Skip to content

Τι θα γίνει τελικά με το κοινωνικό μέρισμα; ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε μαζί με συναδέλφους του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με τον ορατό κίνδυνο περικοπής του κοινωνικού μερίσματος.

 

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

 

«Μόλις πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021.

 

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δις ευρώ και, επιπλέον, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δις ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. Ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Σταϊκούρας, όσο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η υγειονομική κρίση της πανδημίας και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας των κρατικών επιδομάτων και των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, δεν επιτρέπουν την οριζόντια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, καθώς κι ότι υπάρχει προοπτική χορήγησής του μόνο σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως και την περασμένη χρονιά, το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.

 

Επειδή, ωστόσο, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι φέτος το μέγεθος της ανάπτυξης θα διαμορφωθεί  περίπου στο 7%, και δεδομένου ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι διφορούμενες και ασαφείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στους δικαιούχους-πολίτες αίσθημα σύγχυσης, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

  • Ποια είναι, εν τέλει, η πρόθεση του Υπουργείου σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες-δικαιούχοι;
  • Αν δεσμεύεται ότι η χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ότι θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομική δυνατότητα, προτού λάβει την τελική του απόφαση.
Back To Top