Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως αυτοσκοπό τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Εκτιμάτε ότι μετά τις πολιτικές παρενέργειες από την υπόθεση Καϊλή και την δημοσκοπικήπίεση που υπέστη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ απαιτείται ένας νέος πολιτικός σχεδιασμός και σε ποιο πλαίσιο;

Σε όλες τις μετρήσεις , το μοναδικό κόμμα που καταγράφει υψηλότερα ποσοστά -τουλάχιστον 50% υψηλότερα- σε σχέση την επίδοση που είχε στις τελευταίες εκλογές, είναι το ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση Καϊλή είναι μια θλιβερή ιστορία, για την οποία το ΠΑΣΟΚ πήρε ξεκάθαρη και απόλυτη θέση, χωρίς περιστροφές. Δεν ανεχόμαστε στάσεις και συμπεριφορές που προσβάλλουν τους πολίτες και την ιστορία μας.

Εξάλλου η κα Καϊλή είχε επιλέξει να έχει όχι μόνο διακριτική αλλά και εμφανή αποστασιοποίηση από το ΠΑΣΟΚ, από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και κυρίως από την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους πολίτες, καταθέτει προγραμματικές προτάσεις που αποτελούν τη βάση μιας άλλης πολιτικής, που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές που είδαμε να εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη για να φέρουμε τη δική μας πρόταση στο κέντρο ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, με την ψήφο τους, να επιβάλλουν αυτό το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, να ανατρέψουν τα σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να τους εγκλωβίσουν στη λογική ενός αποτυχημένου και χρεοκοπημένου δικομματισμού.

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται κάποιες φωνές εκ των έσω που βάλουν ακόμη και κατά της ηγεσίας. Γιατί συμβαίνει αυτό την ώρα που αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές ;

Δε νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Αυτά που αναδεικνύονται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης δείχνουν τον πανικό της και έχουν συγκεκριμένη σκοπιμότητα.

Το ΠΑΣΟΚ δίνει ενωμένο αυτή τη μάχη και θα τη δώσει μέχρι τέλους, χωρίς να υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς.

Λυπάμαι που πρέπει να επαναλαμβάνω το αυτονόητο: ότι στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτόνομη πορεία, η ανάδειξη του σε ισχυρό πόλο του πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι που ενοχλεί κάποιους και για αυτό κατασκευάζουν φανταστικά σενάρια. Θα λάβουν, σύντομα, την απάντησή τους από τον ελληνικό λαό.

Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου ή να ψηφίσουν πιο χαλαρά;

Νομίζω ότι είναι περιφρονητικό απέναντι στους πολίτες αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία να μιλάμε για διπλές και τριπλές εκλογές, να προσπαθούν κάποιοι να περάσουν την άποψη ότι οι πρώτες εκλογές δεν έχουν  σημασία, δηλαδή η ψήφος των πολιτών δεν καμία έχει αξία σε αυτές τις εκλογές.

Αυτό είναι ύβρις και προσβολή. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και αν καταστήσουν το στόχο κάποιων για αυτοδυναμία ανέφικτο, τότε θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος τους. Αν οι πολίτες δώσουν εντολή και μήνυμα για κυβερνήσεις συνεργασίας κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το μήνυμα. Κανείς δεν μπορεί να οδηγεί τη χώρα σε διπλές και τριπλές εκλογές εκβιάζοντας τους πολίτες και θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.

Θεωρείται  ρεαλιστικό σενάριο,  ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος  που θα εκλεγεί το βράδυ του πρώτου εκλογικού  γύρου,  να κάνει στην άκρη ώστε να επιτευχθεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ;  

Μιλάμε για υποθετικά σενάρια χωρίς να υπολογίζουμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν.

Η ψήφος των πολιτών αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα θα εμπεριέχουν ένα μήνυμα για όλους. Αυτό το μήνυμα κανείς δεν μπορεί, όπως είπα, ούτε να το αγνοήσει, ούτε να το παρερμηνεύσει, ούτε να το προσπεράσει.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως αυτοσκοπό την συμμετοχήτου σε μια κυβέρνηση που το περιεχόμενο της δεν θα έχει καμία σχέση με τις αρχές μας αλλά και τις προγραμματικές μας προτάσεις.

Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση προϋποθέτει την άσκηση πολιτικών για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και ισχυρούς.

Που οφείλεται η παραδοξότητα της έλλειψης φαρμάκων εν μέσω έξαρσης ιώσεων και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται η διαχειριστική ανεπάρκεια, η ανικανότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη πάντα φταίει κάποιος άλλος.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ενώ το πρόβλημα είναι διαχρονικό, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης δεν ήταν συστηματικές.

Η κυβέρνηση δεν έλεγξε τις παράλληλες εξαγωγές,δεν επέβαλε μεγάλα πρόστιμα και δεν έκανε ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και εταιρείες, οι οποίες υποτροφοδοτούν την αγορά, ενώ δεσμεύονται για αποθεματικά επάρκειας τουλάχιστον για 3 μήνες.

Ο ΕΟΦ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ενημερώσει την ΗΔΙΚΑ, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς για τις ελλείψεις, ώστε στη συνταγογράφηση να προτείνεται εναλλακτικό φαρμακευτικό σκεύασμα. Ακόμα και ο ΙΦΕΤ, ο οποίος πρέπει να εισάγει φάρμακα που είναι μοναδικά και σε έλλειψη, ολιγώρησε χαρακτηριστικά και ανεπίτρεπτα, δεδομένης της υγειονομικής κατάστασης και της πληροφόρησης για σημαντικές ελλείψεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την έλλειψη φαρμάκων για να προχωρήσει σε αυξήσεις στην τιμή τους, επιβαρύνοντας τους πολίτες αντί να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Back To Top