Skip to content

Να αναπτυχθεί δύναμη της FRONTEX και στο Νομό Ηλείας

Είναι γνωστό το αίτημα της χώρας μας προς την Ε.Ε. για ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex προκειμένου να δοθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και να ανακοπεί το αυξανόμενο κύμα έλευσης λαθρομεταναστών από τη χερσαία και θαλάσσια μεθόριό της με την Τουρκία όσο και με την Αλβανία.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί σε επιχειρησιακή ισχύ η μεθοριακή δύναμη ταχείας επέμβασης, από την ημέρα της σύστασής της το 2007, υπό τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, καθώς- σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία- ο αριθμός των λαθρομεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά και η κατάσταση έχει καταστεί ιδιαίτερα δραματική για τους κατοίκους αλλά και του επαγγελματίες.

Λόγω δε της ιδιαιτερότητας του Νομού Ηλείας ως βασικής εισόδου- πύλης από τη Δυτική Ελλάδα, της γειτνίασης με το άλλο μεγάλο λιμάνι της χώρας, της Πάτρας, αλλά και της ύπαρξης του διεθνούς λιμανιού του Κατακόλου κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο να τεθεί ανάλογο αίτημα από τη χώρα μας και για το Νομό μας, προκειμένου να ανακοπεί ή έστω περιοριστεί δραστικά το μεγάλο κύμα παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών.

Η διεθνής οικονομική κρίση, η ανάπτυξη λαθρεμπόρων και από την Αλβανία το τελευταίο διάστημα και η ελλειπής φύλαξη λόγω της μικρής αστυνομικής δύναμης στην περιοχή είναι στοιχεία τα οποία οδήγησαν τους λαθρεμπόρους να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στο Νομό Ηλείας, και κάνουν επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης ευρωπαϊκής δύναμης και στην περιοχή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογο αίτημα προς τις αρχές της Ε.Ε. και για το Νομό Ηλείας, προκειμένου να ανακοπεί το μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών, που εισέρχεται παράνομα καθημερινά.

2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων στο Νομό Ηλείας.

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 5601

Back To Top