Skip to content

Βόμβα για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα το ιδιωτικό χρέος των 260 δις ευρώ- Επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη στον Πρωθυπουργό-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη  κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής  κ.Μιχάλης Κατρίνης για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει ως ‘’βόμβα’’ στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ.Κατρίνης , με την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία, επιδιώκει να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι στο τέλος του 2021, το χρέος των Ελλήνων πολιτών ήταν:

-111 δις ευρώ το ονομαστικό χρέος προς την εφορία

-41 δις ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ

-106,7 δις το χρέος που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers

-Απροσδιόριστου ύψους οφειλές σε ΟΤΑ ή από απλήρωτους-ρυθμισμένους λογαριασμούς ρεύματος

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις , επισημαίνοντας ότι:

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες.

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.

-Στον  εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες, έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν αριθμητικά το 1 εκατομμύριο.

‘’ Διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με την κυβέρνηση να ακολουθεί την ίδια τακτική που ακολουθεί και με την ακρίβεια: επιλέγει το ρόλο του θεατή.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη προσδιοριστεί 15.000 πλειστηριασμοί έως τον Ιούνιο από τους servicers και τις τράπεζες, ενώ σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο. Παράλληλα, ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις’’ τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

Με δεδομένη την αποτυχία, έως σήμερα, όλων των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών, ο κ.Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό:

1ον) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

2ον)-Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένα και τα πρόσθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

‘’ Εύχομαι και ελπίζω, ο Πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη ’’ αναφέρει ο κ.Κατρίνης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 

ΘΕΜΑ: Το διογκούμενο ιδιωτικό χρέος συνιστά βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας

Το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Στο τέλος του 2021, το ονομαστικό χρέος στην εφορία διαμορφώθηκε στα 111 δις ευρώ, τα συνολικά χρέη στον ΕΦΚΑ έφτασαν τα 41 δις ευρώ, το ΄΄κόκκινο’’ ιδιωτικό χρέος εντός και εκτός τραπεζών άγγιξε τα 106,7 δις ευρώ, ενώ απροσδιόριστο είναι το ποσό των οφειλών από λογαριασμούς ενέργειας ή των χρεών προς τους ΟΤΑ. Θεωρείται, ταυτόχρονα, βέβαιο ότι η παρατεταμένη ακρίβεια θα οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία (5,79 δις οι απλήρωτοι φόροι το 2021- 2 δις το τελευταίο τρίμηνο του 2021) και τον ΕΦΚΑ (2,2 δις χρέη μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2021) και δημιουργία νέων ‘’κόκκινων’’ δανείων (εκτίμηση για 4-6 δις ευρώ/χρόνο), αφού λήγουν σταδιακά τα προγράμματα ‘’Γέφυρα’’ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι αυξήσεις στα επιτόκια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δόσεις δανείων. Όλες οι έως τώρα επιλογές της κυβέρνησης έχουν αποτύχει στην πράξη, αφού:

  • Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες
  • Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες
  • Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες (Από 1/6/2021) έχουν συμφωνηθεί οριστικά λιγότερες από 100 ρυθμίσεις, ενώ μόνο τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια είναι πάνω από 1.000.000 περιπτώσεις!

Με δεδομένη την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τον προσδιορισμό 15.000 περίπου πλειστηριασμοί ως το 1ο εξάμηνο του 2022 ( από servicers και τράπεζες), αλλά και ότι σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο- την ίδια στιγμή που ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα ξεκινήσει το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις-καθίσταται σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ‘’κουβαλούν’’ στην πλάτη τους συσσωρευμένα χρέη από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

 

Ερωτάται ο κ.πρωθυπουργός

 

  • Θα προχωρήσει σε ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού;
  • Θα διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ακρίβειας;

 

 

Back To Top