Skip to content

Χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία. Χωρίς προοπτική εξυγίανσης οι επιχειρήσεις-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία  του Μιχάλη Κατρίνη για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

 

Έντονη κριτική άσκησε ο Μιχάλης Κατρίνης στο Νομοσχέδιο για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, τονίζοντας ότι παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ούτε την πρώτη κατοικία προστατεύει ούτε παρέχει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία στις υγιείς επιχειρήσεις.

 

Αναφερόμενος στη χρονική συγκυρία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει το Νομοσχέδιο για τον Νέο Πτωχευτικό «σε μια στιγμή  κατά την οποία δεν υπάρχει πλαίσιο για την προστασία πρώτης κατοικίας, που αναστολή πλειστηριασμών δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή αλλά έχει ανακοινωθεί από τις τράπεζες, και που δεν γνωρίζουμε πόσο ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν επωφεληθεί από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Γέφυρα” για να διασώσουν τη κύρια κατοικία τους».

 

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της πρώτης κατοικίας, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού μετατρέπουν τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους για 12 χρόνια με δικαίωμα επαναγοράς στην τρέχουσα εμπορική αξία και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να θεωρηθεί αυτό «προστασία της πρώτης κατοικίας», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Οι δανειολήπτες που ανήκουν στη μεσαία τάξη, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είπε ο κ. Κατρίνης, δύσκολα θα θεωρηθούν ευάλωτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων, με συνέπεια και το σύνολο της περιουσίας τους να ρευστοποιηθεί και να χάνουν το δικαίωμα παραμονής στο ακίνητο ως ενοικιαστές.

 

Ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται υπέρ ενός νέου σύγχρονου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών, την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, και την απλοποίηση της πτώχευσης με γρήγορη εκκαθάριση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χιλιάδες έντιμοι επιχειρηματίες, τόνισε ο κ. Κατρίνης, που θεωρούνται αφερέγγυοι, όχι ηθικά, αλλά έναντι των τραπεζών, λόγω αντικειμενικών καταστάσεων. «Αξίζουν μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία, για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας προς όφελος της οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Η  αξιοπρεπής στέγαση είναι όρος ανθρώπινης διαβίωσης και συνταγματικό δικαίωμα», τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μόνο κόμμα που προστάτεψε πραγματικά την πρώτη κατοικία έχοντας πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής του, τον άνθρωπο, ειδικά τον πιο αδύναμο. Δυστυχώς ο Νέος Πτωχευτικός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».

 

 

 

Back To Top