Skip to content

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νησιωτική πολιτική-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

• Κύριε Κατρίνη, είστε το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε πρόγραμμα αλλά και ψηφοδέλτια ανά την χώρα. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός, καθυστερεί να ανακηρύξει επίσημα την ημερομηνία των εκλογών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η χώρα εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ευθύνη του πρωθυπουργού. Αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν βέβαιος για το αποτέλεσμα, θα είχε ήδη προκηρύξει τις εκλογές. Όλοι, όμως, αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο δεν είναι βέβαιος, αλλά ότι τον διακατέχει και μεγάλη ανασφάλεια.
Και η ανασφάλεια αυτή εκδηλώνεται με τις προεκλογικού χαρακτήρα παροχές και υποσχέσεις. Πρακτικές του παρελθόντος από έναν πολιτικό που θέλει να εμφανίζεται ως σύγχρονος.
Κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία κατέκρινε τον κ. Τσίπρα το 2019: μοιράζει προεκλογικά επιδόματα για να εκμαυλίσει τους πολίτες και την ψήφο τους.
• Η απόφαση του Αρείου Πάγου με τη δυνατότητα που δίνει στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς είναι πλέον γεγονός και φέρνει τους οφειλέτες προ τετελεσμένων. Δεν είδαμε όμως κάποια σοβαρή παρέμβαση πέραν της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Τι θα πρέπει να περιμένουμε;
Από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει διαλέξει πλευρά: είναι με τα funds και απέναντι στους πολίτες. Γι’αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός δεν έχει πει τίποτα μέχρι σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε αποτελεσματικά.
Είναι τραγικό ότι όχι μόνο έχει αποτύχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι πέτυχε και λειτουργεί και ότι απλά χρειάζεται βελτιώσεις. Μόλις 3320 ρυθμίσεις σε 20 μήνες, όταν τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια είναι πάνω από 1 εκατομμύριο και 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία.
Τόσο ο εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ, όσο και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν διότι ήταν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών. Και βέβαια από το 2019, με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας του ‘νόμου Κατσέλη’’ του ΠΑΣΟΚ.
Οι πολίτες θυμούνται, γνωρίζουν, κρίνουν. Γνωρίζουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έφερε νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λειτούργησε. Θυμούνται ότι τον νόμο αυτό δεν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και ξεκάθαρα το λέμε και τώρα: πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας και μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να την επιβάλει και πάλι.
• Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τα «κόκκινα δάνεια» πέρα από την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους;
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που δεν θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των τραπεζών αλλά των δανειοληπτών.
Χρειάζονται βιώσιμες ρυθμίσεις, με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή. Επίσης ο δανειολήπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα και πιθανή κατάσχεση και πλειστηριασμό.
Και επιτέλους, να μπει ένα πλαίσιο λειτουργίας ώστε να σταματήσει η ασύδοτη λειτουργία των funds που, ενώ έχουν αγοράσει το δάνειο στο 15% της αξίας του, απαιτούν το 80-90% από τους δανειολήπτες, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
• Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα αλλά με χαμηλά ποσοστά. Πόσο ψηλά είναι ο πήχης για εσάς στις εθνικές εκλογές και ποιος ο στόχος;
Στην πρόθεση ψήφου, που επικαλείστε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το ποσοστό που πήρε στην κάλπη των τελευταίων εκλογών, στις περισσότερες δε από αυτές, η αύξηση υπερβαίνει το 50%.
Αντίθετα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σημαντικά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του Ιουλίου του 2019.
Η πορεία μέχρι τις εκλογές δεν έχει στατικά χαρακτηριστικά, θα υπάρξουν εξελίξεις, ενώ θα ξεδιπλωθούν οι προγραμματικές μας θέσεις που απευθύνονται στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών.
Δεν βάζουμε όριο, ούτε οροφή. Θέλουμε να είμαστε ένας νέος και ισχυρός πόλος στο πολιτικό σύστημα. Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο ισχυρό θα γίνει το αίτημα για μια άλλη πολιτική την επόμενη μέρα. Για ένα διαφορετικό περιεχόμενο διακυβέρνησης που θα δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και ελπίδα σε αυτούς που η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης σπρώχνει στο περιθώριο.
• Η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι και σήμερα, να υποβαθμίσει το σκάνδαλο με τις υποκλοπές. Τι πρέπει να γίνει κατά την εκτίμησή σας;
Αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα, είναι να συγκαλύψει το σκάνδαλο, να παρεμποδίσει την έρευνα, να προστατεύσει τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που βρίσκονται στον πυρήνα του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου.
Πηγαίνουμε σε εκλογές με μια κυβέρνηση που παραβιάζει και αμφισβητεί τους κανόνες του κράτους δικαίου. Προσπαθούν να επιβάλουν στους πολίτες την ιδέα ότι όλοι πρέπει να παρακολουθούνται, χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοδοσία.
Μπορεί να γίνει αυτό αποδεκτό;
Το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί θεσμικά. Θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αποκαλυφθούν, όχι μόνο η αλήθεια, αλλά και οι ένοχοι.
Η συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία που ψηφίζει νόμους για να εμποδίσει την έρευνα δεν θα υπάρχει για πάντα. Εξάλλου, διεξάγεται πλέον και έρευνα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι αποκαλύψεις θα είναι ραγδαίες.
• Υπάρχει σήμερα νησιωτική πολιτική; Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά μας;
Όχι, δεν υπάρχει νησιωτική πολιτική.
Νησιωτική πολιτική σημαίνει αναπτυξιακό πλαίσιο και μέτρα για τα νησιά με στόχευση στην ενίσχυση της απασχόλησης, σε επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό ποιότητας, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων, στην ψηφιοποίηση της τοπικής οικονομίας, στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και τον τουρισμό.
Με πολιτικές για την ενίσχυση των δομών υγείας, με κίνητρα για τους νέους στα νησιά προκειμένου να αναπτύξουν επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Με αλλαγές στο χάρτη των μεταφορών και της ακτοπλοΐας, που πρέπει να ενταχθούν στη νησιωτική πολιτική και αυτό προϋποθέτει να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές για τα νησιά μας, πολιτικές που θα επιτρέψουν μια εκτεταμένη πολιτική κρατικών ενισχύσεων για τον τομέα των μεταφορών στα νησιά. Άλλωστε, το μεταφορικό κόστος για τους νησιώτες είναι πλέον δυσθεώρητο.
• Η «διπλωματία των σεισμών» που βρίσκεται σε εξέλιξη, πιστεύετε ότι εκτονώνει το σκηνικό έντασης με την Τουρκία;
Η αλλαγή του σκηνικού προϋποθέτει να εγκαταλείψει η Τουρκία τις επεκτατικές της βλέψεις, την αναθεωρητική της ατζέντα, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Και αυτό, παρά την προσωρινή υπαναχώρηση λόγω εσωτερικών κραδασμών, δεν το βλέπω να συμβαίνει.

https://www.dimokratiki.gr/19-02-2023/michalis-katrinis-stin-ellada-den-yparchei-nisiotiki-politiki/?fbclid=IwAR0DVdWGeTbYbB-RutCc-QciWutNIiWBzHEpHZrXraBY3dWR4TQnN1L-CL4

 

Back To Top