Skip to content

Όραμα του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης σχολιάζει στη «ΜτΚ» πως «τίποτα δεν εισακούστηκε στην ώρα του». Κατηγορεί την κυβέρνηση πως οραματίζεται την επόμενη ημέρα του κορονοϊού να υπάρχουν «μόνο μεγάλες επιχειρήσεις», σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ, που όπως λέει προτεραιότητα έχουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας τονίζει: «με ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα σύρεται σε ένα διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία, που περιλαμβάνει όλες τις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις του κ. Ερντογάν».

Τέλος, απαντά εάν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και στέλνει το μήνυμά του σε όσους φιλοδοξούν να γίνουν αρχηγοί.

Τι λάθη χρεώνετε στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας; Τι διαφορετικό θα κάνατε;

Η κυβέρνηση ήταν εμφανώς ανέτοιμη, υποτίμησε τα δεδομένα, άργησε να πάρει μέτρα για τον έλεγχο και τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να το παραδεχτεί, μιλώντας βέβαια μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά το πρόβλημα ήταν γενικό.

Όφειλαν να ακούσουν την επιστημονική κοινότητα που προειδοποιούσε από το καλοκαίρι για την έξαρση του δεύτερου κύματος, αλλά πανηγύριζαν για την πρώτη φάση, καθησυχάζοντας τον κόσμο. Αντί να ενισχύσουν τις δομές του ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές και να στελεχώσουν τις ΜΕΘ, έφεραν τη σχετική τροπολογία λίγες ώρες μετά το lockdown.

Εμείς προτείναμε από τα τέλη Αυγούστου την εφαρμογή των μαζικών τεστ, την εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την άμεση ενίσχυση των ΜΕΘ και των νοσοκομείων. Τίποτα, σχεδόν, δεν εισακούστηκε στην ώρα του.

Έξι στους δέκα εργαζόμενους απασχολούνται σε κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, επιχείρηση που δύσκολα τα καταφέρνει, που ήταν ανέτοιμη για το click away. Έχετε δηλώσει πως γι’ αυτές τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση «σφυρίζει» αδιάφορα. Τι προτείνετε;

Αν δει κανείς το προσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση προς έγκριση στις Βρυξέλλες, θα αντιληφθεί ότι ο πραγματικός στόχος είναι να οδηγήσει στο κλείσιμο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να μειώσει τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων.

Το όραμα του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα είναι να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να γίνουν, στην καλύτερη περίπτωση, υπάλληλοι. Γιατί υπάρχει και το ισχυρό ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι.

Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής, προτεραιότητα είναι η αύξηση της ρευστότητας (με επιστρεπτέα προκαταβολή 5,5 δισ. το 2021 και 50% ενίσχυση-50% δάνειο και για τις τρεις πρώτες φάσεις του 2020), αυξημένα προγράμματα ενισχύσεων για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους μέσω των περιφερειών, ρύθμιση 120 δόσεων με κούρεμα 30% όταν τηρούνται εμπρόθεσμα και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων για 6 μήνες.

Το επόμενο μεγάλο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εκείνο του εμβολιασμού. Ποιες είναι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και σκοπεύετε να δώσετε το μίνιμουμ της συναίνεσης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για εθνική πανστρατιά, όπως άλλωστε ζήτησε από τη Βουλή και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι μακριά από θεωρίες συνωμοσίες, ατεκμηρίωτες επιστημονικά. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Η έγκριση του εμβολίου σημαίνει ότι υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα και να οργανώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού, διευκολύνοντας τους πολίτες και να μην αυτοαναιρείται, γιατί με αυτό τον τρόπο υπονομεύει την προσπάθεια.

Αναφέρομαι, όπως αντιλαμβάνεστε, στις εξαγγελίες του κ. Πέτσα στις 3 Δεκεμβρίου ότι θα είναι διαθέσιμα 2,1 εκ. εμβόλια κάθε μήνα που διαψεύστηκαν αφού τον Ιανουάριο τελικά θα έρθουν μόνο 300.000 εμβόλια στην Ελλάδα για να εμβολιαστούν 150.000 άνθρωποι.

Έχετε δηλώσει πως θα καλύψετε τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσκοπικά τουλάχιστον δεν φαίνεται το Κίνημα Αλλαγής να κερδίζει από τους πόντους που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δε νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία αποτυπώνεται με ακρίβεια η δυναμική των κομμάτων. Πιστεύω ότι η δυνητική επιρροή των θέσεων και των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης.

Αυτή η πρόταση είναι βέβαιο ότι έχει δυναμική, αφού υπάρχει μια μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που απορρίπτει την πολιτική Μητσοτάκη και τη «μη πρόταση» του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας ευθύνη είναι να αποτελέσουμε τον εκφραστή αυτής της πρότασης.

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψαν ικανοποιημένοι για τις κυρώσεις που θα ληφθούν σε βάρος της Τουρκίας τον Μάρτιο, ωστόσο εσείς μιλάτε για αποτυχία. Ποια πρέπει να είναι πλέον τα αντανακλαστικά μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις;

Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε θρίαμβο στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Ουσιαστικά η Γερμανική προεδρία και όχι μόνο, άπλωσε ένα πέπλο προστασίας γύρω από την Τουρκία, χωρίς να υπάρξει αντίδραση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναθέσει στη Γερμανία την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ δεν έχει αναζητήσει πρόσθετες συμμαχίες, αφού οι υπάρχουσες δε διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα σύρεται σε ένα διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία, που περιλαμβάνει όλες τις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις του κ. Ερντογάν.

Η εσωκομματική συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη ημέρα στο Κίνημα Αλλαγής θεωρείτε πως ευνοεί την παράταξη; Ακούγεται πως θα σας ενδιάφερε να είστε υποψήφιος αρχηγός.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταστατικές διαδικασίες που μας δεσμεύουν όλους. Προφανώς, αυτή την ώρα, η εσωτερική περιδίνηση βοηθά όλους τους άλλους, εκτός από την παράταξη.

Η δική μου δραστηριότητα επικεντρώνεται στην προσπάθεια να φέρουμε κοντά μας τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, τους πολίτες που μας πίστεψαν και μας στήριξαν για δεκαετίες. Με μαχητική αντιπολίτευση, ρεαλιστικές προτάσεις και προοδευτικές επιλογές που αγγίζουν την κοινωνία και προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα. Αυτό τον σκοπό υπηρετώ, γιατί η επίτευξη αυτού του σκοπού μεγαλώνει την παράταξη.

Όσοι φιλοδοξούν να γίνουν αρχηγοί, θα πρέπει να αποδείξουν ότι στρατεύονται στον κοινό στόχο. Οι αρχηγοί δεν εμφανίζονται μετά τη μάχη, ούτε μπαινοβγαίνουν στο στράτευμα, αναλόγως της εκτίμησης για την έκβαση της μάχης.

https://www.makthes.gr/michalis-katrinis-orama-toy-k-mitsotaki-einai-na-yparchoyn-mono-megales-epicheiriseis-339373

Back To Top