Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις απώλειες που καταγράφουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αποτυχία των εργαλείων ρευστότητας, ανέδειξε με παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Τη στιγμή που ο τζίρος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 50 δις το 2020, η ύφεση φαίνεται ότι θα προσεγγίσει το 10%, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου ανέρχεται σε 5,9 δις ευρώ, η κυβέρνηση περιορίζεται στην επικοινωνιακή διαχείριση και τη μονότονη επανάληψη των όποιων μέτρων έλαβε με καθυστέρηση, πολλά εκ των οποίων κρίνονται ανεπαρκή», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.
Ο Ήλειος βουλευτής σημείωσε ακόμα ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος σύμφωνα με το ΙΟΒΕ μειώθηκε κατά 1,1% τον Ιούνιο αντίθετα με την αύξηση 8% στην Ευρωζώνη, με το χρηματιστήριο να εμφανίζει συνεχή μείωση σε μια εικόνα αντίστροφη σε σχέση με αυτή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Στο κλίμα αυτό, ανάφερε ο κ. Κατρίνης, «προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία να βλέπουμε υπουργούς της κυβέρνησης να αλληλοσυγχαίρονται για τα μέτρα που πήραν και τις δις που μοίρασαν στα λόγια, αλλά δεν έφτασαν όμως ποτέ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.»
Σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, παρά την εγγύηση ρευστότητας μέσω των κρατικών ομολόγων που παρείχε στις τράπεζες, αποδέχτηκε τα αυστηρά κριτήρια που έθεσαν και τα οποία απέκλειαν εξαρχής 7 στις 10 επιχειρήσεις οι οποίες δε διέθεταν τραπεζική, ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν έφτασαν ούτε στις επιχειρήσεις που πληρούσαν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια που η κυβέρνηση υιοθέτησε, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό κενό που φθάνει τα 10 δις ευρώ.
Απόρροια των παραπάνω αποτυχιών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, ήταν η εξαγγελία των μικροπιστώσεων μόλις στις 20 Μαϊου και προσέθεσε ότι με καθυστέρηση αποδέχτηκε η κυβέρνηση την αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως είχε ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής από τις αρχές Μαϊου συμπληρώνοντας ότι η δεύτερη φάση δεν έχει ολοκληρωθεί με άγνωστο να παραμένει το πότε θα ανοίξει η τρίτη, ενώ οι επιχειρήσεις, ιδίως οι εποχικές, έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα.
Παράλληλα, τόνισε ο κ. Κατρίνης, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις πνίγονται από την έλλειψη ρευστότητας με νέα κόκκινα δάνεια 8-10 δις να δημιουργούνται την επόμενη διετία, η κυβέρνηση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών μετά την 31η Ιουλίου, αρνούμενη την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόταση που αποδέχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Για την εξαίρεση των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων δανείων από το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Για κατάφωρη αδικία έκανε λόγο ο κύριος Κατρίνης μιλώντας για τον αποκλεισμό των δανειοληπτών με πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα δάνεια, σημειώνοντας ότι παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καμία ρύθμιση δεν έχει προβλεφθεί για τους δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας. «Η ένταξη τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και ακολούθως η επιδότηση της δόσης για 9 μήνες θα έδινε μεγάλη ανάσα στους επαγγελματίες που λόγω της μείωσης του τζίρου, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», ανέφερε ο Ήλειος βουλευτής.
Ο κ. Κατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής μιλάμε με προτάσεις. Με προτάσεις που έχουμε διαμορφώσει μέσα από την επαφή μας με τον κόσμο της εργασίας, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των αδιεξόδων που βιώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Η αδράνεια, η ατολμία και η αδυναμία της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις που άντεξαν τα 10 χρόνια κρίσης της αγοράς, δεν μπορεί να καλυφθεί με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης».