Skip to content

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον δεν υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά δημιουργεί νέες ανισότητες – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προτάσεις, αλλά και έντονη κριτική περιείχε η ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, όπου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν υπηρετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ δημιουργεί και νέες ανισότητες.

Ο βουλευτής επισήμανε ως θετικό ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες τα οποία και ο ίδιος είχε θέσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, καθώς αρκετοί αγρότες δίστασαν να υποβάλλουν αντιρρήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν τις ενισχύσεις τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχετικά με τα λατομεία ανέφερε ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η δυνατότητα, για τα έργα περιφερειακής σημασίας, να επιτραπούν οι αμμοληψίες φυσικών αποθέσεων θραυσμάτων από τις κοίτες και εκβολές των ποταμών, με ταυτόχρονη αντισταθμιστική υποχρέωση για οριοθέτηση ποταμών και αντιπλημμυρικά έργα.

Ο βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί ενώ παρέχει κίνητρα και διευκολύνσεις στους μεγάλους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν προσφέρει αναπτυξιακές προοπτικές στους μικρούς παραγωγούς, ενώ αποκλείει από τους σχεδιασμούς τις ενεργειακές κοινότητες, που θα έπρεπε να ενθαρρύνονται ως ένας τρόπος ενεργειακής αυτάρκειας και ενίσχυσης του εισοδήματος των ανθρώπων της περιφέρειας, λέγοντας ότι τέτοια μοντέλα κοινωνικής οικονομίας είναι έξω από τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, εφόσον φαίνεται να ενοχλούνται οι μεγάλοι ενεργειακοί παίχτες.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρόλο που σωστά εξορθολογίζει τις τιμές αποζημίωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από την άλλη δεν προστατεύει τη γη υψηλής παραγωγικότητας.

 

Back To Top