Skip to content

Απέναντι στη συγκάλυψη, η αλήθεια και η δικαιοσύνη-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Η τραγωδία στα Τέμπη, απογυμνώνει την πολιτική φύση, την πολιτική ταυτότητα και την πραγματική ηθική της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που βάζει τον εαυτό της πάνω από το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε απαξιωτικά, αδιαφόρησε, παραποίησε, διαστρέβλωσε, συγκάλυψε. Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε είναι απέναντι σε όλα αυτά.

Απέναντι στην απαξίωση, ο σεβασμός.

Απέναντι στην αδιαφορία, η μέριμνα.

Απέναντι στην επιθετικότητα, τα επιχειρήματα.

Απέναντι στη συγκάλυψη,  η αλήθεια και η δικαιοσύνη.’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Κατρίνης αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ.Καραμανλή, τόνισε:

‘’Αμετανόητος και αλαζόνας, χωρίς αίσθηση ντροπής και ευθύνης, χωρίς καμία ενσυναίσθηση, ο κ. Καραμανλής ήρθε  στη Βουλή και έδωσε μια κακοστημένη παράσταση σε πλήρη συνεννόηση και ταύτιση με τον κ. Μητσοτάκη.’’

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως το πιο σύντομο ανέκδοτο το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία ότι ‘’ η διαπλοκή κυνηγάει την κυβέρνηση’’.

Τόνισε ότι ‘’ περίφημο επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη αποδείχθηκε επιτελικό παρακράτος.

Γιατί επιτελικό παρακράτος είναι αυτό που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια παρεμποδίζει, με κάθε τρόπο, την έρευνα για τις υποκλοπές. Θέτει εμπόδια στη Δικαιοσύνη, επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές που αναζητούν την αλήθεια και απομακρύνει μη ελεγχόμενα από αυτήν πρόσωπα από την ΑΔΑΕ, απλά επειδή κάνουν το καθήκον τους.

Συστήνει εξεταστικές επιτροπές-παρωδία . Στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες εταιρειών Krikel και Intellexa που εμπλέκονται με το παράνομο λογισμικό Predator.

Μάλιστα πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία Intellexa και σε πρόσωπα, όχι μόνο για την χρήση του Predator αλλά και για το γεγονός ότι μέσω της Ελλάδας έγινε εξαγωγή του σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.’’

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι πανομοιότυπες πρακτικές είδαμε να εξελίσσονται και στο ζήτημα της εξεταστικής για τα Τέμπη, θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Διερεύνησε η εξεταστική επιτροπή το μπάζωμα και το τσιμέντωμα στο χώρο του δυστυχήματος;

-Κάλεσε τους εμπλεκόμενους για να απαντηθεί το ερώτημα ποιος έδωσε τη σχετική εντολή;

-Γιατί ο κ.Τριαντόπουλος , όπως και ο κ.Καραγιάννης δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική;

Ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής γιατί ήθελε να απλώσει ένα πέπλο προστασίας για τους δικούς της ανθρώπους και έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:

‘’ Για το ΠΑΣΟΚ καμία υπόθεση δεν κλείνει, καμία ευθύνη δεν παραγράφεται. Καμία ανοχή στη συγκάλυψη.

Μία μόνο λέξη ηχεί παντού.

Δικαιοσύνη!’’

Ακολουθεί το κείμενο το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Αμετανόητος και αλαζόνας, χωρίς αίσθηση ντροπής και ευθύνης, χωρίς καμία ενσυναίσθηση, ο κ. Καραμανλής ήρθε χθες στη Βουλή και έδωσε μια κακοστημένη παράσταση σε πλήρη συνεννόηση και ταύτιση με τον κ. Μητσοτάκη.

Αλλά δεν ξέρω αν προκάλεσε περισσότερο τους πολίτες αυτή η θλιβερή εικόνα ή το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η τραγωδία στα Τέμπη, το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, απογυμνώνει την πολιτική φύση, την πολιτική ταυτότητα και την πραγματική ηθική της κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης που βάζει τον εαυτό της πάνω από το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

Που έχοντας χάσει εντελώς το μέτρο, μας λέει ότι μόνο αυτή κατέχει την αλήθεια.

Για τους λόγους αυτούς αντιμετώπισε την τραγωδία ως τρέχον ζήτημα, μια υπόθεση σαν όλες τις άλλες, μίλησε απαξιωτικά, αδιαφόρησε, παραποίησε, διαστρέβλωσε, συγκάλυψε.

Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε είναι απέναντι σε όλα αυτά.

Απέναντι στην απαξίωση, ο σεβασμός.

Απέναντι στην αδιαφορία, η μέριμνα.

Απέναντι στην επιθετικότητα, τα επιχειρήματα.

Απέναντι στη συγκάλυψη, η φανέρωση και η αλήθεια.

Και απέναντι σε όλα αυτά που εσείς επιμελώς θελήσατε να διαγραφούν από την μνήμη, απέναντι σε όλα αυτά, η Δικαιοσύνη.

Για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη είμαστε εδώ.

Ως ένδειξη έμπρακτου σεβασμού στους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ως δημοκρατική πράξη υπεράσπισης μιας Πολιτείας που θα λέγεται δημοκρατική όταν θα ψάχνει επίμονα τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας για υπαρκτά ζητήματα που σχετίζονται με την παραβίαση έως και την κατάλυση του κράτους δικαίου αλλά και με την εικόνα που αποπνέει, πλέον, η χώρα.

Μια εικόνα που δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε επιθέσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, που επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τον καθεστωτισμό που την χαρακτηρίζει αλλά και τη δυσανεξία της στην κριτική και στην αντίθετη άποψη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη παραβιάζει και καταλύει τους κανόνες του κράτους δικαίου, δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε τη διαρκή θεσμική υποβάθμιση της Ελλάδας.

Αντίθετα, εμείς στο ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστούμε για να λειτουργούν οι θεσμοί.

Γιατί η λειτουργία των θεσμών είναι αυτή που χαρακτηρίζει μια ευνομούμενη χώρα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα.

Η σκόνη που σήκωνε το βαρύγδουπο αφήγημα της, υποχώρησε.

Και πλέον, αναδύθηκε η πραγματική εικόνα.

Οι εκθέσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης δεν είναι αυτές που ανέμενε η κυβέρνηση.

Δεν αποδόθηκε η επενδυτική βαθμίδα, όπως περίμενε η κυβέρνηση ενώ η έκθεση του οίκου Moody’s αναδεικνύει ζητήματα που η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν βλέπει, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης, το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, οι ανίσχυροι θεσμοί.

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα της δημόσιας υγείας, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν σε τόσο οριακό επίπεδο.

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων στα νησιά αλλά και στην περιφέρεια χτυπάει κόκκινο, με την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, που είναι  επιλογή της κυβέρνησης,  να  οδηγεί σε ακόμα πιο οριακές καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες από την κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου.

Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη, δεν σας λέει τίποτα;

Αυτό πως έγινε; Από μόνο του;

Δεν τροφοδοτήθηκε από πρακτικές της κυβέρνησης;

Και επειδή δεν έχετε απάντηση σε ερωτήματα που προκύπτουν από αυτές τις πρακτικές, καταφεύγετε σε θεωρίες συνομωσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά γενικώς και αορίστως για συμφέροντα που πολεμούν την κυβέρνηση.

Θα ήταν ίσως το πιο σύντομο ανέκδοτο μετά το επόμενο που είναι ότι ‘’η διαπλοκή κυνηγάει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας’’.

Και βέβαια πάντα χωρίς ονόματα, γενικώς και αορίστως.

Και με λάσπη στον ανεμιστήρα, εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, επειδή τόλμησε να αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Χθες αργά βράδυ, αλλάξατε γραμμή και μας κατηγορείτε για προσυνεννοημένη κίνηση με τα υπόλοιπα κόμματα, ενδεικτικό της σύγχυσής σας.

Άλλη γραμμή την Τρίτη, άλλη την Τετάρτη, αρκεί να πέφτει λάσπη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη.

Το περίφημο επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη αποδείχθηκε επιτελικό παρακράτος.

Γιατί επιτελικό παρακράτος είναι αυτό που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια παρεμποδίζει, με κάθε τρόπο, την έρευνα για τις υποκλοπές.

Θέτει εμπόδια στη Δικαιοσύνη, επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές που αναζητούν την αλήθεια και απομακρύνει, με τη βοήθεια του κ.Βελόπουλου, μη ελεγχόμενα από αυτήν πρόσωπα στις ανεξάρτητες αρχές.

Αρκείται μόνο σε αυτό; Όχι.

Συστήνει εξεταστικές επιτροπές-παρωδία . Στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές δεν κλήθηκαν ποτέ να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες εταιρειών Krikel και Intellexa που εμπλέκονται με το παράνομο λογισμικό Predator.

Πέρα από το γεγονός ότι τους δόθηκε άπλετος χρόνος για να εξαφανίσουν στοιχεία και δεδομένα.

Μάλιστα πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία Intellexa και σε πρόσωπα, όχι μόνο για την χρήση του Predator αλλά και για το γεγονός ότι μέσω της Ελλάδας έγινε εξαγωγή του σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Και για όσους αναρωτιούνται πότε συνέβη αυτό, συνέβη πρόσφατα, την παραμονή της επίσκεψης του κ.Μητσοτάκη στην Ουκρανία.

Πανομοιότυπες πρακτικές είδαμε να εξελίσσονται και στο ζήτημα της εξεταστικής για τα Τέμπη.

Διερεύνησε η εξεταστική επιτροπή το μπάζωμα και το τσιμέντωμα στο χώρο του δυστυχήματος;

Κάλεσε τους εμπλεκόμενους για να απαντηθεί το ερώτημα ποιος έδωσε τη σχετική εντολή;

Και όμως ο κ.Τριαντόπουλος , όπως και ο κ.Καραγιάννης δεν κλήθηκαν στην Εξεταστική.

Όπως καθυστέρησε η κλήση του κ. Αγοραστού για να μην απαντήσει, όπως δεν κλήθηκαν στελέχη του ΟΣΕ, όπως δεν κλήθηκαν οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες που βρήκαν πρόσθετα στοιχεία.

Την ίδια μέρα που ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινίαζε το σταθμό τηλεδιοίκησης, ο οποίος δεν λειτουργούσε, την ίδια ημέρα -δηλαδή την επομένη της τραγωδίας –  ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε τη λογική του ‘’ανθρώπινου λάθους’’ ως μοναδικής αιτίας για την τραγωδία των Τεμπών.

Την ίδια μέρα δημοσιοποιήθηκε το παραποιημένο ηχητικό απόσπασμα που ενίσχυε την κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης: ότι για όλα ευθύνεται το ανθρώπινο λάθος.

Η εξεταστική για τα Τέμπη λειτούργησε ως πλυντήριο, όπως και η προηγούμενη εξεταστική για τις υποκλοπές.

Φυσικά, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής γιατί ήθελε να απλώσει ένα πέπλο προστασίας για τους δικούς της ανθρώπους.

Μόνο που στο κάδρο των ευθυνών δεν είναι πια μόνο ο κ.Καραμανλής.

Μπαίνουν ο κ.Τριαντόπουλος, ο κ.Καραγιάννης όπως και αυτοί που είχαν ή απέκτησαν πρόσβαση, πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη, στο οπτικοακουστικό υλικό και στις ηχητικές καταγραφές του συστήματος τη νύχτα του τραγικού δυστυχήματος.

Μετά από όλα αυτά υπάρχει κανείς που να αναρωτιέται γιατί το 80% σχεδόν του Ελληνικού λαού θεωρεί ότι υπάρχει μεθοδευμένη συγκάλυψη στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση στερείται πλέον ηθικής νομιμοποίησης, είναι έκθετη.

Υπονομεύει το κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη υπονομεύει τους θεσμούς, έχει ταυτιστεί με ανεπίτρεπτες πρακτικές και καταστάσεις που συνιστούν κατάλυση του κράτους δικαίου.

Δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει.

Η δημοκρατία χωρίς  την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, δεν λειτουργεί.

Το ΠΑΣΟΚ ανυποχώρητα στέκεται απέναντι σε αυτές τις πρακτικές.

Ανέλαβε την πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας γιατί δεν πάει άλλο.

Σήμερα το βράδυ, η κυβερνητική πλειοψηφία θα απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας.

Η κοινωνία όμως έχει άλλη άποψη και αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα υπάρχει για πάντα.

Γιατί μέχρι εκεί φτάνει η αλαζονεία σας.

Να νομίζετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και ότι θα είστε ανεξέλεγκτοι.

Και κάτι ακόμα για όσους θέλουν να το καταλάβουν.

Για το ΠΑΣΟΚ καμία υπόθεση δεν κλείνει, καμία ευθύνη δεν παραγράφεται.

Καμία ανοχή στη συγκάλυψη.

Μία μόνο λέξη ηχεί παντού. Ακούστε την.

Δικαιοσύνη!

 

Back To Top