Skip to content

Το σημερινό αποτυχημένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει μόνο μέσα από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΑ24

Ο πρόεδρος του κόμματός Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε  λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κος  Τσίπρας,  ούτε ο κος Μητσοτάκης, ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες. Όμως  Ν.Δ  και ΣΥΡΙΖΑ  έχουν  ποσοστά που ο νόμος της απλής αναλογικής επιτρέπει σχηματισμό κυβέρνησης με σύμπραξη, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλετε να μπείτε με κάποιο από τα δυο σε κυβερνητικό σχήμα ή  θέλετε  να ορίσετε  εσείς το πρόσωπο που θα γίνει πρωθυπουργός ,  για να το κάνετε;

Το πρόβλημα είναι ότι τόσο ο κ.Μητσοτάκης όσο και ο κ.Τσίπρας θυμούνται το Κίνημα Αλλαγής και την ανάγκη των συνεργασιών, όταν βρίσκονται σε αδυναμία.

Ο κ.Μητσοτάκης εγκατέλειψε το στόχο της αυτοδυναμίας όταν οι δημοσκοπήσεις τους έδειξαν ότι ο στόχος αυτός είναι άπιαστος, ενώ θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ.Καμμένο, όταν προέκυψε ανάγκη συνεργασίας.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν, το σημερινό αποτυχημένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει μόνο μέσα από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι μια μέρα με τα ίδια αποτυχημένα πρόσωπα και κυρίως τις ίδιες πολιτικές. Για εμάς, αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, οι πολιτικές που θα δίνουν ελπίδα και διέξοδο στους πολίτες.

Παρακολουθώντας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός σας,  είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να είναι προοδευτικό ένα κόμμα που αποθεώνει τον Παύλο Πολάκη, με τον κρητικό πολιτικό να απαντά ότι προοδευτικό είναι το κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και αυτό είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρό σας διαπλεκόμενο, τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από τοξικά πρόσωπα και συμπεριφορές που ταυτίστηκαν με την περίοδο της διακυβέρνησης του, συμπεριφορές που απέχουν κατά πολύ από τη δική μας πολιτική αισθητική.

Να υπενθυμίσω ότι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα αυτής της διακυβέρνησης κρίθηκαν από τους πολίτες και αποδοκιμάστηκαν. Αυτό κάτι λέει.

Δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σύμφωνα με το κόμμα σας είναι ο κάθε αγρότης ή κτηνοτρόφος και ο κάθε έλληνας να γίνει ο ίδιος παραγωγός ενέργειας. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Φυσικά και είναι. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μετατρέψει την ενεργειακή μετάβαση σε μια κλειστή υπόθεση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και αυτό το κατέστησε σαφές με το σχεδιασμό της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ποιος μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στην επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκώνστις στέγες και να ενισχύσουμε τις ενεργειακές κοινότητες για να έχουν φτηνό ρεύμα μικροπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι, αγρότες;

Το μοναδικό εμπόδιο σε όλα αυτά είναι οι επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

Ο Υπουργός Ενέργειας κος Σκρέκας, είπε ότι έρχεται οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας του ρεύματος. Από βήματος της βουλής είπατε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται καθυστερημένα ενώ ο πληθωρισμός έχει ήδη σκαρφαλώσει σε υψηλότερο επίπεδο από το μέσο όρο, πως θα μπορούσε να δώσει πιο πολλά μια κυβέρνηση που είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία και κατά συνέπεια την οικονομική ενίσχυση ιδιωτών και επιχειρήσεων για τόσο μεγάλο διάστημα;

Απλά επισημάναμε το αυτονόητο. Kαι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναζητεί, εναγωνίως, νέα μέτρα το επιβεβαιώνει.

Είναι δεδομένο ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από άλλους οι πολίτες.

Εμείς μιλάμε πάντα με προτάσεις. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε προτάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, οι έλεγχοι στην αγορά και η επιβολή πλαφόν στην ενέργεια, η κατάσταση θα ήταν αρκετά διαφορετική.

Επειδή όμως αναφερθήκατε στην πανδημία , θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να κάνει έναν απολογισμό για τα 43 δις που διέθεσε αδιακρίτως και πολλά από αυτά πήγαν σε αυτούς που δεν τα είχαν ανάγκη, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν στο περιθώριο.

Τι γνώμη έχει το Κίνημα Αλλαγής για το χρηματιστήριο ενέργειας;

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός ολιγοπωλίου. Είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αγορά όπου το 100% της παραγόμενης ενέργειας περνάει μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας και το σύνολο των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά μεταφέρεται στους καταναλωτές.

Αυτή είναι μια στρέβλωση που τροφοδοτεί την ακρίβεια. όπως την τροφοδοτεί η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση  και την παραπλάνηση των καταναλωτών , που οδηγούν σε  πρωτοφανείς χρεώσεις μέσω της  ρήτρας αναπροσαρμογής. Για να μη μιλήσω για τις  μονομερείς αλλαγές συμβολαίων χωρίς συναίνεση και έγκαιρη προειδοποίηση των καταναλωτών.

Είναι φανερό ότι η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Πως κρίνετε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής;

Χρειαζόμαστε ουσιαστικές πολιτικές και όχι πυροτεχνήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Εμείς έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους, που περιλαμβάνει:

-Πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής

-Έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας.

-Άμεση αλλαγή στον κώδικα προμήθειας και νέα, διαφανή πρότυπα τιμολόγησης

-Εξαίρεση των δαπανών για μέτρα ενεργειακής στήριξης από το έλλειμμα, γεγονός που συνδέεται με την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

-Κοινές αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε

-Προσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αναβάθμισης των δικτύων, καθιστώντας την επένδυση σε – προσιτή για όλους τους πολίτες

-Θέσπιση πλαφόν στη λιανική, κάτι που διεκδίκησαν και πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία,ενώ η Ελλάδα δεν συντάχθηκε μαζί τους.

Αυτές είναι ουσιαστικές πολιτικές.

Πιστεύετε ότι η ακρίβεια θα είναι ρυθμιστικός παράγοντας πολιτικής και οικονομικής όξυνσης;

Πιστεύω ότι η ακρίβεια αλλά και η διόγκωση πλέον του ιδιωτικού χρέους συνιστούν απειλή για την κοινωνική συνοχή, την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Έχω καταθέσει, μάλιστα, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα, όμως αποφεύγει να έρθει στη Βουλή και να γίνει μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση με προτάσεις. Ίσως γιατί δεν έχει προτάσεις και έχει επιλέξει το ρόλο του θεατή, ελπίζοντας να αυτορυθμιστεί η αγορά.

8 Μαΐου το κόμμα σας θα επιλέξει το όνομά του, πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε στο όνομα ΠΑΣΟΚ;

Αυτό θα το αποφασίσουν τα μέλη μας.

Το ΠΑΣΟΚ όμως ήταν και είναι η ψυχή μας, η ψυχή της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό δεν άλλαξε ποτέ. Και δεν θα αλλάξει.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει.

Τι σημαίνει αυτοοργάνωση; Γιατί θεωρήσατε ότι είναι αυτή η ανάγκη που πρέπει να προτάξετε;

Η αυτοοργάνωση ήταν το μοντέλο που προέκρινε και εφάρμοσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.

Με σύγχρονους όρους, το σχέδιο αυτοοργάνωσηςπου παρουσίασε ο Νίκος  Ανδρουλάκης αποτυπώνει το στόχο για την επανασύνδεση της παράταξης με την κοινωνία.  Τη δημιουργία νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων που θα αποτελούν αυτόνομα εργαστήρια παραγωγής πολιτικής και παρέμβασης για περιφερειακά και τοπικά ζητήματα.

Σύμφωνα με έρευνα  του dianeosis.org το 26,5%δήλωσαν ότι τα τελευταία δυο χρόνια μπόρεσαν να αποταμιεύσουν χρήματα ενώ   το 57,9%  ότι θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και συνθήκες, ωστόσο για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία κολοσσοί δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα αλλά επενδύουν σε αυτήν, συμβάλλοντας στην ανακοπή του brain drain, θα ήθελα το σχόλιο σας για τις δυο παραπάνω μετρήσεις.  

Τα ευρήματα αυτής της μέτρησης είναι αποκαρδιωτικά, επιβεβαιώνουν ότι κυρίαρχο συναίσθημα αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία είναι η απογοήτευση και ο φόβος για το μέλλον.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την ελπίδα και την εθνική αυτοπεποίθηση, θα επενδύσει στους νέους ανθρώπους και θα τους εμπιστευτεί.                    

Back To Top