Skip to content

Η Ηλεία να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής για την κυβέρνηση-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΗΛΙΔΑ ΚΑΜΠΟΣ

Η ΝΔ έχει συμπληρώσει ήδη πάνω από ένα χρόνο στην εξουσία. Πώς κρίνετε τη περίοδο αυτή της διακυβέρνησής της;

 

Με μια φράση:  κάθε άλλο παρά δικαίωσε  τις προσδοκίες: ο ενθουσιασμός υπάρχει μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο! Οι κυβερνητικοί παράγοντες αλληλοσυγχαίρονται για τα μέτρα που ανακοινώνονται πανηγυρικά, αλλά είτε δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες για τις οποίες επαίρονται ή ακόμα χειρότερα δεν υλοποιούνται. Η κυβέρνηση επιδίδεται συστηματικά και πολλές φορές εξαντλείται σε ένα εντονο επικοινωνιακό παιχνίδι. Και παρά τις αξιοσημείωτες –πράγματι…– επιδόσεις της στον τομέα αυτό, με τη βοήθεια βέβαια και των φιλικών μέσων ενημέρωσης, τα προβλήματα επιμένουν και διογκώνονται, πρώτα απ’ όλα στην οικονομία.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι 15,2%.  Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται καθυσηχαστική, αποδίδοντας το ποσοστό στις συνθήκες της πανδημίας.

 

Πρόκειται για πρωτοφανές ποσοστό, που συνιστά αρνητικό ρεκόρ. Πολύ πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και η 4η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση, όλοι οι δείκτες έχουν κάνει βουτιά το ίδιο διάστημα:  Συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μείον 10,1. Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου  μείον 10,3%. Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών  μείον  32,1%. Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μείον 17,2%.

Φυσικά υπήρξε η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί την πανδημία ως διακαιολογία για τα πάντα. Γιατί τα ποσοστά που σας προανέφερα καταδεικνύουν την αποτυχία της να διαχειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά. Η πραγματική οικονομία στενάζει: η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τους επαγγελματίες, η  εκ περιτροπής εργασία και η ημιαπασχόληση παγιώνονται ως μορφές απασχόλησης, η ανεργία αυξάνεται, το λουκέτο φαντάζει ορατός κίνδυνος για αρκετές επιχειρήσεις. Και δεν είναι μόνο τα νούμερα και οι δείκτες, είναι οι χιλιάδες άνθρωποι και οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

 

Οικονομία, Υγεία, Παιδεία: Ζοφερό το τοπίο στον νομό Ηλείας

 

Στο νομό μας, τον  νομό Ηλείας  ποια είναι η κατάσταση; Τι εισπράττετε;

 

Η Ηλεία υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Η δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης είχε ως αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εποχικά εργαζόμενους που δε δούλεψαν  μετά από πολλά χρόνια. Η αυξημένη παρουσία ετεροδημοτών στο νομό μας έδωσε ζωή στα χωριά, χωρίς όμως την ανάλογη οικονομική τόνωση στην αγορά και τα μαγαζιά της Ηλείας.

Ο πρωτογενής τομέας συνέχισε να δέχεται πλήγμα από τις χαμηλές τιμές, τη μειωμένη ζήτηση και την πτώση στις εξαγωγές, χωρίς μέχρι σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει αποφασίσει να αποζημιώσει το χαμένο-λόγω της κρίσης του κορωνοϊού-εισόδημα. Ενδεικτικά αναφέρω: Οι πατατοπαραγωγοί έλαβαν μια γενική υπόσχεση χωρίς να υπάρχει ακόμα απόφαση, οι καρπουζοπαραγωγοί περιμένουν χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αποζημιωθούν, οι ελαιοπαραγωγοί υπέστησαν μεγάλη ζημιά για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι παραγωγοί λαίκών αγορών διαμαρύρονται για τις καθυστερήσεις, οι κτηνοτρόφοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για τη ζημιά που έπαθαν. Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, στη δυναμική του πρωτογενούς τομέα και το ρόλο του στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά οι αγρότες και οι κτηνορόφοι πρέπει να στηριχθούν τώρα για να συνεχίσουν. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσουν γρήγορα στην κυβέρνηση γιατί οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες σε λίγο.

 

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομία. Αίσθηση έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός της Ηλείας από τις πρόσφατες προσλήψεις στην Υγεία. Πώς το εξηγείτε;

Η Ηλεία βρίσκεται εκτός σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υμνούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με υποσχέσεις για στελέχωση και ενίσχυση των νοσοκομείων, ο Υπουργός προχώρησε σε προσλήψεις χωρίς ορθολογική κατανομή ανά περιοχές:   ένας διαιτολόγος και ένας μηχανικός για τα νοσοκομεία του νομού Ηλείας! Καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού στην πρόσφατη προκήρυξη. Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για τις υπηρεσίες υγείας στην Ηλεία; Ρώτησα στη Βουλή τον Υπουργό Υγείας για το αν θα προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατρών ή αν θα δώσει κίνητρα για την προσέλκυσή τους, χωρίς να πάρω συγκεκριμένη απάντηση ή σαφές χρονοδιάγραμμα. Η λύση της μεταφοράς ιατρών από το ένα νοσοκομείο της Ηλείας στο άλλο είναι μη λύση.

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στον νομό, η δρομολογούμενη κατάργηση ολιγομελών σχολικών τμημάτων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τι εκτιμάτε;

 

Πρόκειται για ένα πολύ  σοβαρό πρόβλημα λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι αψυχολόγητο και δυσκολεύει την προσπάθεια των μαθητών, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες.  Και  είναι απαράδεκτο, ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, να αναγκάζονται οι μαθητές ένα διανύουν έως και 80 χιλιόμετρα, αλλά και να αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις των σχολείων στα αστικά κέντρα με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Κατέθεσα εδώ και μία εβδομάδα σχετική ερώτηση και θα επιμείνω στο θέμα.

 

 

Για τον δρόμο Πάτρα – Πύργος τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;

 

Υπάρχει διαχρονική πολιτκή ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης του δρόμου. Δεν είναι, όμως, τώρα η ώρα να επιρρίψουμε ευθύνες για τις επιλογές που έγιναν ή δεν έγιναν. Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση του κ. Καραμανλή και την ενημέρωση που έγινε στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής, είναι εξαιρετικά δύσκολο τα έργα να ξεκινήσουν πριν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να ολοκληρωθεί ο δρόμος πριν το 2024. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  η παραχώρηση του οδικού άξονα στην Ολυμπία Οδό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπαίνουμε σε περιπέπτειες και η καθυστέρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι πολίτες της Ηλείας απαιτούν το αυτονόητο: τη γρήγορη κατασκευή του ‘’Πάτρα-Πύργος’’, ενός δρόμου με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νομού. Δεν υπάρχουν περιθώρια υπομονής και αυτό πρέπει να το καταλάβουν στην κυβέρνηση ώστε να πιέσουν τους Ευρωπαίους για γρήγορη απόφαση. Παρακολουθώ στενά το θέμα αυτό το οποίο αποτελεί έργο πνοής για τον τόπο μου και οφειλή της πολιτείας στην Ηλεία.

 

Κίνημα Αλλαγής: Χτίζουμε προοδευτικές κοινωνικές συμμαχίες σε όλη τη χώρα

 

Το  Κίνημα Αλλαγής αντέχει στην πρόθεση ψήφου, αλλά δεν φαίνεται να κερδίζει από τη φθορά της κυβέρνησης. Πώς εξηγείτε  αυτές τις δημοσκοπικές επιδόσεις του;

 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν με ικανοποιούν οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής. Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε τη  δυνατότητα για μεγαλύτερα ποσοστά τα οποία αρμόζουν στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί σύντομα χάρη στη  δομική αντιπολίτευση που κάνουμε και τις προτάσεις που καταθέτουμε. Η πολιτική, όμως, δεν είναι μόνο δημοσκοπήσεις. Και προσωπικά, μιλώντας με τους πολίτες, τόσο στην Ηλεία όσο και στην υπόλοιπη  χώρα,  βλέπω να δομείται και πάλι μια σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοκρατικούς πολίτες. Έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε εύκολη και δημαγωγική αντιπολίτευση, παρότι αυτό μπορεί να απέδιδε πρόσκαιρα οφέλη. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος μας. Θέλουμε να χτίσουμε πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και να προωθήσουμε ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο το οποίο θα αγκαλιάσουν όλες οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.  Άλλωστε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, τα αποτελέσματα συντηρητικών πολιτικών και η απουσία συναίνεσης έχουν προκαλέσει αδιέξοδα.

 

Ας έρθουμε στα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να πορευτεί στο εσωτερικό του;

 

Το Κίνημα Αλλαγής είναι η καρδιά και η ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Κουβαλώντας τη δημοκρατική αυτή παράδοση δε θα μπορούσε παρά να πιστεύει στην εσωτερική δημοκρατία, καθιερώνοντας διαδικασίες διαλόγου και παραγωγής πολιτικής. Η διαφορετική άποψη για εμάς δεν είναι πρόβλημα, όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλα κόμματα, αλλά αφετηρία για διάλογο και σύνθεση απόψεων. Οι διαφορετικές απόψεις οδηγούν τελικά σε μια πρόταση πιο σύνθετη και πλήρη:  είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και πολιτικής ουσίας. Ωστόσο, αυτό στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι η εξωστρέφεια. Οι εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, οι σχέσεις μας με την κοινωνία, όσο αναπτύσσονται, είναι αυτές που προωθούν και ζωογονούν και τις εσωτερικές διαδικασίες.

 

Εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη ένταση στη σχέση του Κινήματος Αλλαγής με το ΣΥΡΙΖΑ. Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι πρέπει να γίνει;

 

Δεν είναι θέμα προσώπων και κοινωνικών σχέσεων. Είναι ζήτημα βαθιά πολιτικό. Ήταν αναπόφευκτο, αλλά και επιβεβλημένο, στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις ολέθριες πολλές φορές πολιτικές του, να ασκήσουμε σκληρή αντιπολίτευση. Το ίδιο κάνουμε τώρα και με τη Νέα Δημοκρατία. Σημεία σύγκλισης  με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην κριτική  που ασκούν στην κυβέρνηση ασφαλώς υπάρχουν, αλλά η συνολική οπτική και το πλαίσιο είναι καθοριστικά. Έχουμε ξεκάθαρες διαφορές με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Όταν διαφωνούμε, το κάνουμε  καταθέτωντας προτάσεις που οδηγούν σε λύσεις. Αυτός είναι ο ρόλος μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης που έχει σχέδιο για τη χώρα και τους πολίτες. Αυτή είναι η ευθύνη μιας παράταξης που αποτελεί την εναλλακτική επιλογή στις συντηρητικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη που δεν ενισχύουν τους πολλούς, αλλά τους λίγους και εκλεκτούς

https://www.ilidakampos.gr/index.php/politiki-ellada/21481-apokleistiki-synentefksi-mixali-katrini-i-ileia-na-stamatisei-na-einai-o-ftoxos-syggenis-gia-tin-kyvernisi

 

 

Back To Top