Skip to content

Φτιαγμένο από γερό μέταλλο το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με το χέρι στη καρδιά όταν προκηρύχθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές πίστευες ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και εσύ θα βρεθείς στη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο του κόμματος μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές?

Ήμουν βέβαιος ότι σε αυτές τις εκλογές  θα εκφραζόταν το ισχυρό αίτημα για ανανέωση. Το αίτημα αυτό το εξέφραζε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τώρα σε ότι αφορά στο δεύτερο ερώτημα σας, ενημερώθηκα  την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας και είναι δεδομένο ότι η πρόταση και η εμπιστοσύνη του Νίκου Ανδρουλάκη με τιμά, όπως με τιμά και η ομόφωνη στήριξη από τους βουλευτές.

Με το Νίκο Ανδρουλάκη πότε γνωριστήκατε και αν θυμάσαι τι σου έκανε εντύπωση σε αυτόν?

Η γνωριμία μας έγινε στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.  Αυτό το οποίο κράτησα ως πρώτη εντύπωση, ήταν η μεθοδικότητα και το πάθος του για την πολιτική και τις ιδέες του.

Πιστεύεις πως ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση?

Δεν μου αρέσει να κάνω υποδείξεις ή να ερμηνεύω συμπεριφορές άλλων. Ήταν δικαίωμα του να θέσει υποψηφιότητα, το άσκησε αυτό το δικαίωμα και κρίθηκε από τους πολίτες. Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύω ότι έχει πλέον μια συσσωρευμένη και πολυετή εμπειρία που θα είναι χρήσιμη όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε όλους μας.

Το επίθετο Κατρίνης, για εμάς που ανήκουμε στην ίδια γενιά, το θυμόμαστε τις δεκαετίες 80 και 90, να πρωταγωνιστεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Αναφέρομαι στον πατέρα σου και πρώην πρόεδρο της ΟΛΜΕ Γ. Κατρίνη. Αυτός σε έβαλε στην πολιτική?

Όχι. Ο πατέρας μου με δίδαξε ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Αυτές οι αρχές με ενέπνευσαν από τα φοιτητικά μου χρόνια.

Μπορεί να έχω κοινές ιδεολογικές αρχές με τον πατέρα μου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούσαμε σε όλα. Στους γονείς μου οφείλω πολλά, στάθηκαν και στέκονται ακόμα δίπλα μου.

 

Τελικά σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές τα παιδιά της αλλαγής, όπως ήταν οι δικοί σου γονείς, έδωσαν τη σκυτάλη στα “μωρά” της αλλαγής?

Το δικό μου μήνυμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν ‘’ Αλλαγή Γενιάς’’.

Η ανανέωση είναι ανάγκη της ίδιας της ζωής. Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν μπορούσε ούτε να αυτοκαταργηθεί ούτε να ‘’σβήσει’’. Αναζήτησε διέξοδο και τη βρήκε. Το σημαντικό είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες επέλεξαν και επέβαλαν την ανανέωση με την ψήφο τους.

 

Πιστεύεις πως με την ανάδειξη τη δική σου στην θέση του επικεφαλής της Κ.Ο και του Ν. Ανδρουλακη στην αρχηγία του κόμματος έσπασε η ιεραρχία της παλαιότητας στο ΠΑΣΟΚ, που εδώ και δεκαετίες βασιζόταν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς?

Ένα κόμμα που λειτουργεί με επετηρίδες δεν είναι ζωντανός οργανισμός. Η ζωή και οι εποχές αλλάζουν, τις αλλαγές δεν μπορούν να τις ερμηνεύσουν και κυρίως να τις εμπνεύσουν γραφειοκρατικοί μηχανισμοί.

 

Είχες άγχος στην συζήτηση του προύπολογισμού, καθώς ήταν η πρώτη σου εμφάνιση ως επικεφαλής της Κ.Ο του κόμματος απέναντι στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς…

Δεν εκπροσωπούσα μόνο το νέο πρόεδρο και την κοινοβουλευτική μας ομάδα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ένιωθα ότι εκπροσωπούσα και τους πολίτες που στήριζαν, διαχρονικά , τη δημοκρατική παράταξη, τους προοδευτικούς πολίτες που απαιτούν να υπάρχει μια πραγματική αντιπολίτευση , μια συγκροτημένη παρουσία απέναντι στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, το μυαλό μου ήταν σε αυτούς τους ανθρώπους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως αργα ή γρήγορα η δυναμική του Κίνημα Αλλαγής θα εξασθενήσει, αποδίδοντας την άνοδο σας στις δημοσκοπήσεις στο γεγονός ότι έπεσαν για αρκετό διάστημα οι προβολείς της δημοσιότητας πάνω σας. Θα έχετε δηλαδή την τύχη του Ποταμιού. Πως απαντάς?

Το ΠΑΣΟΚ , ιστορικά και πολιτικά, είναι φτιαγμένο από πολύ γερό μέταλλο. Όσοι πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει μια αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση για να κάνει πάρτυ ο κ.Μητσοτάκης, μάλλον δεν κατάλαβαν το μήνυμα της συμμετοχής 270.000 πολιτών.

Η δυναμική που δείχνει η παράταξη μας τροφοδοτείται και ενισχύεται από την ελπίδα που αναζητούν χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες αλλά και την ισχυρή συλλογική και ιστορική μνήμη που συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αλλαγών.

 

Θεωρείς πως είναι εφικτός ο στόχος το Κίνημα Αλλαγής να βρεθεί στη δεύτερη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές?

Ο στόχος μας είναι ένα διψήφιο ποσοστό που θα επιβεβαιώνει μια δυναμική πορεία ανάκαμψης. Δεν βάζουμε όρια στη διεύρυνση της εκλογικής μας επιρροής, θέλουμε να φέρουμε κοντά μας τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο από τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εσείς θέλετε πρόωρες εκλογές?

Είμαστε έτοιμοι, έχουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Έχουμε όμως και ισχυρή αίσθηση λογικής και ευθύνης. Ποιος Έλληνας πολίτης  θα έβρισκε λογική τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην κορύφωση της πανδημίας, με τη χώρα να μετράει χιλιάδες κρούσματα και σχεδόν 100 νεκρούς κάθε μέρα;

Αν έπρεπε έπρεπε να στείλεις μια πρόσκληση εξόδου στον Κ. Μητσοτάκη, τον Α. Τσίπρα, τον Δ. Κουτσουμπα και τον Γ. Βαρουφάκη, που θα πήγαινες με τον καθένα ξεχωριστά?

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τον προσκαλούσα σε ένα νεολαιίστικο στέκι για  να διαπιστώσει πόσο μακριά είναι η κυβέρνηση του από τα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα ακριτικό νησί για να συζητήσει με ανθρώπους που φυλάνε Θερμοπύλες και για να καταλάβει ότι οι εθνομηδενιστικές απόψεις δεν λένε τίποτα σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι η ενίσχυση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας είναι αναγκαία επιλογή όταν αντιμετωπίζεις απειλές.

Το Δημήτρη Κουτσούμπα σε μια ροκ συναυλία, γιατί δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί και το Γιάννη Βαρουφάκη σε ένα αυθεντικό λαϊκό στέκι για να συζητήσουμε την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στο λαϊκό και στο λαϊκίστικο.

 

Η σύζυγος ξέρει για εσένα, τα παιδιά σου ξέρουν τι ακριβώς κάνεις?

Όλοι ξέρουν. Και μου δείχνουν με κάθε τρόπο την κατανόηση, τη στήριξη και την αγάπη τους.

https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1159710/katrinis-sta-parapolitika-ftiagmeno-apo-gero-metallo-to-pasok/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top