Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί δύναμη ευθύνης και προοπτικής-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ gazzetta.gr

Εκτιμάτε ότι μετά τις πολιτικές παρενέργειες από την υπόθεση Καϊλή και την δημοσκοπική πίεση που υπέστη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ απαιτείται ένας νέος πολιτικός σχεδιασμός και σε ποιο πλαίσιο;

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι ‘’αξιοποίησαν’’ τη συγκεκριμένη υπόθεση για να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα όμως και μετά από μια πρόσκαιρη δημοσκοπική κάμψη, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται ως το μόνο κόμμα που δημοσκοπικά καταγράφει υψηλότερα ποσοστά από τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, ενώ Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν απώλειες.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ανοιχτούμε και άλλο στην κοινωνία, να συνομιλήσουμε με τους πολίτες και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να καταθέσουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για εμάς. Γιατί ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προτάσεις και σχέδιο για την επόμενη μέρα.

-Υπ αριθμόν ένα θέμα στην πολιτική ατζέντα είναι το θέμα των υποκλοπών με την κυβέρνηση να διέρχεται ίσως τη μεγαλύτερη φθορά από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της. Ο χορός των αποκαλύψεων άνοιξε με την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει διαλεύκανση; Θα φτάσουμε στην ρίζα της υπόθεσης; Και με ποιον τρόπο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο;

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πρακτικές συγκάλυψης που έχει υιοθετήσει, συμβάλλουν στο κλείσιμο της υπόθεσης. Κάνει μεγάλο λάθος.

Το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, είναι δεδομένο ότι δεν έχει αποκαλυφθεί ούτε το 1% των όσων έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την αποκάλυψη της αλήθειας, όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό ‘’κουράζει’’

Πέρα από τη δικαιοσύνη, στην οποία πρώτος προσέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητώντας να γίνει έρευνα, υπάρχει η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ανεξάρτητες αρχές που επιμένουν στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Η συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία που μεθοδεύει τη συγκάλυψη δεν θα υπάρχει για πάντα. Η αποκάλυψη της αλήθειας συνδέεται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

–Το τελευταίο διάστημα ακούγονται κάποιες φωνές εκ των έσω που βάλουν ακόμη και κατά της ηγεσίας. Γιατί συμβαίνει αυτό την ώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές ;

Δε νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές φωνές αμφισβήτησης.

Το ΠΑΣΟΚ προχωρά ενωμένο στις εκλογές, έχει πρόεδρο που εξελέγη απευθείας από τους πολίτες με ευρεία πλειοψηφία και με ισχυρή εντολή.

Κοιτάμε μόνο μπροστά και όχι πίσω. Ο στόχος μας είναι στις εκλογές να ανατραπεί το σημερινό παρηκμασμένο πολιτικό σκηνικό ενός καχεκτικού δικομματισμού.  Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο ισχυρός πόλος που θα επιβάλλει την αλλαγή πορείας της χώρας.

–Θεωρείται  ρεαλιστικό σενάριο, (σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ, δεν εκλεγεί πρώτο),  ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος  που θα εκλεγεί το βράδυ του πρώτου εκλογικού  γύρου,  να κάνει στην άκρη ώστε να επιτευχθεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ;

Θα σας ζητούσα να κάνουμε όλοι υπομονή και να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα, αυτά που θα προκύψουν από την ψήφο των πολιτών.

Οι πολίτες με την ψήφο τους θα υποδείξουν πως θα κυβερνηθεί ο τόπος, θα υποδείξουν τη λύση.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί δύναμη ευθύνης και προοπτικής. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με τις προγραμματικές του θέσεις. Αυτές οι προγραμματικές θέσεις δεσμεύουν και τις επιλογές μας για την επόμενη μέρα.

Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεσμεύσεις και στόχους, οι οποίοι θα διατυπωθούν δημόσια και θεσμικά για να τους γνωρίζουν οι πολίτες

Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια κυβέρνηση διαπραγματευόμενοι υπουργικές καρέκλες και θέσεις. Η συμμετοχή μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα  προϋποθέτει ένα διαφορετικό περιεχόμενο διακυβέρνησης.

Πιστεύετε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης θα δημιουργήσει κοινωνική έκρηξη;Τι προτείνετε;

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Η αποτυχία του πτωχευτικού της ΝΔ οδηγεί σε χιλιάδες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτων κατοικιών,  απώλειες περιουσιών και αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας, με προφανείς κινδύνους για κοινωνική έκρηξη.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει: την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας, με βάση τον νόμο Κατσέλη και νέα, επικαιροποιημένα κριτήρια, την προστασία της αγροτικής γης, την επιβολή κανόνων ώστε να σταματήσει η ασύδοτη λειτουργία των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δάνεια, 120 δόσεις για χρέη σε εφορία-ΕΦΚΑ με κούρεμα 30%, εφ’όσον τηρείται η ρύθμιση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανασάνουν πραγματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις

-Περί ενεργειακής κρίσης ο λόγος. Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και τι μπορεί να γίνει τώρα; Σε απλά λόγια σώζεται η κατάσταση ή πρέπει να περιμένουμε έναν ακόμη πιο βαρύ χειμώνα από αυτόν για τον οποίο έχουμε προετοιμαστεί; Είναι ανυπεράσπιστοι οι πολίτες απέναντι στην ακρίβεια;

Να διαχωρίσουμε τα ζητήματα. Η κυβέρνηση αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπήρχε ενεργειακή κρίση ενώ στη συνέχεια έκανε ότι μπορεί για να μειώσει το ποσό φορολόγησης των υπεκερδών των εταιρειών.

Εμείς πιστεύουμε ότι η ενέργεια, η παραγωγή και η διανομή της δεν θα έπρεπε να αποτελούν προνομιακό επιχειρηματικό πεδίο για κανέναν.

Το πεδίο της παραγωγής ενέργειας πρέπει να διευρυνθεί. Να προχωρήσουν οι συμβάσεις μικρών παραγωγών και αγροτών, όπως και η  απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμό των αδειοδοτήσεων και των δικτύων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, παράλληλα με αυτό το φαινόμενο αναπτύσσεται πλέον ραγδαία και ένα άλλο φαινόμενο: αυτό της αισχροκέρδειας.

Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προϊόντα διατροφής παρουσίασαν αυξήσεις ως και  40% το 2022, ενώ στην αγορά τροφίμων βλέπουμε ότι το ίδιο προϊόν προσφέρεται σε μεγαλύτερη τιμή και σε μικρότερη ποσότητα.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει ελέγχους στην αγορά. Το  υπουργείο Ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο έχει επιβάλει, μόλις, δύο πρόστιμα για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα αφήνοντας, όπως πολύ σωστά λέτε, ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι στην ακρίβεια.

-Η δημοσκοπική σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις σας προβληματίζει;

Παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις, τις αναλύουμε αλλά δεν τις θεοποιούμε. Αν πρέπει να υπάρχει προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ που κινείται, δημοσκοπικά, πάνω από το ποσοστό που πήρε στις τελευταίες εκλογές τότε τι πρέπει να υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζουν πτώση;

Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν στα χέρια τους μια μεγάλη ευκαιρία στις εκλογές. Να γυρίσουν τη πλάτη στο διχαστικό λόγο, στη τοξικότητα στη δημιουργία τεχνητής έντασης και πόλωσης που τροφοδοτούνται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ για να τους εγκλωβίσουν.

Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό πόλο που θα επιβάλλει μια άλλη πολιτική. Και αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ.

-Είστε από τους βουλευτές που ασκούν έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι το 2023 η Ελλάδα κινδυνεύει με ύφεση;

Η κυβέρνηση κρατά κρυμμένα τα προβλήματα της οικονομίας κάτω από το χαλί. Καλύπτει με ένα πέπλο σιωπής  την επικίνδυνη διόγκωση του δημόσιου χρέους και να επιδίδεται σε δημιουργική λογιστική και στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας, θριαμβολογώντας την πληθωριστική μείωσή του ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  η ακραία ελλειμματική διαχείριση της κυβέρνησης, με σωρευτικό έλλειμμα την τριετία 2020-2022 38,8 δισ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα 359,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Παράλληλα οι στόχοι της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,1% δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα αφού στηρίζεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, κάτι που δεν διαφαίνεται από πουθενά. Επιπλέον όλες οι εκτιμήσεις συμπίπτουν στις υφεσιακές τάσεις που αναμένονται στην ευρωζώνη.

-Τώρα, σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ηλείας. Πληροφορηθήκαμε ότι σε αρκετούς δήμους αντιμετωπίζουν ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτά;

Όπως σε πολλούς άλλους τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα που χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, τη σύγχρονης και με αξιώσεις υγειονομική κάλυψη ή την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, έτσι και στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων η Ηλεία αποτελεί «τρύπα στον χάρτη» για την κυβέρνηση.

Ειδικά στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχει αρκετά σοβαρό πρόβλημα με το αθλητικό κέντρο στον Πλάτανο, του οποίου οι μελέτες θέλουν επικαιροποίηση, προκειμένου η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο για σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις που θέλουμε να προσελκύσουμε, αν θέλουμε να δούμε την Αρχαία Ολυμπία να βρίσκει τη θέση που του αξίζει, ως τόπο γέννησης του Ολυμπισμού. Αλλά και η αναξιοποίητη περιοχή περίπου 12 στρεμμάτων στο Στρέφι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια πιο μεγαλόπνοη αθλητική εγκατάσταση ολυμπιακών προδιαγραφών. Ο δήμος, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, έχει εκπονήσει μελέτες για όλα αυτά, αλλά χρειάζεται ουσιαστική στήριξη, τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από την κεντρική κυβέρνηση. Γιατί η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι ένας «τυχαίος» τόπος. Διαθέτει το πιο διάσημο brand σε παγκόσμια κλίμακα, ένα brand που κινεί δισεκατομμύρια ευρώ κάθε 4 χρόνια και μένει ανεκμετάλλευτο ως σημείο αναφοράς, εκτός από την αφή της ολυμπιακής φλόγας κάθε λίγα χρόνια.

Αλλά και στην πόλη του Πύργου οι αθλητικές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Η οριστική π.χ. υλοποίηση τουκολυμβητηρίου της πόλης είναι γνωστό ότι έχει γίνει «γεφύρι της Άρτας», εδώ και δέκα χρόνια. Παρότι πλέον έγινε η δημοπρασία και αποφασίστηκε ποιος θα είναι ο ανάδοχος του έργου, οι πολίτες του Πύργου έχουν κουραστεί από την αναμονή και αναμένουν να δουν χειροπιαστά έργα. Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα αφορά τη συντήρηση του δημοτικού σταδίου της πόλης, κατασκευής 1978, που παράλληλα αποτελεί και έδρα του Πανηλειακού. Απαιτούνται σημαντικές τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές παρεμβάσεις, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι πλέον πεπαλαιωμένες και το γήπεδο χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις, αρκετά πιο πέρα από ένα απλό «facelift». Αλλά και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ «Κούβελος» χρειάζεται σημαντικές παρεμβάσεις, γιατί προς το παρόν είναι πλήρως απαξιωμένο, καθώς έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Εντός του χάρτη των προβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκεται και η Αμαλιάδα, της οποίας το κολυμβητήριο είναι απολύτως ενεργοβόρο και παρότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου, το τελευταίο δεν έχει ανταποκριθεί στο περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που απαιτείται για την αναβάθμισή του. Επιπλέον, έχει υποβληθεί πρόταση στο υπουργείο Αθλητισμού για δημιουργία δημοτικών εγκαταστάσεων τένις-σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στον δήμο- χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Συνολικά, παρά τις προσπάθειες των αιρετών στην Ηλεία, ο νομός υπολείπεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται η πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται σε επίπεδο σωματείων και αθλητικών συλλόγων. Πιστεύω στη δύναμη του αθλητισμού και τη σωστή κατεύθυνση που δίνει στη νεολαία, γι’ αυτό εξάλλου προσπαθώ να είμαι δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού και τα νέα παιδιά

Back To Top