Skip to content

“Ανέτοιμη η κυβέρνηση ενόψει της νέας επιβάρυνσης της φορολογίας ακινήτων” ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με γενικόλογες τοποθετήσεις και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος στο ζήτημα της επικείμενης αύξησης της φορολογίας ακινήτων που έθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, με Επίκαιρη Ερώτηση του στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατρίνης, πάνω από 10 φόροι ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και φόροι κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων κ.α., θα επηρεαστούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών με επιβάρυνση έως και 80%.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και αγροτεμαχίων σε λαϊκές περιοχές και στην Περιφέρεια όπως στην Ηλεία, θα δουν πολύ σύντομα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να εξανεμίζεται, αφού μέσα κιόλας στο επόμενο εξάμηνο θα λάβουν το νέο «ραβασάκι» της φορολογίας ακινήτων, με κατακόρυφες αυξήσεις.

Ο κ. Κατρίνης δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση ούτε στο πως θα αποφευχθεί νέα επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ, ούτε εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό με την αύξηση της φορολογίας. Επιπλέον, ο υφυπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε πώς θα ορθολογικοποιήσει το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών που, σύμφωνα με τη γνώμη έγκυρων συμβολαιογράφων και μεσιτών, είναι διαβλητό, πολύπλοκο και αναποτελεσματικό.

Ο κ. Βεσυρόπουλος αποδέχθηκε όλες τις παραπάνω στρεβλώσεις, αλλά όπως τονίζει ο βουλευτής Ηλείας «οι γενικόλογες αναφορές για περεταίρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς την παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου παρεμβάσεων με ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα, δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη ενόψει της νέας επιβάρυνσης της φορολογίας ακινήτων.»

 

Back To Top