Skip to content

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

 

 

1.Εκτιμάται ότι υπάρχουν πολιτικές  ευθύνες για το  πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, πέραν  δηλαδή, του  ανθρώπινου λάθους;

 

Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες, ό,τι και αν κάνει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει ή να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες.

Η φούσκα του επιτελικού και ψηφιακού κράτους έσκασε αλλά η κυβέρνηση θεώρησε ότι μπορεί να κρυφτεί πίσω από την επίκληση του ανθρώπινου λάθους, με την πραγματικότητα, όμως, να είναι διαφορετική.

Πέρα από το ανθρώπινο λάθος υπάρχει η αμέλεια, η ανικανότητα και η αδιαφορία μπροστά στις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του δικτύου και την έλλειψη σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

 

 

 

2.Συμμερίζεστε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι διαχρονικές και πάνε σε βάθος 20ετίας;

 

Ο κ.Μητσοτάκης έχει αποδυθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσει και να επιμερίσει ευθύνες που ανήκουν στη κυβέρνησή του. Με τη διαφορά ότι κυβερνά πλέον 4 χρόνια, όφειλε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και όχι να τα διαιωνίζει χωρίς να κάνει τίποτα.

Η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση και η ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου ήταν μια ευθύνη που η κυβέρνηση δεν ανέλαβε. Υπήρχαν προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του σιδηροδρομικού δικτύου που είχαν διατυπωθεί εγγράφως, τις οποίες η κυβέρνηση αγνόησε.

 

3.Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της υπερκομματικής επιτροπής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τι πρέπει να γίνει για να πέσει άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών;

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι μακριά από επιλογές πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας, δεν μετέρχεται διχαστική και τοξική ρητορική, δεν χρησιμοποιεί την εικόνα για να υποκαταστήσει την ουσία. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάζεται  με τίποτα λιγότερο από την απόδοση ευθυνών.

Για ποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφάλειας του δικτύου που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το  2022; Είναι δυνατόν να  λειτουργεί ο ΟΣΕ με 1000 κενές οργανικές θέσεις;  Θα δώσει κανείς απαντήσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση με την Hellenic Train το 2019 και απάλλαξε την εταιρεία από συμβατικές υποχρεώσεις της; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

 

 

4.Όσον αφορά το χρόνο  διεξαγωγής των εκλογών, πιστεύετε ότι θα πρέπει, και κατά πόσο,  να μετατεθούν χρονικά;

 

Οι εκλογές δεν θα φέρουν πίσω τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα, δεν θα απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο.

Στην κοινωνία υπάρχει θυμός και οργή.

Η χώρα χρειάζεται ανασύνταξη, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί με όρους ευθύνης απέναντι στους πολίτες, θα σέβεται τους θεσμούς, τις ανεξάρτητες αρχές. Και αυτό θα το αποφασίσουν και θα το επιβάλλουν οι πολίτες.

 

Back To Top