Skip to content

Αποζημιώσεις καλλιεργητών για την χαλαζόπτωση Ιουνίου – Η ανάγκη, όμως, ουσιαστικών μέτρων στήριξης των αγροτών παραμένει-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η ερώτηση που είχε καταθέσει, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε σχέση με την ανάγκη αποζημιώσεων των παραγωγών των χωριών του πρώην δήμου Ωλένης, καθώς και άλλων περιοχών της Ηλείας, που υπέστησαν σημαντικές καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται πως συνεχόμενες, θερινές χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες χωριών του πρώην δήμου Ωλένης (Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Αγία Άννα, Γούμερο, Καρυά, Σόπι, Χειμαδιό, Ώλενα κ.α), καθώς και σε άλλες περιοχές  της Ηλείας, οι οποίες  κορυφώθηκαν με πρωτόγνωρη ένταση το Σάββατο 18/6/2022.

Ειδικότερα, τα ακραία για την εποχή φαινόμενα επέφεραν μεγάλες καταστροφές, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και το 100% της παραγωγής, για ένα μεγάλο φάσμα καλλιεργειών, που συμπεριλάμβανε ελαιοκαλλιέργειες, καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, αμπέλια, περιβόλια κ.α.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γ. Στύλιου, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει το έργο των εκτιμήσεων – με προτεραιότητα στις καλλιέργειες στο στάδιο της συγκομιδής – και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του προσεχούς διαστήματος.

Σε σχέση με τις 575 δηλώσεις ζημίας, το Υπουργείο ενημερώνει πως θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, που περιλαμβάνει την κοινοποίηση των πορισμάτων και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς, αφού όπως ο υφυπουργός διατείνεται «για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, εποχικό και μόνιμο με μετακίνηση από άλλα υποκαταστήματα».

Παράλληλα, από πλευράς του Υπουργείου τονίζεται πως:

  • η καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει την τρέχουσα χρονιά (που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο) και θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης,
  • και πως η αποζημίωση θα εξοφληθεί σε μία δόση.

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, «αυτή τη φορά, το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έπραξαν επιτέλους το αυτονόητο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις από την συγκεκριμένη θεομηνία. Όμως οι χαλαζοπτώσεις των αρχών του καλοκαιριού είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας.. Στην παρούσα, άκρως αρνητική συγκυρία, η απαγορευτική πλέον άνοδος του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ενέργεια, αγροεφόδια κ.α.), αποδεδειγμένα οδηγεί πολλούς αγρότες της Ηλείας σε σκέψεις ακόμη και για εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια περιοχή κατεξοχήν αγροτική, όπως η δική μας. Αναμένουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες από πλευράς του κ. Γεωργαντά, δεδομένου ότι τα όσα έχει ανακοινώσει, τόσο αυτός όσο και ο προκάτοχός του, δεν συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα και γι’ αυτό έχουν προς το παρόν πενιχρά έως μηδενικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό αποδείχθηκε π.χ. αυτές τις ημέρες από την ‘’επιστροφή’’ του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, όπου χιλιάδες αγρότες δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης ή είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά πολύ μικρότερα των αναμενομένων. Η πραγματικότητα παραμένει οδυνηρή για τους αγρότες – όχι μόνο της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Είναι ανάγκη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βγάλει τον ‘’αυτόματο πιλότο’’ και να συνδράμει με ουσιαστικό όσο και ολοκληρωμένο τρόπο τους χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται ‘’με την πλάτη στον τοίχο’’, ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου».

 

 

 

Back To Top