Skip to content

Απαιτούνται μέτρα διάσωσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας-

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει ο ξενοδοχειακός κλάδος της Ηλείας, αλλά και όλης της Ελλάδας, λόγω των ραγδαίων επιδημιολογικών εξελίξεων, αναδεικνύει με ερώτηση του σε πέντε συναρμόδιους Υπουργούς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος.

 

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης, η εορταστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από την τρέχουσα εβδομάδα, θα έρθουν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν τα μέτρα και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τις επιδημιολογικές εξελίξεις και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον».

 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ωστόσο, οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η Κυβέρνηση για υψηλές πληρότητες, τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις, παρά μόνο ακυρώσεις, προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται, ενώ κάποια λίγα συνέδρια και events που ήταν προγραμματισμένα, ματαιώνονται. Τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο.

 

Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκείνες που, αφού παρέμειναν κλειστές από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους μόλις πριν δύο μήνες. Η αυξημένη κινητικότητα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, που μάλιστα αφορά κυρίως τους δημοφιλείς προορισμούς και όχι γενικά τα αστικά κέντρα και την επαρχία, ωστόσο, δεν αρκεί για να ανακουφίσει, πόσο μάλλον για να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα, με τα αυξημένα ενεργειακά και λειτουργικά κόστη.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς:

 

 • να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»,
 • και να ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ.

 

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ζητά, επιπλέον, απαντήσεις σχετικά με την εκ νέου εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας ή κάποιο άλλο μέτρο προς όφελος των εργαζόμενων, την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, όπως και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος Μαρτίου του 2022.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:     – Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα,

 • Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη,
 • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη
 • Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα
 • Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια

 

Θέμα: «Μέτρα διάσωσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους»

Κύριoι Υπουργοί,

Η εορταστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν τα μέτρα και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τις επιδημιολογικές εξελίξεις και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και όπως περιέγραψε στην επιστολή που σας απέστειλε ο Πρόεδρός της κ. Γρηγόρης Τάσιος, οι πληρότητες των συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα. Σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η κυβέρνηση για υψηλές πληρότητες, τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις παρά μόνο ακυρώσεις, προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται, κάποια λίγα συνέδρια και events που ήταν προγραμματισμένα ματαιώνονται. Τα δεδομένα αυτά, μάλιστα, δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν μέχρι τον Απρίλιο.

Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκείνες που, αφού παρέμειναν κλειστές από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021, ξεκίνησαν και πάλι τη λειτουργία τους μόλις πριν δύο μήνες. Η αυξημένη κινητικότητα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, που μάλιστα αφορά κυρίως τους δημοφιλείς προορισμούς και όχι γενικά τα αστικά κέντρα και την επαρχία, δεν αρκεί για να ανακουφίσει πόσο μάλλον για να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα με τα αυξημένα ενεργειακά και λειτουργικά κόστη.

Ως απόρροια της κατάστασης αυτής, η ρευστότητα παραμένει σταθερά το κυρίαρχο πρόβλημα των επιχειρήσεων και η ανάγκη στήριξής τους από την Πολιτεία είναι επιβεβλημένη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και με δεδομένη την συμβολή της ελληνικής ξενοδοχίας στην οικονομία και στην απασχόληση,

Eρωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 • Πρόκειται να εκταμιευθούν άμεσα τα ποσά που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας», τα οποία έπρεπε να έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες;
 • Θα ολοκληρωθεί άμεσα η αποπληρωμή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων);
 • Προτίθεστε να εφαρμόσετε εκ νέου το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας ή κάποιο άλλο μέτρο προς όφελος των εργαζόμενων, καθώς οι επιχειρήσεις τους επόμενους τρεις μήνες ουσιαστικά δεν θα έχουν αντικείμενο δραστηριότητας;
 • Προτίθεστε να προχωρήσετε σε παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022;
 • Θα μεριμνήσετε για την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022;
 • Προτίθεστε να λάβετε ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της τεράστιας επιβάρυνσης που προκαλείται στις επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

 

 

 

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο