Skip to content

Ως πότε τα φροντιστήρια θα παραμένουν και κλειστά και χωρίς στήριξη; ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φροντιστηρίων καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και ιδίως μετά το πρόσφατο άνοιγμα των σχολικών μονάδων. 

Τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση να επαναλειτουργήσουν με διά ζώσης διδασκαλία μόνο για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ για τους μαθητές των μικρότερων τάξεων συνεχίζεται η διαδικτυακή παρακολούθηση των μαθημάτων, η οποία ωστόσο δημιουργεί μαθησιακές δυσκολίες με την ταυτόχρονη μη ομαλή λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων να συνεχίζεται. Τα δε κέντρα μελέτης που απευθύνονται και σε μαθητές του δημοτικού δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου.

 

Πρόκειται για τον μοναδικό επιχειρηματικό κλάδο που δεν έχει επαναλειτουργήσει πλήρως ενώ σταδιακά ανοίγουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν καθώς έτσι κι αλλιώς κατά τους θερινούς μήνες τα φροντιστήρια σημειώνουν μειωμένους τζίρους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πλήρη αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις αυτές, πολλές από τις οποίες απειλούνται με οριστικό λουκέτο.

Οι ιδιοκτήτες επισημαίνουν την αναγκαιότητα της πλήρους λειτουργίας τους έστω και τώρα, αφού από τις 6/11/2020 παραμένουν κλειστοί, ενώ τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσής τους είναι απαραίτητο να συνεχιστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα κλείσουν εντελώς.

 

Ο κ. Κατρίνης με την εν λόγω ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητά να διευκρινιστεί εάν η Κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει σε πλήρη λειτουργία τον κλάδο των φροντιστηρίων για το σύνολο των μαθητών και με ποιο χρονοδιάγραμμα και εάν σκοπεύει να παρατείνει τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών, όπως η απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου και η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους καθηγητές, για όσο καιρό εξακολουθούν να υπολειτουργούν και μέχρι τουλάχιστον το τέλος της θερινής περιόδου.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Ενώ από τις 10 Μαΐου 2021 έχει επιτραπεί η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των  βαθμίδων των σχολικών μονάδων, για  τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών προβλέφθηκε η δια ζώσης διδασκαλία μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και όσους δίνουν εξετάσεις για διπλώματα, ενώ οι μαθητές μικρότερων τάξεων συνεχίζουν να παρακολουθούν τα φροντιστηριακά μαθήματα με διαδικτυακά μέσα.

Επιπλέον, τα κέντρα μελέτης, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, χωρίς να έχει δοθεί καμία ενημέρωση για το πότε θα επαναλειτουργήσουν.

 

Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στον κλάδο, αφού το περιοριστικό πλαίσιο που θα ισχύσει την καλοκαιρινή περίοδο θα οδηγήσει πολλά φροντιστήρια να μη λειτουργήσουν καθόλου ή με πολύ μειωμένη λειτουργία, με ορατό κίνδυνο να αναγκαστούν να κλείσουν.

Λόγω του ότι τα φροντιστήρια παραμένουν κλειστά από τις 6/11/2020, αλλά και λόγω του μειωμένου τζίρου που έτσι κι αλλιώς σημειώνουν κατά τους θερινούς μήνες, οι ιδιοκτήτες ζητούν από την κυβέρνηση τη συνέχιση της απαλλαγής τους από την καταβολή ενοικίου για όσο καιρό συνεχίζουν να υπολειτουργούν και τη συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Απριλίου και για τον Μάιο, ώστε να καλυφθούν οικονομικά οι αμοιβές των καθηγητών που απασχολούν.

 

Επειδή, ο ευρύτερος κλάδος των φροντιστηρίων είναι ο μόνος που δεν έχει επαναλειτουργήσει πλήρως, ενώ σταδιακά ανοίγουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες.

 

Επειδή, υπάρχουν μικρότερα φροντιστήρια τα οποία δε θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν το φθινόπωρο, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά και πάγια έξοδά τους.

 

Επειδή, είναι επιτακτική η ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

 

Επειδή, πρόκειται για κλάδο που αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και την ομαλή μαθησιακή πορεία των παιδιών, άρα είναι βαρύνουσας σημασίας για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί :

 

1) Προτίθενται να επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία τα φροντιστήρια, τα κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα κέντρα μελέτης, ώστε να επιστρέψουν στην ομαλή άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας;

 

2) Θα παρατείνουν τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων αυτών κατά τους θερινούς μήνες και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να υπολειτουργούν;

 

 

Back To Top