Skip to content

Διάθεση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων στην ΑΝΟΛ, ώστε να εξασφαλισθούν περισσότερες επενδύσεις για το νομό Ηλείας – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την διάθεση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων στην ΑΝΟΛ, ώστε να εξασφαλισθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στο νομό Ηλείας, που θα αξιοποιήσουν τους τοπικούς πόρους και θα αποτελέσουν σημαντική ένεση ρευστότητας, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κατρίνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλείος βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Η «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ» (ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε), με αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση στη μετοχική της σύνθεση σημαντικών τοπικών φορέων της Ηλείας (όπως Δήμοι, Περιφέρεια, Ενώσεις, Σύλλογοι κλπ) δραστηριοποιείται κυρίως α) στην υλοποίηση, ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας, Κοινοτικών Προγραμμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, β) στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και γ) στην τεχνική υποστήριξη των δήμων και των άλλων μετόχων της, στον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER για ιδιωτικά έργα της ΑΝΟΛ ΑΕ, που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2019, το ποσό που προκηρύχθηκε (σε όρους δημόσιας δαπάνης) ήταν 3,17 εκ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικά 79 προτάσεις σε όλες τις προκηρυχθείσες υποδράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 22,8 εκ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 12,7 εκ. ευρώ περίπου, υπερκαλύπτοντας περίπου 4 φορές τον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα της ΑΝΟΛ, το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ενδεικτικό της ανάγκης του νομού Ηλείας για επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, μάλιστα, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στον τομέα της μεταποίησης, που αποτελεί τομέα αιχμής για το Νομό, με 31 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 10,063 εκ. ευρώ και Δημόσιας Δαπάνης 5,032 εκ. ευρώ.

Μετά από την  αξιολόγηση των επενδύσεων κρίθηκαν αποδεκτές 64 συνολικά προτάσεις με συνολική δημόσια δαπάνη 9.016.863,34 ευρώ. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για επιπλέον δημόσια δαπάνη 6 εκ. ευρώ περίπου.

 

 

Back To Top