“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Άμεση εφαρμογή μέτρων ανακούφισης και πιο αποφασιστικές κινήσεις περιμένει η Ηλεία – ΔΗΛΩΣΗ
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση καλύπτουν μέρος των προτάσεων που είχα θέσει από τις 9 Μαρτίου, με την Ηλεία να έχει πρώτη χτυπηθεί από την κρίση στην οικονομία και την καθίζηση της αγοράς.
Η κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων μέσω του ειδικού επιδόματος, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η ενίσχυση των μεμονωμένων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, η επέκταση για 2 μήνες του επιδόματος ανεργίας και η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις είναι μέτρα ανακούφισης του επαγγελματικού κόσμου, των εργαζομένων και της οικονομίας.
Μέτρα, όμως, τα οποία δεν αρκούν, αν δε συνδυαστούν με άμεση αποζημίωση των επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Ο χαμηλότοκος δανεισμός από τις τράπεζες δεν επαρκεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν γρήγορα στην κυβέρνηση, αφού ήδη έχουν χαθεί 30.000 θέσεις εργασίας λόγω απολύσεων τις τελευταίες 10 ημέρες.
Δυστυχώς η κυβέρνηση ΔΕΝ πήρε καμία απόφαση για:
- Την αναστολή δανειακών υποχρεώσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα, λες και η κρίση δεν τους αγγίζει.
- Την αναστολή πλειστηριασμών και επέκταση της προστασίας της 1ης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, τουλάχιστον ως τις 30/9/2020
- Τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες και τα funds ώστε να γίνουν και αυτοί ‘’ενήμεροι’’ στις τράπεζες, με βελτίωση των όρων ρύθμισης με βάση τα νέα δεδομένα
- Τα πυρόπληκτα δάνεια των επαγγελματιών στην Ηλείας και τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές, ώστε να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής τους.
Η Ηλεία βιώνει 10 ημέρες πριν από την υπόλοιπη χώρα τις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ηλεία ζητά από την πρώτη στιγμή γενναία μέτρα άμεσης ρευστότητας για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, κάτι που πλέον αφορά όλη τη χώρα.
Μέτρα που πήραν ήδη αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να στηρίξουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Σε αυτή την εθνική προσπάθεια πρέπει να συνδράμουν όλοι, μηδέ εξαιρουμένου του τραπεζικού συστήματος.
Σε αυτή τη μάχη επιβίωσης για τη χώρα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αποφασιστική.