευρώ μόνο το μήνα.

 

Επιπλέον, την περίοδο του καλοκαιρίου, αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης, αρκετές εμποροπανηγύρεις δεν πραγματοποιήθηκαν με απόφαση των αρμόδιων ΟΤΑ, με αποτέλεσμα οι υπαίθριοι λιανέμποροι να στερηθούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους ενώ οι υποχρεώσεις τους παράλληλα «έτρεχαν».

 

Ο Μιχάλης Κατρίνης με αφορμή τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει υπαίθριοι λιανέμποροι (μικροπωλητές) καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να λάβουν μέτρα ανακούφισης του κλάδου και συγκεκριμένα αν σκοπεύουν να τους συμπεριλάβουν στους δικαιούχους των αποζημίωσης των 534 ευρω, του ΚΕΑ ή άλλων βοηθημάτων που έχουν ανάγκη λόγω της μακράς επαγγελματικής τους αδράνειας. Επιπλέον, καθώς υπάρχει προφανή δυσκολία ανταπόκρισης, ο Ηλείος βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να εξετάσει την απαλλαγή των υπαίθριων λιανεμπόρων (μικροπωλητών) από την πληρωμή εισφορών στον ΕΦΚΑ, την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος, των τελών κυκλοφορίας και των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2020.

 

Back To Top