Skip to content

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)

Στον «αέρα» βρίσκεται η λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), μετά τις αλλαγές στο οργανόγραμμά του και την κατάργηση του κέντρου Υγείας – Υγιεινής της εργασίας. Αυτό προκύπτει από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Μ. Κατρίνης και Γ. Μουλκιώτης, προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση.

Όπως αναφέρουν, το ΕΛΙΝΥΑΕ είναι το μοναδικό επιστημονικό ινστιτούτο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που, μετά από εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΣΕ) δημιουργήθηκε, εγκαινιάστηκε, υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με σκοπό την «επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και εξυπηρέτηση της πολιτικής για την υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας στην Ελλάδα».

Το Ινστιτούτο λειτούργησε επιτυχώς μέχρι πρόσφατα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, το Κέντρο Υγείας – Υγιεινής διενεργούσε μελέτες – έρευνες για την υγεία – υγιεινή της εργασίας, είχε την επιμέλεια και επιστημονική ευθύνη της Βιομηχανικής Υγιεινής, δηλαδή των δειγματοληψιών και μετρήσεων βλαπτικών εργασιακών παραγόντων (θορύβου, δονήσεων, μικροκλίματος, χημικών παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος κ.α.), διενεργούσε δειγματοληψίες χημικών ουσιών και μεταβολιτών τους σε βιολογικά υγρά των εργαζομένων, διέθετε ιατρείο ιατρικής της εργασίας και όργανα για ιατρικές εξετάσεις εργαζομένων (σπιρόμετρα, ακοόμετρο και ακοομετρικό θάλαμο, visus test, καρδιογράφους κ.α.) και ταυτόχρονα ενημέρωνε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ως ειδικό Επιστημονικό Κέντρο, για τα θέματα που αφορούν την Υγεία – Υγιεινή της εργασίας.

Το Ινστιτούτο στο παρελθόν ανήκε κατά 50% στην εργατική πλευρά (ΓΣΕΕ) και κατά το άλλο 50% στην εργοδοτική (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΣΕ), ενώ η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ισόρροπη (4 μέλη από τη ΓΣΕΕ – 4 μέλη από ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΕΣΕ και 1 μέλος [ο Πρόεδρος] κοινής αποδοχής). «Αυτό το γεγονός διασφάλιζε την ανεξάρτητη και αντικειμενική επιστημονική του λειτουργία», τονίζουν οι δύο βουλευτές.Όπως αναφέρουν, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ινστιτούτου με τους εργαζόμενους να έχουν το 38% και τους εργοδοτικούς φορείς το 62%, με αντίστοιχη εκπροσώπηση στο Δ.Σ., ενώ το τελευταίο διάστημα, τόσο ο επιστημονικός του χαρακτήρας όσο και η αντικειμενικότητά του διακυβεύονται.

«Η νέα διοίκηση προχώρησε σε αλλαγές στο οργανόγραμμα του Ινστιτούτου, καταργώντας το κέντρο Υγείας – Υγιεινής της εργασίας, έναν από τους δύο βασικούς επιστημονικούς πυλώνες του και υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τον επιστημονικό του χαρακτήρα», όπως υπογραμμίζουν.

Καταλήγοντας, διατυπώνουν τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Εάν συμφωνεί με την μεταβολή της εκπροσώπησης των Κοινωνικών Εταίρων στο Δ.Σ.
  2. Εάν συναινεί στην κατάργηση του Κέντρου Υγείας –Υγιεινής της εργασίας, ενός εκ των δύο βασικών επιστημονικών πυλώνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων
  3. Ποιο Τμήμα ή Κέντρο του ΕΛΙΝΥΑΕ θα έχει πλέον την επιστημονική ευθύνη για τη διεξαγωγή μελετών – ερευνών για την Υγεία – Υγιεινή της εργασίας και για την Βιομηχανική Υγιεινή και ποιο Τμήμα ή Κέντρο θα έχει πλέον την επιστημονική ευθύνη για την ενημέρωση  των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων για τα θέματα της Υγείας – Υγιεινής της εργασίας.
  4. Εάν προτίθεται το Υπουργείο με μέτρα και δράσεις να στηρίξει το συμβουλευτικό ρόλο του ΕΛΙΝΥΑΕ προς την πολιτεία, για την άσκηση πολιτικών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της χώρας, με δεδομένο ότι το ΕΛΙΝΥΑΕ χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο πυλώνες, τόσο της Υγείας, όσο και της Ασφάλειας στην εργασία.
Back To Top