Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή γενιάς – Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Λίγες ώρες πριν την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτές διαδικασίες στη βάση του κινήματος, ο Μιχάλης Κατρίνης, που κατάφερε να πλασαριστεί πολύ ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος,  ανοίγει τα χαρτιά του στην εφ. «Πατρίς» και μιλά για την ευθύνη που αναλαμβάνει, την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, και για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ που οφείλει να ανασυνταχθεί και να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης μακριά από ακρότητες και λαϊκισμούς.  Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της διαπραγμάτευσης τονίζοντας πως τα ψέματα τελείωσαν.

Κύριε Κατρίνη, εκλεγήκατε πολύ ψηλά και συγεκριμένα στην τρίτη θέση στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που αναδείχθηκε από το Συνέδριο. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Σημαίνει ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς που έμειναν όρθιοι, δεν λιποτάκτησαν στα δύσκολα, δεν αναζήτησαν εύκολους δρόμους, δεν πετροβόλησαν το σπίτι τους.

Σημαίνει ευθύνη απέναντι στους πολίτες, που στέκονται κριτικά ακόμα απέναντι μας αλλά έχουν αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που σηκώσαμε όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ .

Σημαίνει τιμή από στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη τη χώρα, οι οποίοι αναγνώρισαν τη συνέπεια και την πολιτική μου δράση εντός και εκτός Βουλής.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός ούτε συνδικαλιστής παλαιάς κοπής από αυτούς που έκαναν καριέρα στις πλάτες των απλών ψηφοφόρων που για χρόνια στήριζαν το ΠΑΣΟΚ.

Έχω αποδείξει ότι μπορώ να ζήσω από τη δουλειά μου, την οδοντιατρική, και όχι από την πολιτική.

 Γιατί δεν θεωρώ ότι οι πολίτες μου χρωστάνε. Αντίθετα, εγώ τους οφείλω πολλά.

Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ εκλέγει το νέο του Πρόεδρο. Εσείς πήρατε ανοιχτά θέση και στηρίζετε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για ποιο λόγο;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει σε μια αλλαγή γενιάς, χρειάζεται ανθρώπους με αξίες, ανθρώπους που μπορούν να εκφέρουν σύγχρονο λόγο, να δώσουν πολιτικές μάχες, να αναδείξουν ένα νέο και εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο.

Να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι, αυτοί που είναι αποφασισμένοι να δώσουν σκληρές πολιτικές μάχες και να μην μετατρέψουν την Κεντροαριστερά σε συμπλήρωμα είτε της Ν.Δ είτε του Σύριζα.

Στηρίζω τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με απόλυτο σεβασμό και στους άλλους δύο υποψηφίους, τη Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν εκπροσωπεί μόνο τη νέα γενιά στελεχών του κινήματος

Εκπροσωπεί ένα πολιτικό ρεύμα που πιστεύει ότι αυτός ο τόπος δικαιούται κάτι καλύτερο από αυτό που του προτείνουν η Ν.Δ και ο Σύριζα.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αξίζει να στηριχθεί, ώστε να ανασυγκροτηθεί  ο χώρος της Κεντροαριστεράς. Γιατί η μεγάλη Κεντροαριστερά θα γεννηθεί μέσα από πολιτικές και κοινωνικές μάχες, από την αλήθεια και την ελπίδα.

Υπάρχει επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ για τα λάθη του, πλήρωσε το τίμημα. Η ιστορία όμως δεν θα είναι τόσο αυστηρή μαζί του, είμαι βέβαιος γι’ αυτό.

Από εδώ και πέρα, η σελίδα γυρίζει.

Και η νέα σελίδα πρέπει να γραφτεί από αυτούς που πιστεύουν στις πραγματικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.

Έχουμε μία και μοναδική επιλογή: να κοιτάμε μπροστά, να προχωρήσουμε μπροστά.

Να ανοίξουμε ένα ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Αυτούς που θέλουν να χτίσουν , να δουλέψουν και να αλλάξουν τα πράγματα.

Να εκφράσουμε τους σημερινούς μη προνομιούχους, τους νέους επιστήμονες, τους νέους αγρότες και επαγγελματίες. Τη μεσαία τάξη που πλήρωσε, με δική μας μεγάλη ευθύνη, το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην κρίση.

Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να μας ακούσουν

Πιστεύετε ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα πρέπει να κάνει ένα κάλεσμα ενότητας. Ακόμα και προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και όλους όσοι απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΠΑΣΟΚ;

Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συνομιλήσει με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Κυρίως όμως οφείλει να συνομιλήσει ξανά με τον απλό πολίτη, τον πολίτη που πιστεύει στις προοδευτικές ιδέες, με τον πολίτη που βλέπει το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ τραυματίστηκε,προδόθηκε, ταπεινώθηκε. Μεγάλη παράταξη όμως σημαίνει βλέμμα στο μέλλον και προοπτική, όχι πισωγύρισμα και αναδρομή στο παρελθόν.

Τη μεγάλη παράταξη τη δημιουργούν οι ιδέες και πολίτες και όχι οι συσχετισμοί και τα πρόσωπα.

Πρέπει να ανασυγκροτηθούμε ιδεολογικά για να ξεπεράσουμε το κακό παρελθόν μας.

Γιατί στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ του 40 % μάθαμε να στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα και όχι γύρω από ιδέες.

Τώρα πρέπει να κλείσουμε τους κακούς λογαριασμούς του παρελθόντος και να ενωθούμε γύρω από οράματα και αξίες που θα συγκινούν και θα πείθουν τους πολίτες

Πώς κρίνεται την πορεία και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Σύριζα με τους δανειστές; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμφωνία;

Η κυβέρνηση  συσσώρευσε ένα πολύ μεγάλο λογαριασμό για τη χώρα. Οι 5 μήνες της παράλυσης, της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και των αυτοσχεδιασμών έχουν κόστος για τον πολίτη και ονοματεπώνυμο: κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα ψέμματα δεν τελείωσαν απλά. Κατέρρευσαν.

Δεν υπάρχει πλέον πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσε το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο, ζητάει παράταση του μνημονίου κατά 9 μήνες.

Ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα για την Κίνα και τη Ρωσία είναι χρήσιμη, μόνο ως χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Μιλήσατε για διαπραγμάτευση. Στην πραγματικότητα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ , εδώ και 5 μήνες , δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές. Διαπραγματεύεται με το εσωτερικό του, με τους βουλευτές του για να μπορέσει να περάσει αυτή η συμφωνία από τη Βουλή.

Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, η επιλογή της χώρας είναι μεταξύ μια πολύ κακής συμφωνίας και μιας επώδυνης συμφωνίας.

Η κριτική είναι σκληρή, αλλά πάνω από όλα μας ενώνει η αγωνία για το μέλλον της χώρας

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Εύχομαι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του να την αναλάβουν, για το καλό της χώρας και των πολιτών.

Back To Top