Skip to content

Το Κίνημα Αλλαγής δε συμβιβάζεται με μονοψήφια ποσοστά , ούτε γίνεται συμπλήρωμα άλλης παράταξης-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ SCREEN MAGAZINE

Ανακατατάξεις στην παράταξή σας και το θέμα των ημερών είναι η αποπομπή του κ. Λοβέρδου, από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Ως αντικαταστάτης του μαζί με τον κ. Σκανδαλίδη, ποιο είναι το σχόλιό σας; Θεωρείτε πως δόθηκε μεγαλύτερη έκταση στο γεγονός από τα Μέσα, σε σχέση με την πρέπουσα;

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν ένα μικρό, ελεγχόμενο και συμπληρωματικό Κίνημα Αλλαγής και για αυτό κατασκευάζουν θέματα ή ανύπαρκτα προβλήματα. Φυσικά, ούτε λόγο δεν κάνουν για τον κ.Μητσοτάκη, που στον ανασχηματισμό που έκανε δεν τόλμησε να απομακρύνει τους πλέον αποτυχημένους υπουργούς, ενώ επιβεβαίωσε ότι αποτελεί ‘’όμηρο’’ του κ. Σαμαρά, διαπραγματευόμενος μαζί του την είσοδο ή την παραμονή στην κυβέρνηση ανθρώπων της δικής του επιρροής .

Τι απαντάτε σε όλους αυτούς που το τελευταίο διάστημα, σας θέλουν να συμπορεύεστε είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΣΥΡΙΖΑ;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν διαπραγματεύεται την αυτονομία του, δεν ενδιαφέρεται να γίνει ουρά και συμπλήρωμα του κ. Μητσοτάκη ή  του κ. Τσίπρα και δεν πρόκειται να γίνει, παρά τη σφοδρή επιθυμία κάποιων.

Έχουμε ξεκάθαρη στόχευση: θέλουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις και να αναδιατάξουμε τους συσχετισμούς, ώστε να εκφραστεί μια νέα δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία. Η χώρα δεν μπορεί να έχει ως επιλογή το λαϊκισμό και τη ‘’μη πρόταση’’ του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις υπερσυντηρητικές και ‘’για ολίγους’’ πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο ξένων δυνάμεων και κέντρων που της υπαγορεύουν από το πως θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία έως το που θα διαθέσει τους αναπτυξιακούς της πόρους. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την πολιτική αυτονομία της, να επιστρέψει ξανά στους Έλληνες, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και ελπίδας για το πιο δυναμικό κομμάτι της, τους νέους .

Προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποτελεί η αναδιοργάνωση του κόμματος ή η συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η δική μας προτεραιότητα είναι η κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων, η διαμόρφωση θέσεων και πολιτικών που δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και συγκροτούν στην πράξη, μια διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης, με προοδευτικό πρόσημο και αναπτυξιακή δυναμική.

Στην προσπάθεια αυτή έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό προτάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό σκέλος όσο και στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ και των λειτουργών του, της πρόληψης και της αποτύπωσης της πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας κάθε περιοχής, του ταχύτερου εμβολιασμού των πολιτών.

Στο πεδίο της οικονομίας, έχουμε διατυπώσει την πρότασή μας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Σεπτέμβριο, αλλά, κυρίως, καθημερινά προτείνουμε λύσεις για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, την τόνωση της αγοράς και τη στήριξη των εργαζόμενων.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν προκύπτουν αυτόματα. Προϋποθέτουν ένα κόμμα ενεργό και δημιουργικό, το οποίο ακούει, συζητά, συνδιαμορφώνει με τους παραγωγικούς και συλλογικούς φορείς τις θέσεις του, για να είναι ουσιαστικές και να δίνουν λύσεις. Και με αυτό το σκεπτικό θα συνεχίσουμε την εντατική δουλειά.

Αναφερόμενη στην πανδημία, θα ήθελα το σχόλιό σας σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης του δεύτερου ισχυρού κύματος, από πλευράς της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, άκουσε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και πέτυχε να περιοριστεί η διασπορά το ιού. Είχε αρκετό χρόνο για να προχωρήσει στην ενίσχυση των δομών υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίστηκε στον αυτοθαυμασμό και δεν αξιοποίησε αυτό το χρόνο, με αποτέλεσμα η χώρα να μην οχυρωθεί εγκαίρως απέναντι στην πανδημία.

Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται ότι ο πολιτικός και κομματικός σχεδιασμός της κυβέρνησης παρέκαμψε τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και υποτίμησε τους κινδύνους,  με αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων. Και αναφέρομαι, φυσικά, στο χειρισμό και τις αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη, όπου με βάση δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ελήφθησαν αποφάσεις, υπερβαίνοντας τις επιστημονικές εισηγήσεις. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τις χαρακτηρίσει ‘’αργοπορημένες’’ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αλλά τις συνέπειες, τις γνωρίζουμε όλοι.

Ποιος τομέας θεωρείτε πως έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία και τα μέτρα και θα αργήσει να αποκατασταθεί;

Νομίζω ότι είναι η ίδια η αγορά, αυτό που χαρακτηρίζουμε ως πραγματική οικονομία. Πολύ φοβάμαι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι το δυσκολότερο από το 2010 μέχρι σήμερα. Το χρέος των πολιτών προς τις τράπεζες, το δημόσιο και τα ταμεία ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξάνονται διαρκώς, όπως και οι  απαιτήσεις των τραπεζών, χρησιμοποιώντας τον πτωχευτικό κώδικα που κάθε άλλο παρά φιλικός είναι για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, χρειάζονται ρευστότητα, κάτι που η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται ενώ και το τραπεζικό σύστημα , παρά το γεγονός ότι έχει αντλήσει 40 δις από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο και καταγράφει αύξηση καταθέσεων κατά 17 δις , εμφανίζεται απρόθυμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Θέτει απαράδεκτους και απαγορευτικούς όρους ακόμα και για τη χορήγηση δανείων που δίνονται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου!

Εμείς προτείνουμε αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής στα 5,5 δις το 2021 με το 70% να είναι ενίσχυση και ρύθμιση 120 δόσεων για τις οφειλές σε δημόσιο και ταμεία, με κούρεμα 30% της οφειλής όταν τηρείται η ρύθμιση. Ελπίζω να καταλάβει έγκαιρα η κυβέρνηση την ορθότητα των προτάσεών μας, αν επιθυμεί να κρατηθεί ζωντανή και όρθια η αγορά, κάτι για το οποίο ,δυστυχώς, αμφιβάλλω.

Πολλά από τα στελέχη σας κάνουν λόγο για αισιοδοξία και πιθανό διπλασιασμό του ποσοστού σας, στις επόμενες εκλογές. Τι πιστεύετε εσείς και ποιο θα είναι το “Plan Β” σε αντίθετη περίπτωση;

Η μάχη δε θα δοθεί μόνο στις επόμενες εκλογές, η οποία είναι η μητέρα των μαχών. Δίνεται καθημερινά στη Βουλή, στην κοινωνία, στην επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, στις αναγκαίες λύσεις που δεν μπορούν να περιμένουν και για τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής επιμένει. Και στη μάχη αυτή τα όπλα μας είναι οι νέες ιδέες, οι ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά και τα φρέσκα πρόσωπα, αφού διαθέτουμε πλειάδα νέων στελεχών με όρεξη και διάθεση να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση και να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το Κίνημα Αλλαγής δε συμβιβάζεται με μονοψήφια ποσοστά ούτε με το ρόλο ενός δυνητικού κυβερνητικού εταίρου σε μια πολιτική που θα έχουν επιβάλλει και χαράξει άλλοι και δε θα δίνει ελπίδα και διέξοδο στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στη μεσαία τάξη, στους ανθρώπους της εργασίας, στους νέους ανθρώπους.

Το DNA μας βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, το πατριωτικό κίνημα που συνδέθηκε με τις μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και έφερε στο φως και στο προσκήνιο όλους αυτούς που δεν ήταν προνομιούχοι και ζούσαν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Αυτός είναι ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης, με τον οποίο ξανασυναντιόμαστε και σφίγγουμε το χέρι, με πυξίδα μας την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Για να κάνουμε και πάλι την αλλαγή, πράξη.

https://screenmagazine.gr/index.php/mihalis-katrinis-to-kinima-allagis-de-symvivazetai-me-monopsifia-pososta-oute-ginetai-simpliroma-allis-parataxis/

Back To Top