Skip to content

Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου για χιλιάδες αγρότες ζητά με ερώτηση που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης που είναι ζωτικής σημασίας για την άρδευση των καλλιεργειών τους είναι αρκετά χρονοβόρα και σύνθετη.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των αγροτών που δεν έχουν ενημερωθεί και δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις, ενώ και τα εκκρεμή αιτήματα διεκπεραιώνονται με αργό ρυθμό, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Υπογράμμισε δε, ότι η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των αρδευτικών εκμεταλλεύσεων με ευνοϊκές χρεώσεις είναι υψίστης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις λόγω της  πανδημίας και από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές.

Ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να δουν με ευαισθησία το ζήτημα αυτό και να δοθεί νέα προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών καθώς ο αγροτικός κόσμος που ήδη αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, ανησυχεί για τις σημαντικές αυξήσεις λόγω της μετατροπής των χρεώσεων.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου

Έντονο κλίμα ανησυχίας έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό κόσμο σχετικά με τις άδειες γεωτρήσεων και χρήσης νερού, ώστε να διατηρηθούν οι χρεώσεις του αγροτικού τιμολογίου.

Η όλη διαδικασία που είναι ζωτικής σημασίας για την άρδευση των καλλιεργειών τους είναι αρκετά χρονοβόρα και εγκυμονεί τον κίνδυνο σημαντικής επιβάρυνσης για χιλιάδες παραγωγούς, λόγω απώλειας του αγροτικού τιμολογίου.

Παρά τις μικρές παρατάσεις που έχουν δοθεί, είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις των αγροτών που δεν έχουν ενημερωθεί και δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις, ενώ και τα εκκρεμή αιτήματα διεκπεραιώνονται με αργό ρυθμό, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι :

– η διαδικασία για την έκδοση της άδειας χρήσης νερού και του δελτίου Νο1 είναι αρκετά χρονοβόρα, λόγω και της έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων περιφερειών, με αποτέλεσμα να μην έχουν διεκπεραιωθεί αρκετά αιτήματα που έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό,

– η συνέχιση της ηλεκτροδότησης των αρδευτικών εκμεταλλεύσεων με ευνοϊκές χρεώσεις είναι υψίστης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινόμενων που έπληξαν πολλές περιοχές,

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :

  1. Προτίθενται να δώσουν μέσω της ΔΕΗ νέα προθεσμία για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης ή του δελτίου Νο1;
  2. Θα προχωρήσουν στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών των αποκεντρωμένων περιφερειών που έχουν ως έργο τους την έκδοση αδειών γεωτρήσεων και χρήσης νερού, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία;
  3. Θα υιοθετήσουν μια νέα απλοποιημένη διαδικασία διατήρησης του αγροτικού τιμολογίου, προκειμένου να διευκολυνθεί ο αγροτικός κόσμος της χώρας;

 

Back To Top