Skip to content

Στόχος να γίνουμε ισχυρός και αυτόνομος πόλος- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΒΡΑΔΥΝΗ

1) Κύριε Κατρίνη , επηρεάζει κατά τη γνώμη σας αρνητικά το ΠΑΣΟΚ η πόλωση και ο δικομματισμός  ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ;

Μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το τοξικό κλίμα που τροφοδοτούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, βλάπτει τη χώρα. Ένας αδύναμος δικομματισμός από δύο κόμματα που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και δεν έχουν τίποτα νέο να προτείνουν, προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πολίτες μέσα από την πόλωση, τη διχαστική ρητορική και τα πλαστά διλήμματα.

Αλίμονο αν οι επιλογές της χώρας εξαντλούνταν μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας με τις ξεκάθαρες προγραμματικές του θέσεις . Ζητάμε από τους πολίτες να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ στον ισχυρό και αυτόνομο πόλο που θα εγγυηθεί ένα άλλο περιεχόμενο διακυβέρνησης, που θα δίνει ελπίδα και προοπτική για όλους.

2) Είστε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κινήματος αλλαγής. Προσωπικά που βάζετε τον πήχη των εκλογών με τι ποσοστό θα ήσασταν ικανοποιημένοι στο κόμμα σας;

Ο στόχος μας, όπως είπα και πριν, να είμαστε ο ισχυρός και αυτόνομος πόλος.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να επιβάλλουμε συγκλίσεις πάνω σε προγραμματικές θέσεις που δίνουν ελπίδα στη χώρα και στους πολίτες.

Για παράδειγμα, ισχυρό ΠΑΣΟΚ, όπως είπα και στη Βουλή, θα σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και κανόνων για τα κόκκινα δάνεια. Μόνο αν είναι ισχυρό το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να τα επιβάλλει όλα αυτά για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Δεν βάζουμε όρια στη διεύρυνση της επιρροής μας, θέλουμε να είμαστε το κόμμα που το βράδυ των εκλογών θα έχει μια αδιαμφισβήτητη αύξηση των ποσοστών του.

3) Εάν οι πολίτες μας στις εκλογές δώσουν ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό στο κόμμα σας και το καταστήσουν ρυθμιστή των εξελίξεων εσείς πως θα κινηθείτε όταν λάβετε την εντολή από την πρόεδρο δημοκρατίας; Θα ζητήσετε να συγκυβερνήσετε  και οι τρεις μαζί ή με έναν από τους δυο άλλους πολιτικούς αρχηγούς .

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι δύναμη ευθύνης.

Θα καταθέσει συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που θα αποτελούν τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν δημόσια , θα τις γνωρίζουν οι πολίτες και πριν τις εκλογές.

Και θα κληθούν να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, θα γίνει μόνο αν συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, θα δίνουν ανάσα και ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ακρίβεια,θα εγγυώνται το Κράτος Δικαίου αλλά και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γιατί κάποιοι μας καλούν να τα απεμπολήσουμε εκ των προτέρων και αναφέρομαι σε όλους αυτούς που μας προτείνουν να παραιτηθούμε από το δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων και την ανακήρυξη ΑΟΖ.

4) Ένα από τα κρισιμότερα και μεγαλύτερα προβλήματα είναι η πρώτη κατοικία και η προστασία αυτής μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Η δική σας πρόταση ποια είναι πως μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους;

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των τραπεζών και των funds και εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει:

1ον) Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση της δόσης του δανείου.

2ον) Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων, με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

3ον) Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

4ον) Δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund ή ξαναπουληθεί από το fund σε άλλο fund ή σε τραπεζικό ίδρυμα.

5ον) Επιβολή κανόνων για την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds. Τέλος στην ασυδοσία των funds με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

6ον) Βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου και με αναδρομική εφαρμογή.

7ον) Άρση των άδικων διώξεων εις βάρος των εγγυητών δανείων εκ μέρους των funds και των τραπεζών.

5) Από τι  έχει ανάγκη σήμερα ο νομός Ηλείας στον οποίο είστε  υποψήφιος;    

Η Ηλεία έχει ανάγκη από ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Υπάρχει μια διαρκής υποχώρηση του ΑΕΠ τα τελευταία 20 χρόνια σε επίπεδο νομού ενώ οι φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η Ηλεία είναι μοναδικές σε μέγεθος.

Υπάρχει η μελέτης της ΔιαΝΕΟσις που κινείται σε σωστή κατεύθυνση και αποτελεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας. Χρειάζονται όμως δύο πράγματα:

1ον) Οι άνθρωποι και οι δυνάμεις που θα επιβάλλουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου

2ον) Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρηματοδοτήσουν πολιτικές και δράσεις , όπως:

-Η ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια.

-Οι νέες υποδομές στο οδικό και αρδευτικό δίκτυο.

-Η αναδιάρθρωση παραγωγής και καλλιεργειών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανασύστασης στο φυτικό και στο ζωικό πεδίο.

-Η επένδυση σε νέες μορφές τουρισμού, στο θαλάσσιο τουρισμό, στην ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Η Ηλεία πρέπει να στρέψει το πρόσωπο της προς τη θάλασσα.

-Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας.

-Η ένταξη της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Back To Top