Skip to content

Απαιτούνται επειγόντως μέτρα για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μαζί με τους συναδέλφους του, σε σχέση με τη συρρίκνωση της πολύπαθης ελληνικής κτηνοτροφίας, που μαθηματικά οδηγεί στην εξαθλίωση χιλιάδες οικογένειες, αλλά και στην ερήμωση της υπαίθρου.

 

Επιπλέον, στην ερώτηση εκφράζονται ανησυχίες για τις ελλείψεις ποιοτικών, όσο και εμβληματικών, γαλακτοκομικών προϊόντων από τα ράφια των super markets όλης της χώρας, καθώς η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά, ιδίως στα νησιά, αφού η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και του κόστους των ζωοτροφών έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδυναμία διατήρησης του ζωικού τους κεφαλαίου.

 

Όπως, επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, η επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών με 89 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και επιπλέον δεν ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, με την ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης υιοθετεί τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Κτηνοτροφίας (ΕΘΕΑΣ), για την ανάγκη:

 

  • Αύξησης του ποσού ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών σε 150 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος του κόστους για τους κλάδους της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας,

 

  • Μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ ύψους περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. €,

 

  • Υλοποίησης ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για τη μόνιμη λύση του ενεργειακού κόστους των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,

 

  • Αυξημένων ελέγχων για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ,

 

  • Ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των υπολοίπων από το Υπουργείο.

 

Δεδομένου ότι σε όλα τα παραπάνω αιτήματα των συλλογικών οργάνων των κτηνοτρόφων η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, μεταξύ άλλων, αν:

 

  • Προτίθεται να αυξήσει το ποσό της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών από 89 σε 150 εκατ. ευρώ;
  • Σκοπεύει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ και να εντάξει περισσότερους ασφαλιστικούς κινδύνους;
  • Θα χρηματοδοτήσει τους κτηνοτρόφους για εγκατάσταση περισσότερων ΑΠΕ στις κτηνοτροφικές τους μονάδες;

Καθώς και

  • ποια μέτρα θα λάβει για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ;

 

 

Back To Top