Skip to content

Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας έμεινε στα λόγια και αγνοείται-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ.Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές , κατέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης, σχετικά με την εγκατάλειψη των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι η Ηλεία είναι από τους νομούς που έχουν πληγεί καίρια από τις πυρκαγιές τα τελευταία 15 χρόνια, με τις πληγές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 να μην έχουν κλείσει μέχρι σήμερα και την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 να προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο.

Υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2021 στην ειδική συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή δεσμεύτηκε για σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, κάτι που επανέλαβε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προβαίνοντας σε σχετικές εξαγγελίες.

‘’ Δέκα μήνες μετά όλα αυτά έμειναν στα λόγια, η τύχη του σχεδίου ανασυγκρότησης αγνοείται , όπως αγνοήθηκαν και οι τοπικοί φορείς από οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης ή διαμόρφωσης.’’ τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Παράλληλα αναφέρει ότι:

-Δεν έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν και δεν υπάρχει μέριμνα για την εισοδηματική τους κάλυψη σε βάθος χρόνου.

-Οι επιχειρήσεις της Ηλείας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές που αποδεδειγμένα υπέστησαν στις περυσινές πυρκαγιές.

-Εξαιρέθηκε η Ηλεία από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης για περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021.

Ο κ.Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό:

1ον. Υπάρχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, σε ποιους άξονες στηρίζεται, από που θα χρηματοδοτηθεί και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του ;

2ον. Προτίθεται να υλοποιήσει έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το φυτικό κεφάλαιο και την απώλεια εισοδήματος;

 

Back To Top