Skip to content

Χαιρετισμός επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ κ. ΜΙχάλη Κατρίνη στην εκδήλωση της ονοματοδοσίας της αίθουσας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ σε ”Αίθουσα Αναστάσιος Πεπονής”

Για το εγχώριο πολιτικό σύστημα η σημερινή μέρα είναι σημαντική.

Ένα πολιτικό σύστημα που αμφισβητείται και βάλλεται από τους πολίτες, ένα πολιτικό σύστημα του οποίου η αξιοπιστία παραμένει ζητούμενο, για αυτό το πολιτικό σύστημα η σημερινή εκδήλωση είναι το οξυγόνο που χρειάζεται.

Η ονομασία της αίθουσας αυτής σε αίθουσα ‘’ Αναστάσιος Πεπονής’’, δεν είναι μια απλή ονοματοδοσία ή μόνο μία οφειλόμενη τιμή.

Είναι μια υπόμνηση του δρόμου που έχει χαραχθεί από αυτόν τον πολιτικό για να αποκατασταθεί ένα σημαντικό μέρος της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Το δρόμο αυτό τον άνοιξε ο Αναστάσιος Πεπονής, τον άνοιξε μιας τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994.

Ήταν ο νόμος 2190 του 1994, ο νόμος με τον οποίο δημιουργήθηκε το ΑΣΕΠ, ο νόμος που έγινε γνωστός ως ‘’νόμος Πεπονή’’.

Ο νόμος που διασφάλισε το αδιάβλητο των διαδικασιών πρόσληψης στο δημόσιο, που χτύπησε καίρια τα πελατειακά δίκτυα και τις ρουσφετολογικές λογικές που κυριαρχούσαν για δεκαετίες.

Είναι ο νόμος που ανύψωσε το κύρος του πολιτικού κόσμου και έδωσε όχι μια επίφαση αλλά μια απόλυτη αίσθηση δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, ιστορικό στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης, ευπατρίδης της πολιτικής με την πλήρη έννοια του όρου, δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος, ένας απλός υπουργός.

Όλη του η ζωή και η πολιτική διαδρομή συνδέθηκαν με αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες.

Υπερασπίστηκε τη δημοκρατική τάξη και τη νομιμότητα, τις δύσκολες μέρες του 1965, ως διοικητής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, επιμένοντας και πετυχαίνοντας να μεταδοθεί το μήνυμα του Γεωργίου Παπανδρέου μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του.

Ήταν δημοκράτης όσο λίγοι.

Ακέραιος άνθρωπος με μεγάλο εκτόπισμα, ευρύτατη μόρφωση και σπάνια διορατικότητα.

Είναι ο πολιτικός που εισηγήθηκε την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, διαβλέποντας αυτό που πολλοί Ευρωπαίοι δεν έβλεπαν: την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας και αποφυγής πλήρους ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Κοινοβουλευτικός μεγάλου βεληνεκούς, με ομιλίες που  αποτέλεσαν πρότυπο και υπόδειγμα λόγου δημοσίου ανδρός.

Λειτουργούσε πάντα θεσμικά, αγνοώντας την έννοια του πολιτικού κόστους.

Και η κορυφαία θεσμική και πολιτική του συνεισφορά στο σύγχρονο ελληνικό κράτος ήταν ο νόμος για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ.

Αυτή η κορυφαία μεταρρύθμιση, όμως, πολεμήθηκε σκληρά.

Πολεμήθηκε από δίκτυα και κατεστημένες λογικές που ήθελαν τη συντήρηση και διαιώνιση ενός πελατειακού κράτους.

Πολεμήθηκε και από ένα μέτωπο πολιτικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων της εποχής που μιλούσαν για ‘’πολιτικό κακούργημα’’.

Και παρά το γεγονός ότι έγινε νόμος του κράτους, υπήρχαν μηχανισμοί που επιχείρησαν την καταστρατήγηση του με τις περίφημες εξαιρέσεις από την εφαρμογή του νόμου.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, όμως, ήταν εκεί για να επιβάλλει την απόλυτη εφαρμογή του νόμου για το αδιάβλητο των προσλήψεων, μη διστάζοντας να φτάσει έως και στην παραίτηση από το αξίωμα του Υπουργού, βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη για όλους και κατοχυρώνοντας την πλήρη και απόλυτη ισχύ και εφαρμογή του νόμου για το ΑΣΕΠ.

Πολλοί είναι αυτοί που στέκονται στο ότι ο Αναστάσιος Πεπονής πλήρωσε πολιτικά την επιμονή και την αποφασιστικότητα του για να περάσει και να ενεργοποιηθεί αυτός ο νόμος.

Ποιος, όμως, αλήθεια πιστεύει ότι το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος επηρεάζει την κρίση της ιστορίας για τον μεγάλο αυτό πολιτικό άνδρα;

Ο       Σάκης Πεπονής με την πολιτική του διαδρομή, τη στάση ζωής του , τη συνέπεια του αλλά και με την βαριά υπογραφή του στο νόμο για τη δημιουργία του ΑΣΕΠ, δεν συνομίλησε απλά με την ιστορία, αλλά έγραψε ιστορία.

Η στενή οικογένεια του, είναι σίγουρα περήφανη για όλα όσα έκανε στη μακρά πολιτική του διαδρομή.

Όπως περήφανοι είμαστε και εμείς, η ευρύτερη πολιτική οικογένεια του, το ΠΑΣΟΚ.

Για εμάς, οι παρακαταθήκες του Αναστάσιου Πεπονή και το έργο του, αποτελούν οδηγό και φάρο για το μέλλον.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, πρότεινε τον Ιανουάριο του 2021 να αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία και να τιμηθεί από το ΑΣΕΠ η μνήμη του Αναστάσιου Πεπονή.

Η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, με την ομόφωνη απόφαση της, να ονομάσει την αίθουσα συνεδριάσεων της σε «Αίθουσα Αναστάσιος Πεπονής», ως έμπρακτη αναγνώριση του μεταρρυθμιστικού έργου του, αποδίδει μια οφειλόμενη τιμή σε ένα πολιτικό που υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο βίο στο πέρασμά του.

Ένα πέρασμα που συνδέθηκε με διορατικότητα, ανεπίληπτο  ήθος,  δημοκρατικές αρχές και αξίες και κυρίως με μεταρρυθμιστικό έργο που αναγνωρίζεται από την ιστορία που είναι πάντα ο υπέρτατος κριτής στη ζωή και στην πολιτική.

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική έχουμε φιλοδοξίες, θετικές και θεμιτές ελπίζω.

Όπως στο να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι προόδου για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Όλοι εμείς, λοιπόν, ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του Αναστασίου Πεπονή, όταν παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν αυτόν τον λαό, το παρόν και το μέλλον της χώρας

Γιατί μας δίδαξε ότι όταν υπηρετούμε αρχές και αξίες, το περιστασιακό πολιτικό κόστος μπορεί να είναι και η πύλη για την πρόοδο και το πέρασμα στην ιστορία.

 

Back To Top