Skip to content

Ζητούμενο μετά την κρίση να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE

Πώς κρίνετε τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις;

Φαντάζουν ως ασπιρίνες, όταν η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε βαρέως πάσχοντα ασθενή. Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν εξαγγείλει μέτρα τα οποία αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ τους. Χρειάζονται δυναμικές κινήσεις, που να αντιστοιχούν στα οικονομικά μας μεγέθη ως χώρα.

Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους την δύσκολη επόμενη ημέρα χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα. Πρόσβαση όμως, μέσω χαμηλότοκου δανεισμού, που πρέπει να έχει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες βγήκαν τραυματισμένες από τη δεκαετή κρίση. Και θεωρώ αυτονόητο ότι το κράτος που εγγυάται 12-18 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες και το 80% των δανείων που θα δοθούνθα θέσει κριτήρια για τη χρηματοδότηση καιόχι μόνο οι τράπεζες.

Το 1 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρημάτων που θα πρέπει να επιστραφούν έντοκα, προορίζεται για 600.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 1500 ευρώ ανά επιχείρηση. Αυτή είναι η υποτιθέμενη ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διατηρεί το 100% την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις;

Για τον τουρισμό, που συνεισφέρει έως 20% του ΑΕΠ δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο, ενώ και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μένουν εκτός της παράτασης καταβολής του επιδόματος ανεργίας! Μπορεί να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της καλής υγειονομικής εικόνας της χώρας, αλλά ο τουρισμός θα υποστεί σοβαρό πλήγμα φέτος και πρέπει να στηριχθεί ανάλογα. Η στήριξη στον τουρισμό είναι επένδυση, είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας με 400.000 άμεσα εργαζόμενους στον κλάδο και άλλες 400.000 σε κλάδους γύρω από το τουριστικό προϊόν

Θεωρείτε πως τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η κυβέρνηση υιοθέτησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων, όπως έπρεπε να κάνει, και με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε η διασπορά του κορωνοϊού σε χαμηλά επίπεδα.

Το πιο σημαντικό,όμως, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, από ένα βαθύτερο ένστικτο, αλλά και από μία αίσθηση ωριμότητας, επέδειξε απόλυτη πειθαρχία στα μέτρα αυτοπεριορισμού.Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποτελεί επίτευγμα των ίδιων των πολιτών.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να οργανωθεί η ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που θα πρέπει να γίνει με σύνεση, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών και εφόσον έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Απαιτείται, βεβαίως, ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών για ένα πιθανό νέο κύμα της πανδημίας μετά από λίγο καιρό, αλλά και η υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού. Ακούω με ενδιαφέρον την πρόταση του καθηγητή Μόσιαλου να αγοράσει η Ελλάδα τις πατέντες για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα αναφορικά με την ενίσχυση της οικονομίας;

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν κρατική εγγύηση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς αποκλεισμούς, ενέσεις ρευστότητας με επιδοτήσεις βάσει τζίρου των τελευταίων 2 ετών, κάλυψη με το επίδομα όλων των εργαζομένων για την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές και τη διαμονή για να στηριχθεί ο τουρισμός, με παράλληλη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Ζητήσαμε να στηριχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι με κάποιο επίδομα, αφού αυτή τη στιγμή σχεδόν 450.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κάποιο εισόδημα ή προοπτική εύρεσης εργασίας για να διασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ζητήσαμε την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ για μείωση της εργασίας και των μισθών κατά 50%,επειδή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί τολμηρές πολιτικές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και όχι σε ιδεοληψίες πλήρους ευελιξίας που τελικά γίνεται αντικείμενο κατάχρησης.

Βλέπετε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί πάλι ένα νέο πακέτο στήριξης;

Είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί στήριξη από ευρωπαϊκά κεφάλαια η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες του Νότου. Το ζητούμενο είναι ποια μορφή θα έχει αυτή η στήριξη, γιατί αν σημαίνει προσφυγή στον ESM, όλοι γνωρίζουν ότι συνδέεται με μνημόνιο ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κάποιος. Και βέβαια, που θα διοχετευτεί αυτή η στήριξη γιατί το ζητούμενο μετά την κρίση είναι να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει δύο πράγματα: το πρώτο είναι να πει την αλήθεια στους πολίτες και το δεύτερο να συγκαλέσει, επιτέλους, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, γιατί αυτή είναι μια απόφαση που δεσμεύει τη χώρα και δεν μπορεί να την πάρει μόνος του.

Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης καταστρώνει προεκλογικά σχέδια, όπως ακούγεται, με την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα τον ενισχύσουν. Θεωρώ ότι είναι μια κοντόφθαλμη λογική που θέτει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2014. Η χώρα έχει ανάγκη από συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για να στηριχθεί η κοινωνία και πολιτική σταθερότητα για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της.

Πώς κρίνετε τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στο θέμα του ευρωομολόγου. Μήπως οδηγούμαστε σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, στέλνει το πιο λάθος μήνυμα την πλέον κρίσιμη στιγμή. Η ατολμία της να δώσει ρεαλιστικές και ουσιαστικές λύσεις σε ένα πρόβλημα που έχει γονατίσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, ουσιαστικά ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό και τις φυγόκεντρες τάσεις. Η αλληλεγγύη, δομικό στοιχείο της Ε.Ε, υποχωρεί μπροστά στο εγωιστικό συμφέρον κάποιων χωρών, που δεν αντιλαμβάνονται ότι υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Το κορωνο-ομόλογο θα ήταν η απάντηση της Ευρώπης στις αγορές αλλά και στους ίδιους τους πολίτες της, θα ήταν μια εγγύηση αποφασιστικότητας και σταθερότητας για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία αλώβητη.

Δεν σας κρύβω ότι, αν και πιστεύω στην ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι βαθιά ανήσυχος, όταν αυτή η Ε.Ε δεν μπορεί να δώσει μία ενιαία απάντηση στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όταν παραιτείται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας κ. Φεράρι καταγγέλλοντας την ανεπαρκή χρηματοδότηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού προγράμματος για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, τότε κάτι γίνεται λάθος στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αλλάξει ή θα μπει στη δίνη μιας διαρκούς κρίσης που θα οδηγήσει στον εκφυλισμό της.

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/214776/katrinis-sto-cnn-greece-zitoymeno-meta-tin-krisi-na-meinei-orthia-i-koinonia-kai-zontani-i-oikonomia

Back To Top