Skip to content

Όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν δεξιά ή αριστερά, δεν μπορούσαν να κοιτάξουν τον κόσμο στα μάτια-

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν αν και η απλή αναλογική δεν επιτρέπει πολλές προσθαφαιρέσεις. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Συγκεκριμένα -και ξεκάθαρα- τα αντιλαμβάνονται και στο ΠΑΣΟΚ, στο κόμμα που όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις θα μπει στη Βουλή ως ο τρίτος πόλος.

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών», υποστηρίζει ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος βρέθηκε στο στούντιο του Newsbeast«Θα καταγράψουμε σημαντική αύξηση στις εκλογές. Ο κόσμος δεν μπαίνει πλέον σε πλαστά διλήμματα», λέει.

Αποδέχονται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στο ΠΑΣΟΚ; «Δεν αμφισβητούνται οι δημοσκοπήσεις αλλά η δημοσκόπηση που μετράει για εμάς είναι η καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Βλέπω πολύ μεγαλύτερη προτίμηση και συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε μερικές εβδομάδες», απαντά στο podcast και προσθέτει: «Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δείχνει ανοδική τάση, σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2019. Θα έχουμε διψήφιο ποσοστό αλλά θέλουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να έχουμε το ρόλο του πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Θα αναγκάσουμε τα υπόλοιπα κόμματα να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν την πρόταση και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ».

Πώς θα βρει το ΠΑΣΟΚ η επόμενη μέρα των εκλογών; «Εμείς θα κάνουμε κυβέρνηση με όσους αποδεχτούν τη θέση μας, το πρόγραμμά μας. Οι θέσεις που λέμε τώρα προεκλογικά, θα είναι αυτές που θα συζητήσουμε το βράδυ των εκλογών για πιθανή συνεργασία. Κάποιοι βλέπουν “κουκιά” και αθροίσματα. Εμείς βλέπουμε πολιτικές. Να ξεχάσουν μια για πάντα πως θα είμαστε ένας κυβερνητικός, βολικός, εταίρος», απαντά ο βουλευτής Ηλείας. Και συμπληρώνει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να οδηγήσει σε κυβερνητική λύση από την πρώτη Κυριακή. Αυτό σημαίνει προγραμματικές θέσεις και προτάσεις και όχι μοίρασμα εξουσίας και θέσεων. Εμείς δεν έχουμε ρόλο ρυθμιστικό, θέλουμε να έχουμε ρόλο πρωταγωνιστικό. Μας ενδιαφέρει ν’ αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης».

Σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, που για να επιτευχθεί προϋποθέτει αμοιβαίους συμβιβασμούς, ποια είναι τα όρια που θα θέσει το ΠΑΣΟΚ; «Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας. Το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Η κοινωνική κατοικία. Τα εργασιακά και οι συντάξεις. Τα εθνικά θέματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ήδη την ατζέντα και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έχουμε αποδείξει πως βάζουμε το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Το ΠΑΣΟΚ το έχει πληρώσει με σκληρές αποφάσεις που πήρε. Το πατριωτικό καθήκον επιβάλλει να ακολουθούμε μία γραμμή», απαντά ο κύριος Κατρίνης.

Η υπόθεση Γεωργούλη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ; «Η υπόθεση Γεωργούλη σοκάρει την ελληνική κοινωνία. Είναι ένα ακόμη περιστατικό γυναικείας κακοποίησης», λέει. «Εμείς δεν το συσχετίσαμε με τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει ο κύριος Γεωργούλης, όπως με μεγάλη ευκολία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες περιπτώσεις. Ούτε μπήκαμε σε μια διαδικασία “περισσότερο Γεωργούλης, λιγότερο Λιγνάδης”».

Πόσο ζημίωσε το ΠΑΣΟΚ η περίπτωση της Καϊλή; «Η κυρία Καϊλή τραυμάτισε την παράταξη με τη στάση της. Της ζητήσαμε να παραδώσει την έδρα, η οποία δεν ανήκει στην ίδια αλλά στο ΠΑΣΟΚ και στους δημοκρατικούς πολίτες που το ψήφισαν το 2019. Πήραμε μια ξεκάθαρη απόφαση από την πρώτη στιγμή», απαντά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπου ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν το κεντρικό πρόσωπο, ο Μιχάλης Κατρίνης είπε: «Δε τζογάραμε στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Βάλαμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση: κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα. Ελευθερίες οι οποίες δεν είναι αυτονόητες στην Ελλάδα και μάλιστα από μία κυβέρνηση που να λέγεται και να αποκαλείται φιλελεύθερη. Εδώ θα πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Με ποια κριτήρια θα πάνε οι πολίτες στις εκλογές; «Τα κριτήρια για να ψηφίζει κάποιος στις εκλογές είναι πολλά αλλά το δυστύχημα των Τεμπών ξεγύμνωσε το περιβόητο επιτελικό κράτος».

Κοιτώντας δεξιά και αριστερά, βλέπουμε πως στην πολιτική σκηνή φιγουράρουν -και ενίοτε πρωταγωνιστούν- στελέχη που ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά σήμερα έχουν συστρατευθεί σε άλλους κομματικούς χώρους. «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, αν και πληρώσαμε πολύ μεγάλο κόστος, συνηθίζουμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια. Και αυτό, νομίζω, πως είναι το μεγάλο μας όπλο στις εκλογές. Όποιοι πήγαν δεξιά κι αριστερά, προφανώς δεν μπορούσαν να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια. Το ΠΑΣΟΚ έχει στελέχη, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ένδειας στελεχών προσπαθούν με μεταγραφές να καλύψουν αυτό το κενό. Όμως το DNA του ΠΑΣΟΚ δεν αντιγράφεται»

 

 

Back To Top