Skip to content

Χαρακτηριστική η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσαν ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και ο Βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Καμίνης, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την αύξηση των λιανικών τιμών των καυσίμων εν μέσω πανδημίας, τα πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας και αν εξετάζεται η μείωση της σχετικής φορολογίας, η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι όλα βαίνουν ομαλώς, μετακυλίοντας παράλληλα την ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες.

 

Συγκεκριμένα, για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, παρόλο που οι λιανικές τιμές των καύσιμων στην Ελλάδα προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις αυξήσεις και πολύ αργά στις μειώσεις, δεν αναφέρεται καμία περίπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την οποία να επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Αντιστοίχως, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καθώς και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κάνουν λόγο για ελέγχους, χωρίς όμως να παραθέτουν τα αποτελέσματά τους.

Για δε το Υπουργείο Οικονομικών, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ προκύπτουν ως υποχρέωση ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκών οδηγιών που καθορίζουν τα ελάχιστα όρια στους φόρους αυτούς. Παρόλ’ αυτά το Υπ. Οικονομικών λέει τη μισή αλήθεια, καθώς η Ε.Ε. θέτει τους ελάχιστους συντελεστές.

Σύμφωνα δε με την επιτροπή ανταγωνισμού και την αναφερόμενη στο έγγραφο της απάντηση, η φορολογία στην Ελλάδα ξεπερνάει το 70% των λιανικών τιμών των καυσίμων!

 

Ο κ. Κατρίνης έχει τονίσει επανειλημμένως την αδικαιολόγητη διατήρηση σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), κάνοντας κριτική στη γενικότερη αντιαναπτυξιακή και κοινωνικά άδικη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, ειδικά όσο συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας με τα εισοδήματα των πολιτών να μειώνονται διαρκώς. Η αύξηση επομένως της τάξης του 10% και 13% κρίνεται απαράδεκτη!

 

 

Back To Top