Skip to content

Το παρωχημένο πολιτικό σύστημα και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ως πρωταγωνιστής-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ”ΑΧΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ΄΄

-Ποιες είναι οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για τη χώρα μας;

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Προκύπτουν όμως και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι. Ο κ. Πούτιν υλοποιεί μια αναθεωρητική πολιτική επαναχάραξης των συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Αναθεωρητική δύναμη, όμως, δεν είναι μόνο η Ρωσία στην παρούσα φάση. Είναι και η Τουρκία. Και το έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εισβολή και κατοχή εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν εταίροι και σύμμαχοι μας.

-Να αναφερθούμε στην πρόσφατη παρουσία σας στην Πάτρα, την περιοδεία σας στην αγορά, τις συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Ποιο το απόσταγμα από τα μηνύματα που λάβατε από την τοπική αγορά και την κοινωνία κύριε Κατρίνη;

Εισέπραξα την αγωνία, την απόγνωση και την απελπισία των ανθρώπων που αισθάνονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ακρίβεια.

Είδα όμως ότι υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο επιχειρηματικό και ανθρώπινο δυναμικό που ζητά κίνητρα, στήριξη, ελπίδα, ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις.

-Τι προτείνετε να πράξει η κυβέρνηση προς ανακούφιση των πολιτών και της αγοράς;

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Είναι καιρός να  αναλάβουν και οι πάροχοι της ενέργειας ένα μέρος του κόστους, με την θεσμοθέτηση πλαφόν στις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Η κυβέρνηση όμως δεν αντιλαμβάνεται ότι όσο καθυστερεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα, τόσο δυσκολεύουν η κατάσταση και οι συνθήκες.

-Επισκεφθήκατε την Πάτρα λίγες ώρες μετά από έναν νέο συμβολικό αποκλεισμό της Πατρών-Πύργου και ως Βουλευτής Ηλείας γνωρίζετε καλά το θέμα. Είστε αισιόδοξος ότι θα πάψει να χύνεται αίμα στον… χειρότερο δρόμο της χώρας ή θα βρεθούμε στο… ίδιο έργο θεατές;

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που η ίδια έθεσε για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Μέχρι σήμερα, είχε οχυρωθεί πίσω από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα.  Από εδώ και πέρα όμως δεν ισχύει αυτό το άλλοθι.

Όλες οι παρεμβάσεις μου είχαν και έχουν ένα και μόνο σκοπό: να αρχίσει επιτέλους η κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος. Ένα έργο που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και καιρό.

-Διανύουμε φλέγουσα περίοδο επικίνδυνων εντάσεων  που συνδυάζεται και από έναν νέο γύρο τουρκικής προκλητικότητας προς την Ελλάδα. Πώς κρίνει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ως προς την «γραμμή» που ακολουθεί στην εξωτερική πολιτική;

Η σχολή σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου και οι αρχές μιας συγκροτημένης και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής είναι επίκαιρες όσο ποτέ. Για μια Ελλάδα που είναι πιστός σύμμαχος, αλλά δεν είναι δεδομένος όταν απειλούνται εθνικά, κυριαρχικά της δικαιώματα.

Απαιτείται η διαμόρφωση και άσκηση μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Να καταστήσουμε σαφές ότι σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, οι  επιπτώσεις δεν αφορούν και δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Δεν μπορεί να μην αντιδρούμε αποτελεσματικά και να μην χρησιμοποιούμε όλα τα δικαιώματα και τα διπλωματικά όπλα που έχουμε στη διάθεση μας, όταν κράτη-μέλη της Ε.Ε. πωλούν όπλα στους γείτονές μας.

Η Ελλάδα είναι πιστός σύμμαχος, αλλά όχι δεδομένος. Όταν παραχωρούμε διευκολύνσεις, όταν συμμετέχουμε σε αμυντικές συμφωνίες, τότε θα πρέπει να διασφαλίζουμε ανταλλάγματα που θωρακίζουν και κατοχυρώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

-Τελικά, πόσες είναι οι… «αποστάσεις» που νιώθετε ότι σας χωρίζουν από τη μια ή την άλλη πλευρά (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ);

Οι αποστάσεις είναι ευδιάκριτες για όσους θέλουν να τις δουν. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημοκρατική παράταξη. Και η παράταξη αυτή είναι πάντα πρωταγωνιστική, έχοντας αυτόνομη πορεία.

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν προσφερόμαστε για βολικοί κυβερνητικοί εταίροι ιδιαίτερα όταν το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, έτσι όπως την εννοούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις ιδέες μας, αλλά κυρίως με τις ανάγκες των πολιτών.

Αλίμονο αν σε αυτή τη χώρα, η μοναδική επιλογή για τους πολίτες είναι να διαλέξουν ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει και άλλη επιλογή, η επιλογή μιας νέας και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, η επιλογή μιας νέας κυβερνητικής πρότασης που θα απευθύνεται στους πολλούς και όχι στους λίγους.

-Αισθάνεστε ότι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ… περνά τον «πήχη»; Κερδίζει το στοίχημα για την ολική επαναφορά του στο πολιτικό σκηνικό και ως εναλλακτική λύση απέναντι στη Ν.Δ και στο Σύριζα;

Καθημερινά, ενισχύονται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναζητούν μια νέα πολιτική πρόταση διακυβέρνησης.

Και εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε τον εκφραστή αυτών των δυνάμεων, να γίνουμε η ελπίδα που αναζητούν οι Έλληνες πολίτες. Το κλίμα στην κοινωνία είναι θετικό, διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες προσβλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής, περιμένουν από εμάς μια νέα προγραμματική πρόταση, επιβραβεύουν την πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση που ασκούμε.

Το σημερινό πολιτικό σύστημα του «ενάμισι κόμματος» είναι χρεοκοπημένο. Δεν δίνει ελπίδα στον πολίτη μια κυβέρνηση που παραπαίει και μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν πείθει κανέναν.

Η ανατροπή αυτού του παρωχημένου και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος περνάει μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και από τη μετατροπή του σε πρωταγωνιστή.

 

 

 

Back To Top