Ξεκάθαρες κουβέντες (πιο ξεκάθαρες δε γίνεται) από τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη…
Άμεση η ανάγκη για μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και των ελαιοτριβείων-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την έμπρακτη και άμεση στήριξη των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών, καθώς και των ελαιοτριβείων που θα πληγούν για αρκετά χρόνια από τη μειωμένη παραγωγή ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης μαζί με τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.
Θέτουν δύο βασικές παραμέτρους προς τους αρμόδιους υπουργούς:
– Να μην συνεχιστεί ο αποκλεισμός από τις αποζημιώσεις χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκαλλιεργειών που κάηκαν, λόγω της μη έγκαιρης δήλωσής τους στο ΟΣΔΕ.
Να σημειωθεί ότι μόνο στην Αρχαία Ολυμπία κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα.
– τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης να είναι οριζόντια και να αφορούν κατοίκους και επαγγελματίες όλων των δήμων, για λόγους ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης.
Όπως επισημαίνουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν δεν αποζημιωθούν και δε στηριχθούν να μην μπορεί να προχωρήσουν στην ανασύσταση των καλλιεργειών τους, καθώς :
– προβλέπεται μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού κατά 7.000 τόνους για τα επόμενα δέκα χρόνια
– το ετήσιο απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται μεσοστασθμικά στα 20 εκ. ευρώ .
Την ώρα, λοιπόν, που η αγωνία χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών μεγαλώνει, με την εν λόγω ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητούνται άμεσα διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα :
– για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κλάδων του τομέα της ελαιοπαραγωγής στις περιοχές αυτές, κατ’ αναλογία με αυτά της Εύβοιας.
– για το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης της ενιαίας ελαιοπαραγωγικής περιοχής Ηλείας- Αρκαδίας για την ανασύσταση των καλλιεργειών.
– για την αναπλήρωση του συνόλου του φυτικού κεφαλαίου που χάθηκε.
– για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών για τα επόμενα έτη.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Κύριοι Υπουργοί,
Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας και της Γορτυνίας, με τις ζημιές στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας να μην έχουν προηγούμενο. Οι περιοχές αυτές έχουν ως βασική αγροτική οικονομική δραστηριότητα της ελαιοπαραγωγή, ενώ για περισσότερες από 20.000 οικογένειες, το βασικό μερίδιο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από το λάδι και τις ελιές.
Όπως αναφέρουν και σε κοινή επιστολή τους τα ελαιοτριβεία των περιοχών που επλήγησαν, πέραν της παραγωγής η μεταποίηση και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα, εκατοντάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους το ελαιόλαδο, επηρεάζονται οικονομικά και βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση.
Στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας κάηκαν πάνω από 400.000 ελαιόδεντρα και στη Γορτυνία 250.000. Υπολογίζεται ότι ακόμα και αν αναπληρωθεί άμεσα το φυτικό κεφάλαιο, θα υπάρξει μείωση της ετήσιας παραγωγής λαδιού κατά 7.000 τόνους για τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ το ετήσιο απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται μεσοστασθμικά στα 20 εκ. ευρώ .
Την ίδια στιγμή που αποτελεί ζητούμενο η ταχύτητα αναπλήρωσης του φυτικού κεφαλαίου που κάηκε στις πυρκαγιές του Αυγούστου, πρόβλημα αποτελεί ο αποκλεισμός χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκαλλιεργειών που κάηκαν, λόγω της μη έγκαιρης δήλωσής τους στο ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί να μην αποζημιωθούν και να μη στηριχθούν για την ανασύσταση των καλλιεργειών τους.
Ταυτόχρονα, λείπουν μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που σχετίζονται με την παραγωγή λαδιού, δεν είναι πυρόπληκτοι, αλλά θα πληγούν για αρκετά χρόνια, αφού τα οριζόντια μέτρα στήριξης και ανακούφισης (κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μη επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων κ.α.) που έχουν ψηφιστεί αφορούν κατοίκους και επαγγελματίες των δύο δήμων της Εύβοιας και μόνο, δημιουργώντας εύλογα αίσθημα αδικίας και άνισης αντιμετώπισης.
Η αγωνία των παραγωγών μεγαλώνει από τη στιγμή που δεν έχουν-μέχρι στιγμής-ανακοινωθεί μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τους ελαιοκαλλιεργητές, με δεδομένο ότι η απώλεια αυτή θα διαρκέσει 7-10 έτη τουλάχιστον και θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετανάστευση πολλών κατοίκων.
Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και καθώς και των επαγγελματιών και συγχρόνως ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας με παράλληλες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της τυποποίησης και των προδιαγραφών της ποιότητας του ξεχωριστού ελαιόλαδου της περιοχής με τις ποικιλίες χωραΐτικο και κορωνεΐκο.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
- Θα εφαρμόσετε οριζόντια μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων κλάδων του τομέα της ελαιοπαραγωγής σε Ηλεία και Αρκαδίας, κατ’ αναλογία με αυτά της Εύβοιας;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη της ενιαίας ελαιοπαραγωγικής περιοχής Ηλείας- Αρκαδίας για την ανασύσταση των καλλιεργειών;
- Θα αναπληρώσετε το σύνολο του φυτικού κεφαλαίου που χάθηκε και αφορά σε καλλιέργειες;
- Με ποιόν τρόπο θα καλύψετε την απώλεια εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών για τα επόμενα έτη;