Skip to content

Στον αέρα δεκάδες καινοτόμες δράσεις ΕΣΠΑ. Άμεση ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα των καθυστερήσεων καθώς και τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι των δράσεων ΕΣΠΑ «Υδατοκαλλιέργειες-Βιομηχανικά υλικά-Ανοιχτή καινοτομία στον πολιτισμό» ανέδειξε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.

Δεκάδες πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση και αναπτυξιακή προοπτική στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, βρίσκονται στον αέρα.

Από τις αρχές Μαϊου, σε σχετική επιστολή τους ιδιωτικές εταιρίες – δικαιούχοι των συγκεκριμένων δράσεων έχουν επισημάνει τον κίνδυνο σοβαρού κλονισμού των εν λόγω έργων εξαιτίας της δημιουργίας δικαιούχων δύο ταχύτητων από την πολιτεία, καθώς η εκταμίευση της προκαταβολής για κρατικούς και ερευνητικούς φορείς έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Σε μια περίοδο που οι ιδιωτικές εταιρίες δοκιμάζονται από την συνεχιζόμενη ύφεση οι δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να προσκομίσουν ισόποσες εγγυητικές επιστολές για να λάβουν την αντίστοιχη προκαταβολή, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για την πλειονότητα αυτών των εταιριών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε σχετικά: «Δεν νοείται σε μια δύσκολη συγκυρία, και με την πανδημία να έχει προκαλέσει σημαντικές δυσχέρειες σε αρκετούς παραγωγικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας, να μην επιτυγχάνεται η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τη θέση και την πιστοληπτική ικανότητα των εταιριών καθιστώντας ανυπέρβλητο εμπόδιο την έκδοση εγγυητικών επιστολών ισόποσων με τις προκαταβολές που δικαιούνται οι εταιρίες. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει ισότιμα κρατικούς-ερευνητικούς φορείς και εταιρίες ιδιωτικού τομέα και να προχωρήσει άμεσα στην εκταμίευση των προκαταβολών»

 

Back To Top