Skip to content

Προεκλογική ομιλία Μιχάλη Κατρίνη στην Καρδίτσα

Φίλες και φίλοι,

Εδώ από την Καρδίτσα, οι δημοκρατικοί πολίτες στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης.

Η δημοκρατική παράταξη είναι και πάλι εδώ.

Συζητά με τους πολίτες, επιστρέφουν κοντά της άνθρωποι που διαχρονικά την στήριζαν.

Αποκαθιστά το δίαυλο επικοινωνίας με τους νέους ανθρώπους, με τον κόσμο της εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελούν την πρώτη ύλη για να χτίσουμε ξανά την Κεντροαριστερά της ευθύνης και της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Είμαστε αυτοί που είπαμε και λέμε την αλήθεια.

Είμαστε αυτοί που εκφράζουμε την αληθινή ελπίδα.

Και όλοι εσείς, οι δημοκρατικοί πολίτες της Καρδίτσας είστε αυτοί που θα αναδείξετε σε τρίτο πόλο τη δημοκρατική παράταξη.

Θα την αναδείξετε σε δύναμη σταθερότητας , ασφάλειας και προοπτικής.

Συντρόφισσες- σύντροφοι,

Μας αξίζει κάτι καλύτερο από το Σύριζα του λαϊκισμού και των ψεμάτων και τη Νέα Δημοκρατία της συντήρησης και της παρακμής.

Ποιον αλήθεια μπορούν να πείσουν ο κ.Τσίπρας και ο κ.Μεϊμαράκης;

Είναι δυνατόν να θεωρούν τους εαυτούς τους σωτήρες; Να πιστεύουν ότι έχουν τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Από τη μία πλευρά έχουμε το λαϊκισμό,  τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις που δημιούργησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες και καλλιεργώντας το μίσος και το διχασμό των πολιτών, Όλα αυτά πλέον αναμετρήθηκαν με την αλήθεια και την πραγματικότητα και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

Από την άλλη πλευρά έχουμε  την απόπειρα παλινόρθωσης του παλιού και του φθαρμένου καθεστώτος της Νέας Δημοκρατίας με τα γνωστά πρόσωπα που υπονόμευσαν αρχικά την εθνική προσπάθεια, με τα Ζάππεια, και στη συνέχεια φόρεσαν ανεπιτυχώς το μανδύα της υπευθυνότητας.

Κατάπιαν και τα Ζάππεια αλλά και όλα όσα έλεγαν εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Τα ψέματα τελείωσαν εδώ.

Οι πολίτες πλέον ξέρουν ποια είναι η αλήθεια και ποια η πραγματικότητα.

Ξέρουν ποιοι τους έλεγαν την αλήθεια, ποιοι ήταν οι συνεπείς, ποιοι ανέλαβαν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος της σωτηρίας της χώρας, έστω και αν πλήρωσαν βαρύ πολιτικό κόστος και τίμημα.

Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους υποσχέθηκαν τα Ζάππεια, τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων , την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, το σκίσιμο του μνημονίου.

Οι πολίτες πλέον ξέρουν ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση , πέρα από τον ευρωπαϊκό δρόμο που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της.

Φίλες και φίλοι,

Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την κατάρρευση του μύθου μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Από το Μάϊο του 2010 ως και τον Ιούλιο του 2015 η χώρα ζούσε από τη μία την εκδήλωση της κρίσης και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη τη γιγάντωση του μύθου των εύκολων υποσχέσεων και των ανώδυνων λύσεων.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη μοναχική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ από το 2010 ως το 2012 για να καταφέρουμε να σώσουμε τη χώρα.

Τότε που ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για άλλο μείγμα πολιτικής με τα Ζάππεια και τα προγράμματα 18 δις

Τότε που η Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενη από σύσσωμη την αντιπολίτευση, έσπερνε το διχασμό και το λαϊκισμό καλλιεργώντας θεωρίες συνωμοσίας .

Τότε που η Νέα Δημοκρατία αποσιωπούσε τις ευθύνες της για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της πενταετίας Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στα βράχια.

Τότε που στις πλατείες των αγανακτισμένων οι κ. Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας και οικονομικών θεωριών χωρίς κόστος , για να ικανοποιήσουν το λαϊκό αίσθημα.

Όλοι αυτοί έχτισαν πολιτικές καριέρες στην πλάτη του ελληνικού λαού και στοχοποιούσαν όλους εμάς που αναλάβαμε την ευθύνη για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα.

Για να υπάρχει χώρα και Κράτος , στο οποίο έγιναν όλοι αυτοί υπουργοί τον Ιανουάριο , με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η Προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε μέχρι και το τέλος του 2014, μέσα από μια δύσκολη και αναγκαστική συνεργασία με τη Ν.Δ, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύ πολιτικό κόστος,  απογοητεύσαμε και πικράναμε τους παραδοσιακούς υποστηρικτές της δημοκρατικής παράταξης. Υπηρετήσαμε, με συνέπεια όμως τη συνεργασία με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και με τις δικές μας πολιτικές προτάσεις.

Τον Ιανουάριο ο κ.Τσίπρας, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες, έκανε το όνειρό του να γίνει Πρωθυπουργός, πραγματικότητα.

Ένα όνειρο που αποδείχθηκε εφιάλτης για τους Έλληνες πολίτες , αφού ο κ.Τσίπρας έφερε το πιο σκληρό και επώδυνο μνημόνιο αφού πρώτα οδήγησε σε κατάρρευση την δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Μέσα σε 7 μήνες τα ‘’επιτεύγματα’’ της συγκυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ μόνο θλίψη και οργή προκαλούν:

Το κράτος παρέλυσε, η διοικητική μηχανή αδρανοποιήθηκε, σκούπισαν 10 δις ευρώ από τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών, της αυτοδιοίκησης και των ταμείων ενώ η πρωτοφανής ανεπάρκεια και ανικανότητα κρύφτηκαν πίσω από τη δήθεν διαπραγμάτευση.

Πήραν ακόμα και τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ ,με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον οφειλές μηνών στους αγρότες.

Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι μπορούν να σταματήσουν το χρόνο χωρίς κόστος για τη χώρα και τους πολίτες.

Έπαιζαν με το χρόνο και με τη χώρα. Αυτό ήταν το νόημα της δήθεν διαπραγμάτευσης. Τώρα λένε ότι υποτίμησαν τη δύναμη των αγορών και του διεθνείς συσχετισμούς. Μπορούμε να τους πάρουμε, στ’αλήθεια, στα σοβαρά;

Η χώρα απομονώθηκε, η οικονομία συρρικνώθηκε, το τραπεζικό σύστημα οδηγήθηκε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση αφού δεν υπήρχε πλέον εμπιστοσύνη και οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Γιατί φίλες και φίλοι,

Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου να υπογράψουν στις 20 Φλεβάρη την παράταση του προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση.

Ήταν δική τους επιλογή να οδηγήσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα μέχρι τη λήξη του προγράμματος για να πιέσουν και να εκβιάσουν τους εταίρους μας, όπως αφελώς πίστευαν .

Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε ένα παραπλανητικό δημοψήφισμα με διχαστικούς όρους, αναφέροντας περήφανα στο διάγγελμά του ότι ‘’εμείς δε δεχτήκαμε ποτέ αξιολόγηση γιατί δε δεχτήκαμε ποτέ το μνημόνιο΄΄.

Τώρα έφερε και υπέγραψε νέο και σκληρότερο μνημόνιο και έρχεται και η αξιολόγηση την οποία και συμφώνησε και τη δέχθηκε.

Ήταν επιλογές του κ.Τσίπρα και ο κ.Βαρουφάκης και η κ.Κωνσταντοπούλου και ο κ.Λαφαζάνης. Μαζί ψήφιζαν τα νομοσχέδια στη Βουλή και τις επιτροπές της κ. Κωνσταντοπούλου για το ΄΄επονείδιστο΄΄ χρέος.

‘Ηταν σε πλήρη ταύτιση και συμφωνία με τον κ. Βαρουφάκη τον οποίο τώρα ελεεινολογεί και δηλώνει ότι τον παρέσυρε.

Ποιο είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα του 7μήνου;

Τι έφερε η διακυβέρνηση Τσίπρα;

Έφερε νέο μνημόνιο και αύξηση του δημοσίου χρέους με συνολικό δάνειο 86 δις ευρώ, από τα οποία τουλάχιστον 30 δις είναι επιπλέον δανεισμός λόγω των πολιτικών χειρισμών της απελθούσας κυβέρνησης

  • 25 δις για τις τράπεζες, για την ανακεφαλαιοποίηση , αφού η Ελλάδα έχασε τα 11, 9 δις του ΤΧΣ στις 20 Φλεβάρη με ευθύνη της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.
  • 30 δις επιπλέον τα οποία προστίθενται στο χρέος και αρχίζουν να επιμερίζονται σε δυσβάσταχτα μέτρα, μέτρα τα οποία άμεσα θίγουν τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
  • Μέτρα ύψους 14 δις ευρώ που συνοδεύουν το μνημόνιο που φέρνει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου.
  • Από 2% ανάπτυξη οδεύουμε ολοταχώς για 2-4% ύφεση το 2015
  • Από πρωτογενές πλεόνασμα 0,4 % οδηγούμαστε σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 % του ΑΕΠ
  • Διαρροή καταθέσεων 40 δις ευρώ, κλειστές τράπεζες και επιβολή περιορισμών.
  • Πάγωμα του ΕΣΠΑ μέχρι και τον Αύγουστο με κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι πόροι.
  • Απώλεια 17000 θέσεων εργασίας μέσα στον Ιούλιο, όταν την ίδια περίοδο, ένα χρόνο πριν, είχαμε 13000 επιπλέον προσλήψεις. Αυτό σημαίνει αύξηση της ανεργίας.
  • Αύξηση 2,4 δις στο ΦΠΑ με διπλασιασμό προκαταβολής φόρου στους μικρομεσαίους επαγγελματίες
  • 1 δις κρατήσεις στους συνταξιούχους
  • Αύξηση φορολογίας στους αγρότες, κατάργηση πετρελαίου, τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ

Επιπρόσθετα, ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ ταα σχολεία άνοιξαν για πρώτη φορά με τόσες πολλές  ελλείψεις .

Ορισμένα μάλιστα δεν άνοιξαν καθόλου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ήταν 2,6 δις ευρώ το τέλος του 2014 και ο κ.Τσίπρας τα έφτασε μόλις στα 77 εκ. ευρώ πριν υπογράψει το νέο μνημόνιο, κάτι που πιστοποίησαν με δραματικούς τόνους τα στελέχη του ΓΛΚ.

Στο προσφυγικό ζήτημα η χώρα διασύρθηκε και βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη, η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ ήταν οι μειοψηφικές ιδεοληψίες της ανεκδιήγητης κ.Χριστοδουλοπούλου.

Συντρόφισσες- σύντροφοι,

Με τις εκλογές ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του.

Κάνει εκλογές για να ελέγξει το κόμμα του, αδιαφορεί για τη χώρα και τους πολίτες.

Πως θα κυβερνηθεί αύριο το πρωί η χώρα όταν τα  στελέχη του Σύριζα δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι εκβιάστηκαν και δεν πιστεύουν το πρόγραμμα που οι ίδιοι συμφώνησαν με τους εταίρους μας και υπέγραψαν;

Το διακύβευμα των εκλογών δεν μπορεί να είναι το ξεκαθάρισμα των εσωτερικών λογαριασμών στο ΣΥΡΙΖΑ

Το διακύβευμα των εκλογών δεν πρέπει να είναι η αναβίωση ενός δικομματισμού παλαιάς κοπής, με τεχνητή πόλωση και συνθηματολογία άνευ περιεχομένου.

Το λέω και το πιστεύω: οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο από αυτό που τους προσφέρουν ο Σύριζα και η Νέα Δημοκρατία.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι να δικαιωθεί ο τακτικισμός του κ. Τσίπρα, όπως δικαιώθηκε το 2012 ο τακτικισμός του κ. Σαμαρά και οδηγηθήκαμε και τότε σε αχρείαστες εκλογές.

Το διακύβευμα των εκλογών, σε καμία περίπτωση, δεν είναι ο πλαστός διαχωρισμός νέου και παλιού που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα βαρίδια του παλιού ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή, και τον κ. Φλαμπουράρη με τον κ. Κουίκ σε ρόλο συντονιστών του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν πρέπει να επιτρέψουμε να  είναι η επιστροφή και η παλινόρθωση ενός χρεοκοπημένου και αποτυχημένου συστήματος εξουσίας , όπως εκφράζεται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με την αγιοποίηση του κ. Καραμανλή και την επαναφορά της λαϊκής δεξιάς του κ. Σαμαρά.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι στην καρικατούρα δικομματισμού, υπάρχει η φωνή της ευθύνης και της λογικής. Υπάρχει η φωνή της δημοκρατικής συμπαράταξης

Εμείς έχουμε τα δικά μας προτάγματα. Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως άμεση προτεραιότητα την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Αξιοπιστία η οποία μειώθηκε το 7μηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οδήγησε στην αναβίωση της συζήτησης περί GREXIT.

Αξιοπιστία που χάθηκε με τις αντιφατικές και προκλητικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, οι οποίες προκαλούσαν σύγχυση, ανασφάλεια και οργή στους εταίρους μας και στην κοινή τους γνώμη.

Αξιοπιστία που τρώθηκε με την προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, λίγες ώρες αφότου τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αποφάσιζαν να μας δανείσουν.

Αξιοπιστία που πρέπει να ξανακερδίσουμε για να μη συνεχίσουμε να είμαστε το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο μόνιμος ικέτης και η προβληματική χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως άμεση προτεραιότητα και εγγυάται την πολιτική σταθερότητα.

Πολιτική σταθερότητα η οποία επιτυγχάνεται μόνο με κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με τη συμμετοχή των πραγματικά ευρωπαϊκών δυνάμεων που στήριξαν τη συμφωνία.

Και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται, βεβαίως, η ακροδεξιά λογική, αισθητική, ρητορική και πρακτική του κ. Καμμένου.

Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας η οποία θα δουλέψει συστηματικά και σοβαρά για την έξοδό μας από την κρίση.

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές θέσεις που θα υπερβαίνουν το πρόγραμμα, με συγκεκριμένους όρους και όρια και στόχο να συμφωνήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα έχουμε αποφασίσει εμείς οι ίδιοι και δεν θα μας τις έχει επιβάλλει κανείς άλλος.

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής γιατί οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις οδηγούν σε αβεβαιότητα, αστάθεια και οικονομική δυσπραγία.

Αποθαρρύνουν τον όποιο επενδυτή να ασχοληθεί σοβαρά μαζί μας και δημιουργούν ανησυχία στην πραγματική οικονομία, εντός και εκτός των τειχών.

Δυστυχώς, όμως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται στο πως θα παραπλανήσουν και πάλι τους πολίτες.

Λένε ψέματα και αποκρύπτουν ότι οποιαδήποτε υστέρηση από την εφαρμογή αυτού που οι ίδιοι ψήφισαν, οδηγεί νομοτελειακά σε νέα μέτρα, νέες περικοπές και νέα φορολογία.

Υπόσχονται αλλαγές σε μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει, προσπαθούν να προσεταιριστούν κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες με ψέματα. Μιλούν για παράλληλο πρόγραμμα το οποίο δεν υπάρχει.

Λαϊκίζουν ασύστολα λέγοντας ότι διασφάλισαν το ΕΚΑΣ , όταν στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου υπάρχει ρητή αναφορά για σταδιακή κατάργησή του μέχρι το 2019.

Πανηγυρίζουν δήθεν για την κατάργηση του 5ευρου, όταν στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει ρητή δέσμευση για επαναφορά του τον Οκτώβριο, αν δεν έχει βρεθεί ισοδύναμο.

Μιλούν για την άμεση κατάργηση του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, λίγες ώρες αφού έχουν εκδώσει την υπουργική απόφαση εφαρμογής του.

Παραπλανούν τους αγρότες, συνειδητά και χωρίς ίχνος ντροπής.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για τους αγρότες. Προτάσεις που θα διεκδικήσει να αποτελέσουν κυβερνητικές πολιτικές.

Προτάσεις ρεαλιστικές και αξιόπιστες, τις οποίες διατύπωσε η Πρόεδρός μας όπως:

-Την διοχέτευση των 20 δις της νέας ΚΑΠ στην παραγωγική δραστηριότητα, στους πραγματικούς αγρότες, αυτούς που καλλιεργούν τη γη.

-Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς

-Φορολογικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών που μπορούν να μετατραπούν σε μοχλό ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

-Εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας παράλληλα με τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

-Δωρεάν παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων και γης σε νέους αγρότες με κίνητρα για την εγκατάσταση τους.

-Ολοκληρωμένες πολιτικής διαχείρισης του νερού.

-Αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων στους αγρότες. Το αυτονόητο που έγινε, ξαφνικά, ζητούμενο.

Για αυτό πρέπει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να ενισχυθούν, να στηριχθούν από τον αγροτικό κόσμο.

Να αναδειχθούν στην τρίτη καθοριστική δύναμη που θα επιβάλλει πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο.

 

Φίλες και Φίλοι,

Ξεκάθαρα πρέπει να πούμε στους πολίτες, τι πρέπει να γίνει.

Να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα. Να υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία, γύρω από αυτό το σχέδιο.

Αχίλλειος πτέρνα όλων των προηγούμενων προγραμμάτων ήταν οι οριζόντιες περικοπές , οι οποίες είναι κατά κανόνα άδικες.

Όταν η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για δίκαιη φορολογία και οικονομική αποτίμηση των εισοδημάτων και των περιουσιών, μεταφράζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι  το αίσθημα αδικίας που πνίγει τους  πολίτες μαζί με την οργή και την αγανάκτηση.

Όταν οι μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις δε βρήκαν ισοδύναμα σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους, τότε δημιουργείται η εικόνα ενός ανάλγητου Κράτους.

Άρα η πρώτη παράμετρος αυτού του εθνικού σχεδίου πρέπει να είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας και δεν μπορεί να συνεχίσει να συντηρεί έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα  δε μπορούν να ξαναδημιουργηθούν αυτόματα, ούτε βεβαίως μπορούμε να κόψουμε χρήμα ώστε όλη η οικονομία να κινείται γύρω από τα υπουργεία, τους δήμους και τους δημοσίους οργανισμούς.

Η χώρα πρέπει να αρχίσει να παράγει, να εξάγει, να φέρνει ξένο χρήμα μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας.

Σε αυτούς τους δύο τομείς πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια μαζί με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την οποία κανένα μνημόνιο δεν μας απαγορεύει το πώς θα τη δομήσουμε και θα την οργανώσουμε.

Η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή χωρίς εμπόδια αλλά με σεβασμό στους κανόνες.

Τρίτη παράμετρος του εθνικού σχεδίου είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Οι αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους που καταργούν τη γραφειοκρατία και την παραοικονομία που αυτή παράγει.

Που ευνοούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εξυπηρετώντας άμεσα και γρήγορα τον πολίτη.

Κυρίαρχη προτεραιότητα, αφού δεν μπορούμε άμεσα να αυξήσουμε τα εισοδήματα, θα πρέπει να είναι η μείωση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Για να ενισχύσουμε έτσι το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας.

Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία στη συνέχεια του νόμου–πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ο οποίος κατακρεουργήθηκε στη συνέχεια.

Μεταρρυθμίσεις στην υγεία, με μόνο αποδέκτη και ωφελούμενο τον πολίτη, χωρίς περιττές σπατάλες και γιγάντωση της παραοικονομίας.

 

Πολίτες της Καρδίτσας,

 

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε συντριπτικό πολιτικό κόστος, έχασε 2.730.000 ψηφοφόρους από το 2009-2015.

Γιατί ήταν η μόνη παράταξη που είπε την αλήθεια

Γιατί ήταν η μόνη παράταξη που προέταξε το εθνικό συμφέρον απέναντι στο κομματικό.

Γιατί ήταν η μόνη παράταξη που τόλμησε να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα και τα συντεχνιακά συμφέροντα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν δικά μας δημιουργήματα και οφείλουμε να το πούμε.

Το ΠΑΣΟΚ στοχοποιήθηκε, συκοφαντήθηκε, απομονώθηκε και συρρικνώθηκε, αλλά δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία της ευθύνης.

  • Το 2010 κάναμε μια εντυπωσιακή στροφή, κόντρα σε όλη, σχεδόν, τη μεταπολιτευτική κυβερνητική πρακτική μας. Μόνοι μας και με ανθρώπινο δυναμικό που είχε γαλουχηθεί σε άλλες λογικές. Το τολμήσαμε όμως.

 

Βάλαμε τη χώρα πάνω από όλα.

  • Πρώτοι προκρίναμε το 2011 τα ευρύτερα σχήματα συνεργασίας, ακόμα και με τους παραδοσιακούς μας αντιπάλους, διαβλέποντας ότι η διαχείριση της κρίσης υπερβαίνει τα κόμματα, τα πρόσωπα αλλά και τις ιδεολογίες.
  • Πρώτοι ζητήσαμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης το 2012, ώστε να υπάρχει αυτογνωσία και υπευθυνότητα από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.
  • Είπαμε την αλήθεια και υπερασπιστήκαμε με συνέπεια την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όταν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα έκανε μικροπολιτική για κομματικό όφελος
  • Κάναμε πολύ δύσκολες επιλογές με γνώμονα το ρεαλισμό, τη λογική και το εθνικό συμφέρον, πολλές φορές με κίνδυνο να αλλοιώσουμε την ιδεολογική μας φυσιογνωμία και απογοητεύοντας παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους.
  • Γιατί ακόμα και τώρα, που η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σε ένα σκληρό μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ δεν προσχώρησε στο λαϊκισμό της καταψήφισης αλλά στήριξε εμπράκτως τη χώρα με τις δικές του διαφοροποιήσεις και διορθωτικές παρεμβάσεις.

Το κάναμε γιατί διαφορετικά η εναλλακτική λύση ήταν η άτακτη χρεοκοπία, την οποία ‘’ανακάλυψαν’’ ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος 1 μήνα πριν.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηριχθεί γιατί οι πολίτες, απαλλαγμένοι από τους μύθους, κρίνουν και συγκρίνουν την προσφορά του τόσο στα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου προ μνημονίου, όσο και κατά τη διαχείριση της κρίσης.

  • Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας.
  • Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη μείωση του χρέους με το PSI, το οποίο κατασυκοφαντήθηκε. Σήμερα ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να έχει μειώσει την ονομαστική του αξία ούτε κατά ένα ευρώ.
  • Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε, έστω και όχι τόσο τολμηρά όσο θα έπρεπε, στο άνοιγμα των επαγγελμάτων, σπάζοντας κλειστά συντεχνιακά συστήματα και δίνοντας επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους
  • Το ΠΑΣΟΚ έθεσε τις βάσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θεσμοθέτησε τη ‘’Διαύγεια’’, επανέφερε την αξιοκρατία στις κρίσεις στο δημόσιο.
  • Το ΠΑΣΟΚ έκανε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω κρίσης ( νόμος-πλαίσιο, ΕΟΠΥΥ, Καλλικράτης )
  • Γιατί όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και όλες οι τομές στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν θα πρέπει να το απεμπολούμε

 

Αγαπητοί δημοκράτες,

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηριχθεί γιατί κάνει μια νέα αρχή. Με τη νέα πρόεδρό μας, τη Φώφη Γεννηματά, διεκδικούμε με την αλήθεια και τις ιδέες μας, με σεμνότητα και συνέπεια να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών πολιτών.

Με νέα στελέχη, τα οποία δίνουν τη μάχη καθημερινά στις περιφέρειές τους.

Με μια νέα γενιά στην πρώτη γραμμή, με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή μας αλλά και με όραμα για το μέλλον.

Με νέα αντίληψη, η οποία προσπαθεί να ενώνει και να πολλαπλασιάζει δυνάμεις, κλείνοντας τα ρήγματα του παρελθόντος.

Με συνεργασίες, συμμαχίες και διευρύνσεις συγκροτούμε τον τρίτο πόλο της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η έκφραση αυτής της προσπάθειας η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί.

Είναι μια προσπάθεια με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον.

Για τη συγκρότηση του κεντρώου προοδευτικού πόλου με αυτοδύναμη στρατηγική, αυτόνομο λόγο αλλά και καθοριστικό ρόλο.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο ρεύμα που εκφράζει αυθεντικά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, το ριζοσπαστικό κέντρο και το δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ δεν μπορούν να εκφράσουν το κέντρο, παρά τις επίμονες αλλά αποτυχημένες προσπάθειές τους.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να στηριχθεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο και την εγγυητική δύναμη για τη συνεργασία και την πολιτική σταθερότητα μετά τις 20 Σεπτέμβρη.

Γιατί είναι η πραγματική κεντροαριστερά της λογικής και της ευθύνης. Η δημιουργική δύναμη του μέλλοντος, χρήσιμη και κρίσιμη για την ασφάλεια και την ομαλότητα.

Γιατί οι πολίτες δεν χρειάζονται ψευτοδιλήμματα, συνθήματα και ψευδεπίγραφους νεωτερισμούς, αλλά υπεύθυνες φωνές που θα δίνουν λύσεις.

Γιατί οι απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα δε θα δοθούν μέσα από τις ψήφους διαμαρτυρίας, αγανάκτησης ή και την ψήφο της πλάκας και του χαβαλέ.

Με τη χώρα δεν κάνουμε πλάκα.Δεν παίζουμε.

Είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για να χτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

  • Με διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την αποτροπή της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της ανέχειας
  • Με ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία στις ευκαιρίες και τα δικαιώματα
  • Με σεβασμό στην τρίτη ηλικία, στο συνταξιοδοτικό αλλά και τις κοινωνικές παροχές
  • Με ενίσχυση της επιδοτούμενης απασχόλησης για τους ανέργους και όχι την καθήλωση στο επίδομα ανεργίας
  • Με ενίσχυση του τρίτου πυλώνα της οικονομίας, της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας.
  • Με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τομέα στον οποίο και εμείς κάναμε αρκετά λάθη στο πρόσφατο παρελθόν
  • Με πραγματική πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια παιδεία για κάθε ελληνική οικογένεια, χωρίς ταμπού για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
  • Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με άμεση και καθολική πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

 

Πολίτες της Καρδίτσας

Αυτές είναι οι δεσμεύσεις και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτές θα πάμε σε μια προγραμματική κυβερνητική συμφωνία.

Την αξιόπιστη και σοβαρή κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος θα την επιβάλλει μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ.

Τη συναίνεση και τη συνεργασία που έχει ανάγκη η χώρα θα την εγγυηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Συντρόφισσες-σύντροφοι,

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας διαδρομή και την ιστορική προσφορά του ΠΑΣΟΚ  στον τόπο.

Θέλω να απευθύνω δημόσιο και ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσοι απομακρύνθηκαν από κοντά μας.

Να τους καλέσω να επιστρέψουν στο σπίτι τους, στη δημοκρατική παράταξη.

Να τους ζητήσω να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Η δυναμική προσπάθεια που ξεκίνησε για τη νέα μεγάλη  κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος, μας αφορά όλους.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα

Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της συστράτευσης.

Σας καλώ να κάνετε δικό σας αυτό τον αγώνα.

Πόρτα-πόρτα. Σε κάθε χώρο δουλειάς , σε κάθε σπίτι.

Το χρωστάμε στην ιστορία και την αξιοπρέπειά μας.

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας. Στη χώρα μας αλλά και στη νέα γενιά.

Είναι ο αγώνας της αλήθειας και της συνέπειας.

Καλό μας αγώνα.

Για την Τρίτη εντολή ευθύνης

Για την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης.

Πάμε μαζί.

Γιατί μόνο μαζί μπορούμε.

Back To Top