Skip to content

Στρατηγική επιλογή για το Κίνημα Αλλαγής είναι η αυτόνομη πορεία-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ROSA.GR

Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο δείκτη ελευθεροτυπίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση παγκοσμίως. Λογοκρισία, δολοφονία Καραϊβάζ, διώξεις στους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου. Τι συμβαίνει;

Ο λαϊκισμός, ο έλεγχος των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα , η κρίση της δημοσιογραφίας και η υποβάθμιση των θεσμών, είναι δεδομένο ότι δεν λειτουργούν υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω ένα ‘’κυνήγι μαγισσών’’, ούτε να προκαταλαμβάνω τη δικαιοσύνη. Όποιος εκφέρει δημόσιο λόγο πρέπει να είναι πάντα τεκμηριωμένος. Θεωρώ ότι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα , υπάρχει διέξοδος και η διέξοδος αυτή περνάει μέσα από την εμβάθυνση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της λειτουργία των θεσμών.

 

Tα τελευταία στοιχεία για την ανεργία των νέων στην Ευρώπη βρίσκουν την Ελλάδα να καταγράφει το χειρότερο ποσοστό. Εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στη χώρα; Έχουμε ήδη πάνω από μια δεκαετία σκληρών οικονομικών συνθηκών.

Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην Ε.Ε σε ότι αφορά στους νέους ανθρώπους με 39,1%, υπερδιπλάσιο από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Για την κυβέρνηση η στήριξη της απασχόλησης των νέων ανθρώπων, δεν υπάρχει ως έννοια, όπως δεν υπάρχει και σχέδιο. Και σε αυτό τον τομέα κυριαρχεί η προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, χωρίς ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Για να ενισχυθεί, όμως και να στηριχθεί η απασχόληση των νέων, χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο. Ένα πρότυπο που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους να αναπτύξουν τη δική τους βιώσιμη επιχείρηση και θα αξιοποιεί τις δεξιότητες τους σε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Και επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, χρειάζονται ειδικά και ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα για τους νέους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν οικογένεια και να διαμορφώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

 

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ισχυρίστηκε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η «μείωση των ανισοτήτων». Τι απαντάτε σε αυτό;

Η ρητορική και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν κατά πολύ από αυτό που τελικά κάνει και το οποίο οδηγεί σε διεύρυνση των ανισοτήτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πλάνο που παρουσίασε για τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ενισχύει τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αντίθετα ενθαρρύνει την εισαγωγή πρώτων υλών και προϊόντων από εταιρείες του εξωτερικού, στοχεύοντας στην απορρόφηση και όχι την αξιοποίηση των πόρων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία μιας χώρας που βασίζεται στις εισαγωγές και την κατανάλωση περισσότερο από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα βίαιο μετασχηματισμό της δομής της ελληνικής οικονομίας, συρρικνώνει και οδηγεί σε αδιέξοδο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αν συνυπολογίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν θα έχει πρόσβαση ούτε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά ούτε στη χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος,  αντιλαμβάνεται κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

 

Πως αξιολογείτε την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα; Πέτυχε το εμβολιαστικό πρόγραμμα; Έπρεπε να ενισχυθεί το ΕΣΥ ή όχι;

Δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση πέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας.

Μέσα από παλινωδίες, αυτοσχεδιασμούς και από την καλλιέργεια ενός κλίματος εφησυχασμού με τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς να κηρύττουν διαρκώς το τέλος της πανδημίας, υπονομεύτηκε η εμβολιαστική προσπάθεια. Μια εθνική προσπάθεια που με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Αντί η κυβέρνηση να κάνει μια συγκροτημένη διαχείριση της πανδημίας, έκανε διαχείριση του πολιτικού κόστους, περιθωριοποίησε τους επιστήμονες και απέφυγε να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε και δεν ενισχύει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, θεωρώντας ότι η στελέχωσή του με γιατρούς και νοσηλευτές δημιουργεί ένα ‘’πολυτελές σύστημα υγείας’’, σύμφωνα με άποψη που έχει εκφραστεί από υπουργό της κυβέρνησης.

 

Γιατί έχουμε τόσο υψηλό κόστος διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό, ειδικά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες;

Εμείς προτείναμε την αύξηση των σημείων δωρεάν ελέγχου με διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας-χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΚΥ Λ. Αλεξάνδρας- ώστε οι πολίτες να κάνουν αξιόπιστα και δωρεάν τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτή θα έπρεπε να είναι η βασική διαδικασία ελέγχου, χωρίς κόστος και ταλαιπωρία για τον κόσμο. Επιπλέον, για όσους καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, προτείναμε την εισαγωγή συγκεκριμένης ανώτατης τιμής για τη διενέργεια rapid-test και PCR, αφού τα τεστ είναι το μοναδικό μέσο επιδημιολογικής επιτήρησης που διαθέτουμε.

Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια δεν ασχολήθηκε ποτέ με το συγκεκριμένο ζήτημα. Άφησε την αγορά να ‘’αυτορυθμιστεί’’, όπως διατείνεται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για πολύ μεγάλο διάστημα, ώστε να ελεγχθούν για τον covid-19.

Για ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας , ασφάλειας και προστασίας των καταναλωτών και των πολιτών, η προτεραιότητα για την κυβέρνηση ήταν η αγορά.

Το αποτέλεσμα είναι να μείνει εκτεθειμένη σε μέγιστο βαθμό σε σχέση με τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που οι τιμές είναι αναλογικά χαμηλότερες αλλά και σε σχέση με τις χαμηλότερες τιμές για τεστ που εξασφάλισαν κάποιοι δήμοι στη χώρα μας.

 

Υποθετικό σενάριο: Έχουμε εκλογές στη χώρα και νικητής είναι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά η ΝΔ δεν συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό εδρών για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ποια θα ήταν η θέση του Κινήματος Αλλαγής;

Ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη πει ότι θα επιδιώξει νέες εκλογές. Αυτό, όμως, που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται ως βολικός κυβερνητικός εταίρος και ιδιαίτερα όταν το περιεχόμενο της διακυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές μας.

Έχουμε τον κ.πρωθυπουργό να μιλά για το κέντρο λες και του ανήκει. Δεν εκφράζεις, όμως, το κέντρο όταν προσφέρεις καρέκλες σε διάφορους πρόθυμους ή έχεις στη βιτρίνα ακραία στοιχεία και συμπεριφορές.

Το δημοκρατικό κέντρο είναι συνυφασμένο με αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, κοινωνική δικαιοσύνη, ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα που θα αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μιλά για δημοκρατική παράταξη, όταν παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα στοιχείων που συνιστούν, διαχρονικά, την ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης.

Η δημοκρατική παράταξη είχε πάντα πατριωτικές θέσεις στα εθνικά θέματα, δεν ετεροκαθοριζόταν. Η δημοκρατική παράταξη δεν υπέκυψε ποτέ στο λαϊκισμό.

Στρατηγική επιλογή για το Κίνημα Αλλαγής είναι η αυτόνομη πορεία, η αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και η ισχυροποίηση της για μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που θα αλλάξει τη χώρα.

https://www.rosa.gr/politiki/mixalis-katrinis-stratigiki-epilogi-gia-to-kinima-allagis-einai-i-aftonomi-poreia/

Back To Top