Skip to content

Ομιλία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Η κυβέρνηση επαίρεται για τα μέτρα που ανακοινώνει.

Μέτρα όμως που είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν πλέον ούτε το υψηλό κόστος ζωής ούτε τους διαρκείς ανατιμήσεις.

Η βενζίνη προχθές κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, κινούμενη κοντά στο 1,85.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών οι τιμές χονδρικής σε λαχανικά, κηπευτικά και σαλατικά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Τα μπρόκολα 185%, τα κουνουπίδια 160% , τα κολοκύθια 125%  τα αγγούρια 100% , οι τομάτες 83%. κλπ.

Σκεφτείτε σε επίπεδο λιανικής πως θα μεταφραστούν αυτές οι αυξήσεις για τον καταναλωτή.

Ο χαμηλοσυνταξιούχος των 350-400 ευρώ για τον οποίο εμείς προτείνουμε ένα νέο ΕΚΑΣ για να φτάσει στα όρια μιας αξιοπρεπούς σύνταξης, ακόμα και αν δεν μπορεί να πάρει κρέας ή κοτόπουλο πέρα από 1-2 φορές το μήνα, ούτε για να αγοράσει κουνουπίδια και μπρόκολα δεν του φτάνει το εισόδημα του με αυτές τις τιμές.

Νέο ΕΚΑΣ που θα αφορά 350.000 συνταξιούχους και θα έχει κόστος 650 εκατ. ευρώ, 370 εκατ. ευρώ επιπλέον των 280 εκατ που ελαφρύνατε κυρίως τους μεγαλοιδιοκτήτες.

Διατυμπανίζετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι αμφίβολο αν η πλειοψηφία των μικρομεσαίων ιδιοκτητών θα μπορέσει τον Απρίλιο να πληρώσει την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, αφού θα πρέπει να έχει πληρώσει ως τότε αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, αυξημένο κόστος βενζίνης και πετρελαίου, σημαντικές ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και αυξημένα ενοίκια.

Λέτε να  πληρώσει όλες αυτές τις αυξήσεις και να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ; Μακάρι…για να μην έχουμε τρύπα στα έσοδα.

Και με δεδομένο ότι προ έξαρσης της ακρίβειας, το 2021 δηλαδή, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ήταν ήδη μειωμένη στο 74%… και συνολικά οι απλήρωτοι φόροι το 2021 έφτασαν τα 5,79 δις ευρώ…προ έξαρσης της ακρίβειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κ.Υπουργός Οικονομικών έχει ανοίξει και κλείσει τρεις φορές έως τώρα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης.

Το Σαββατοκύριακο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, διαβάσαμε και για έκτακτη ενίσχυση σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους ( εμείς οι λαϊκιστές).

Πριν 2 ημέρες, τόσο από τον κ. Σταϊκούρα και τον νκ. Γεωργιάδη όσο και από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Πατέλη ακούσαμε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ότι τα περιθώρια μέτρων στήριξης είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Μάλιστα, ο κ. Πατέλης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από το έλλειμμα -1,4% του ΑΕΠ, προϊδεάζοντας για την ασφυκτικότατη οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί αφού στο συμφωνηθέν έλλειμμα των 2δις θα πρέπει να προστεθούν 2,5 δις από τις καταπτώσεις εγγυήσεων + 2-3 δις πιθανόν από τις εγγυήσεις του ‘’Ηρακλή’’.

Υπάρχει και η αξιολόγηση της S&P στα τέλη Απριλίου που θα γίνει βάσει των δεδομένων του τελευταίου τριμήνου του 2021, γεγονός που εξηγεί γιατί μεταφέρονται για το 2022 οι καταπτώσεις εγγυήσεων 2,5 δις που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, γεγονός που κάνει ακόμα πιο ασφυκτικά τα περιθώρια μέτρων ανακούφισης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύνατων συμπολιτών μας μέσα στο τρέχον έτος.

Δεν αντιλαμβάνεται, όμως, η κυβέρνηση ότι όταν νομοτελειακά οδηγηθεί σε αυτή την επιλογή λήψης μέτρου μείωσης του ΦΠΑ, ενδέχεται τότε να είναι αργά.

Γιατί έχει σημασία ο χρόνος που επιβάλλεται ένα μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει ανασχετικά στην αύξηση των τιμών.

Όπως έχουν σημασία και άλλα υποστηρικτικά μέτρα, όπως είναι οι έλεγχοι στην αγορά, τα μέτρα για τη μείωση του κόστους στις επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα, για να μην μετακυλίονται οι αυξήσεις στους καταναλωτές

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, που ενίοτε λειτουργεί και ως Υπουργός Οικονομικών αλλά και Υπουργός επί παντός επιστητού, απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα, ενώ 20 ημέρες πριν μιλούσε για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Είναι, όμως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα τέλη Μαρτίου.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον το γεγονός ότι πάλι για τα τέλη Μαρτίου μετατίθεται η απόφαση για το χάρισμα ή μη των επιστρεπτέων προκαταβολών στις επιχειρήσεις.

Αν, μάλιστα, υποθέσει κανείς ότι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, η χρονική σύμπτωση σημαντικών οικονομικών αποφάσεων για τη μεγάλη πλειοψηφία  πολιτών θα μπορούσε να έχει άλλη ανάγνωση. Και ο νοών νοείτω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου την επιδότηση στην αυξημένη τιμή ρεύματος για τον Ιανουάριο, επιδότηση που συνεχίζεται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος πριν λίγη ώρα.

Αυτό που δεν λέτε, κύριοι της νέας Δημοκρατίας, αλλά το γνωρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις γιατί το βιώνουν είναι ότι οι λογαριασμοί που ήδη καταφθάνουν δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ακούστε το αυτό, σε μία μόνο εταιρεία, πάνω από 1000 είναι οι περιπτώσεις όπου δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της επιδότησης…σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αδύναμοι συμπολίτες μας καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.

Θα πάρετε κ. Σταικούρα και κ. Σκρέκα τους παρόχους να μην κόψουν το ρεύμα σε αυτούς τους πολίτες, επειδή προφανώς δεν μπορούν να πληρώσουν το δικό σας λάθος φουσκωμένο λογαριασμό;

Η κυβέρνηση τα ρίχνει στον ΔΕΔΔΗΕ και λέει ότι το θέμα θα λυθεί σε λίγες ημέρες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ τα ρίχνει στην ΑΑΔΕ γιατί έστειλε μόλις πριν 9 ημέρες τα στοιχεία μετρητών και μάλιστα χωρίς ΑΦΜ με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι διασταυρώσεις.

Μπάχαλο, δηλαδή με το κόστος και την ταλαιπωρία να φορτώνονται…στους πολίτες.

Όπως ακριβώς και στην πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Αττική.

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Είναι, όμως, μόνο ευθύνη του κ.Γεραπετρίτη και του κ. Σκέρτσου το γεγονός ότι ούτε τον Φεβρουάριο θα ενσωματωθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος;

Αλήθεια κ. Σταϊκούρα, έχετε εκδώσει την απαιτούμενη ΚΥΑ για την εξειδίκευση της εξαγγελίας της 7ης Ιανουαρίου;

Όχι!

Ένας μήνας πέρασε και δεν κάνετε το αυτονόητο για να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί των πολιτών από τις τιμές ρεύματος που σπάνε κάθε ρεκόρ.

Θα πάρετε κ. Σταϊκούρα και κ. Σκρέκα του παρόχους ενέργειας να μην κόψουν το ρεύμα σε όσους έλαβαν λάθος φουσκωμένους λογαριασμούς και δεν θα  πορούν να τους πληρώσουν;

Γιατί, πιθανόν, να έχουν και απλήρωτους 1 ή 2 λογαριασμούς λόγω του κύματος ακρίβειας και ο κίνδυνος διακοπής σύνδεσης είναι ορατός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Έκλεισε για τον περασμένο μήνα με 5,5%.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού , όπως τα έσοδα από την αύξηση της κατανάλωσης, τίθενται εν αμφιβόλω από τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών περιορίζει την κατανάλωση.

Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 ετών με τα spreads στις 232 μονάδες βάσης, δεν προοιωνίζει τίποτα καλό, από τη στιγμή που η Ελλάδα δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Έχει πρωτογενές έλλειμμα που τεχνητά έχει συγκρατηθεί στο -6,5% και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το εμπορικό έλλειμμα να διπλασιάζεται το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι αν η μοναδική αλλαγή στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι να μεταφερθεί το όριο του δημόσιου χρέους στο 100% του ΑΕΠ, αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα για εμάς.

Άλλες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας για να πάρει ανάσα η χώρα μας.

Συνδέονται με ορισμένες δαπάνες που δεν πρέπει να προσμετρώνται στο έλλειμμα αφού η Ελλάδα , με τα σημερινά δεδομένα, έχει το τρίτο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021.

Συνδέονται με τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν μπορεί να είναι υψηλά για μια οικονομία με αυτά τα προβλήματα και σε αυτή τη συγκυρία.

Σε αυτή τη συζήτηση όμως που έχει ήδη ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι απούσα.

Ουδείς γνωρίζει τις θέσεις με τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση και διαπραγμάτευση.

Γιατί το στοιχείο της αξιοπιστίας είναι πολύ σημαντικό για να διαμορφώσει κανείς ένα συνεκτικό σχέδιο, για να διεκδικήσει.

Όπως και της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μια σχέση που έχει διαρραγεί.

Και το έλλειμμα αυτό και η γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης, με ευθύνη κάποιων, αγγίζει όλο το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς.

Και αναφέρομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο περιστατικό με τον πρώην πλέον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που αποπέμφθηκε επειδή σχολίασε με τον τρόπο που σχολίασε κάτι που για τη νεοσυντηρητική παράταξη, θεωρείται…εποποιία.

Ποια είναι η εποποιία;

Το γεγονός ότι μοίρασαν τριχίλιαρα το 2007 , με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία , για να κερδίσουν όπως λένε τις εκλογές.

Την εποχή που η Ηλεία θρηνούσε δεκάδες νεκρούς, ήθελε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και την εποχή που οι άνθρωποι που είχαν χάσει τα σπίτια τους, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ήθελαν πραγματική και ουσιαστική στήριξη σε βάθος χρόνου, το μυαλό ορισμένων δεν έτρεχε με χίλια, έφτανε μέχρι τα τριχίλιαρα.

Αντί να βλέπουν ένα ολιστικό σχέδιο για να ανασυγκροτηθεί η περιοχή και για να μην επαναληφθούν καταστροφές αυτού του μεγέθους, αυτοί έβλεπαν μόνο τις εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ζήσαμε ξανά μια τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή το καλοκαίρι, και ζούμε ανάλογες κάθε καλοκαίρι.

Το χειρότερο όμως είναι το υπόδειγμα και πρότυπο συμπεριφοράς που δίνουν αυτές οι πρακτικές.

Το μήνυμα που δίνουν στους πολίτες.

Και ότι συνέβη με τη στιχομυθία του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης του κ.Μητσοτάκη και του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών του κ.Καραμανλή, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Είναι μια ολόκληρη σχολή σκέψης.

Και αυτή τη σχολή σκέψης, την βλέπουμε να εξελίσσεται κάθε φορά που ζούμε μια φυσική καταστροφή, κάθε φορά που διάγουμε μια οιωνεί προεκλογική περίοδο.

Γιατί ασχέτως του τι λέτε κύριοι της κυβέρνησης, όλες οι πράξεις σας κατατείνουν σε μια προετοιμασία του εδάφους για τις επόμενες εκλογές.

Σε αυτές εντάσσονται τα προβλήματα που κρύβονται κάτω από το χαλί, αποφάσεις και πρωτοβουλίες που είτε έρχονται πιο κοντά για λόγους ψηφοθηρίας είτε απομακρύνονται και μετατίθενται για μετά τις εκλογές γιατί έχουν κόστος.

Και βέβαια η τεχνητή πόλωση και η οξύτητα.

Πιστεύουν κάποιοι ότι με τον τρόπο αυτό θα ανακόψουν τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής και κυρίως τη δυναμική αλλαγής και ανατροπής του σημερινού παρηκμασμένου πολιτικού σκηνικού.

Γιατί για κάποιους το πολιτικό σκηνικό της παρακμής, είναι τρόπος επιβίωσης.

Και όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το πολιτικό σκηνικό, με τη νοοτροπία και την αντίληψη του κυνισμού που συνδέεται με εποποιίες , όπως αυτή που έγραψε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή το 2007 και γράφει σε κάποιες περιπτώσεις και η σημερινή, η χώρα δεν πάει πουθενά.

Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα όταν βλέπουν μια κυβέρνηση να μοιράζει χθες τριχίλιαρα και σήμερα διχίλιαρα και χιλιάρικα.

Όταν βλέπουν κάποιους να έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και την κυβέρνηση και κυρίως για το δημόσιο χρήμα.

Αντίληψη για το δημόσιο χρήμα που οδήγησε τη ‘’θωρακισμένη οικονομία’’ του κ. Αλογοσκούφη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό με τα δίδυμα ελλείμματα και την Ελλάδα στα βράχια.

Με την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και τη σφραγίδα του κ. Καραμανλή.

Ο κ.Πρωθυπουργός απέπεμψε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αν θέλει όμως να είναι ειλικρινής, ας ρίξει μια ματιά δίπλα του: θα δει υπουργούς με πρακτικές και πεπραγμένα που θα έπρεπε να είχαν αποπεμφθεί και αυτοί, αν ίσχυε στην πραγματικότητα αυτός ο αξιακός κώδικας, εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Ακόμα όμως και η αποπομπή από την κυβέρνηση του κ.Λιβανού ήταν μια κίνηση με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές.

Εγκλωβίζοντας το βλέμμα μας διαχρονικά στις επόμενες εκλογές, χάνουμε τις επόμενες γενιές.

Και όμως, οι επόμενες γενιές αλλά και οι Έλληνες πολίτες, σήμερα και στο μέλλον, αξίζουν να ζουν σε μια καλύτερη χώρα.

Σε μια χώρα που θα υπάρχουν πολιτικοί που αναλαμβάνουν και θα αποδίδουν ευθύνες.

Σε μια χώρα που δεν θα μοιράζουν οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί τριχίλιαρα και διχίλιαρα για να κλείσουν στόματα,  να εκμαυλίσουν συνειδήσεις ή για να μείνουν 2-3 ακόμα χρόνια στην εξουσία.

Σε μια χώρα που θα επανέλθει ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η ειλικρίνεια στη σχέση με τον πολίτη.

Αυτή τη χώρα οραματιζόμαστε στο ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτή τη χώρα θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Back To Top