Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βασικά σημεία συνέντευξης του υπ. βουλευτή Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου

 

Σε σχέση με τις ελλείψεις και την υποστελέχωση του ΕΣΥ ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

 

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ΕΣΥ «νοσεί», με τραγικές συνέπειες για τους πολίτες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα περιστατικά των τελευταίων ημερών.

Το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως κεντρικό θέμα στην προεκλογική του ατζέντα, την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με δωρεάν και  ποιοτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Και αυτό όχι τυχαία, αφού το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.

Το ΕΣΥ παρότι άντεξε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, λόγω της αυταπάρνησης του προσωπικού του, δεν υποστηρίχθηκε όσο θα έπρεπε, -ειδικά στην περιφέρεια και στην νησιωτική Ελλάδ- από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα, 14 νησιά τουριστικής αιχμής, τα οποία θα υποδεχτούν εκατομμύρια  τουρίστες έχουν από ένα μόνο ασθενοφόρο, ενώ ορισμένα από αυτά διαθέτουν μόλις έναν η δύο διασώστες.

Παράλληλα, νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως στην Ηλεία, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης,Α εκτός από τα «χειροκροτήματα» στους υγειονομικούς, δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν πίστευε σε αυτό και για αυτό και δεν έδωσε σοβαρά κίνητρα στους γιατρούς, προκειμένου να στελεχωθούν τα επαρχιακά νοσοκομεία.

Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει τόσο επί  Φώφης Γεννηματά, όσο και αργότερα επί Νίκου Ανδρουλάκη, την ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κάτι που προσυπέγραψε και η αρμόδια «επιτροπή Μπεχράκη», ωστόσο η ΝΔ το αγνόησε  επιδεικτικά.

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής κινητροδότησης των νέων γιατρών που θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό, όπως και την ανάγκη αναδιανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με ισχυρότερη κατεύθυνση προς την υγεία, κατά το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε.

 

Σε σχέση με τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε:

 

O κ. Μητσοτάκης πριν 4 χρόνια ακριβώς είχε υποσχεθεί και πάλι την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κάτι το οποίο δεν έκανε.

Η ΝΔ όντως μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, κατήργησε ωστόσο και τον συμπληρωματικό φόρο που αφορά τις μεγάλες περιουσίες, οι οποίες γλίτωσαν φορολογική επιβάρυνση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΝΔ ξέχασε να αναφέρει ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε προς τα πάνω δεκατρείς φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολογική πολιτική έχει σχέση με το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο της κάθε παράταξης.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η έμμεση φορολογία, της οποίας θιασώτης εμφανίζεται η ΝΔ, πλήττει κυρίως την μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Μόνο το 2022, οι πολίτες φορολογήθηκαν επιπλέον από τον ΦΠΑ, κατά 3,99 δισεκ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία αυξάνονται κάθε μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε προεκλογικά πίσω στους πολίτες, μόνο μέρος αυτών των χρημάτων, μέσω των διαφόρων επιδομάτων και «pass».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης είπε πρόσφατα ότι δεν απέδωσε η μείωση του  ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Άρα εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν η ΝΔ θα διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ για αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες ή θα επανέλθει στον υψηλότερο συντελεστή και αν θα διατηρήσει τον χαμηλότερο ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Ακόμη, η ΝΔ υποστηρίζει πως το μέτρο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, που εδώ και καιρό προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δεν θα περάσει στην κατανάλωση.

Κατ’ ουσία, όμως, λέει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά, αφήνοντας την ακρίβεια να μετεξελιχθεί σε αισχροκέρδεια, «ροκανίζοντας» έτσι το εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, σε Ισπανία και Κύπρο ισχύει μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, με μείωση του πληθωρισμού τροφίμων.

 

Back To Top