Skip to content

Υπάρχει μία μόνο επιλογή: Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναντήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το ζήτημα του κατώτατου μισθού με την ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, την ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Διαδοχικές συναντήσεις για το ζήτημα του κατώτατου μισθού που αφορά 650.000 εργαζόμενους πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕ), του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Στις συναντήσεις αποτέλεσε κοινό τόπο η ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού- οι αυξήσεις του οποίου οδηγούν σε αύξηση και των μισθών συνολικά- λόγω και του κύματος ακρίβειας και πληθωρισμού που σαρώνει τη χώρα και μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει μειωθεί πάνω από 20 μονάδες σε μια δεκαετία και τον μέσο ετήσιο μισθό στην Ελλάδα να βρίσκεται στο 47% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού (15.879 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 33.511 ευρώ στο μέσο όρο της Ε.Ε.).

Η επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους (με τις συλλογικές συμβάσεις να καλύπτουν μόλις το 25% των εργαζόμενων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ευρωπαϊκές χώρες του βορρά υπερβαίνει το 75%), καθώς και η ενεργοποίηση των τριετιών ήταν τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, όπως και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ συζητήθηκε και η μείωση της προκαταβολής φόρου, μέτρο που δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση αλλά ανακουφίζει τις επιχειρήσεις.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του  ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

‘’Οι μισθοί στην χώρα μας είναι κάτω από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Έχουν απομειωθεί, μάλιστα, περισσότερο από την  ακρίβεια και τον πληθωρισμό που σαρώνει τη χώρα.
Μήνες τώρα ζητάμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.

Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης, λόγω εκλογών, το θυμήθηκε.
Η αύξηση προτείνουμε να είναι γενναία,  με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ο καθορισμός, όμως, του κατώτατου μισθού πρέπει να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους, με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αρκετά πια με την κρατική παρέμβαση.

Αλλά και να ξεπαγώσουν οι τριετίες για να υπάρχει μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων’’

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συμμετείχαν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με τους υπεύθυνους των κοινοβουλευτικών τομέων Οικονομικών Κώστα Σκανδαλίδη και Εργασίας Γιώργο Μουλκιώτη.

Από την πλευρά των φορέων, την ΓΣΕΕ εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γ. Παναγόπουλος, Θ. Δανούσης, Γ. Γεωργακόπουλος, Θ. Βασιλόπουλος και Ν. Φωτόπουλος, την ΓΣΕΕΒΕ ο κ. Γ. Καββαθάς, την ΕΣΕΕ ο κ. Γ. Καρανίκας, το ΕΕΑ ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ τέλος από την πλευρά του ΚΕΠΕ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου κ. Π.  Λιαργκόβας, καθώς και οι κ.κ. Ν. Κανελλόπουλος, Ι.  Χολέζας και Γ. Ψυχομάνης.

Back To Top